Tentoonstellingsprogramma

De ruggengraat van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een reeks van acht tentoonstellingen waarbij Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Samen presenteren deze tentoonstellingen bijna 300 kunstwerken. Van historische én hedendaagse meesters. Van schilderijen en foto’s tot boekillustraties en performances. Van Rubens en Caravaggio tot William Forsythe en Edward Kienholz. Het is een unieke kans voor Antwerpen en het publiek om - net zoals Rubens - kunst te ervaren als een way of life.

De tentoonstellingen vinden plaats in het Rubenshuis, het MAS, het M HKA (i.s.m. KMSKA), het Middelheimmuseum, het FOMU – Fotomuseum, het Museum Plantin-Moretus en het Snijders&Rockoxhuis.

De meester leeft!

Rubenshuis

1/6/2018 – 15/3/2019

Curator: Ben van Beneden                                                                   

Met het oog op ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ wordt de collectie van het Rubenshuis verder verrijkt met een aantal bijzondere meesterwerken. Eerder verwelkomde het museum al werk van Tintoretto, Titiaan en Anthony van Dyck. Deze krijgen vanaf 1 juni 2018 het gezelschap van maar liefst zes topwerken van Frans Floris, Daniël Seghers, Adam de Coster, Jan van den Hoecke en twee van Rubens zelf. Blikvanger is Rubens’ Marteldood van de Heilige Andreas uit Madrid, die voor het eerst in bijna 400 jaar terug thuis komt. En met de aanwinst van een zelfportret van Jacob Jordaens presenteert het Rubenshuis nu zelfportretten van de drie tenoren van de Vlaamse barok: Rubens, Van Dyck én Jordaens.

De restauratiewerkzaamheden aan de portiek en het tuinpaviljoen van het Rubenshuis zijn volop bezig. Deze 400 jaar oude elementen zijn de enige twee originele overblijfselen uit de woning van Rubens en vormen zeldzame sporen van de meester als architect. Alleen tijdens ‘Antwerpen Barok 2018’ wordt de portiek ingekleed met een in het oog springende 3D simulatie en is er de kans om de restauratie te volgen aan de hand van nieuwe digitale toepassingen en werfbezoeken. Nooit eerder had de bezoeker de kans om letterlijk zo dicht bij de architectuur van Rubens te komen.

Voor meer informatie zie Rubenshuis - De meester leeft!


Michaelina

MAS i.s.m. Rubenshuis

1/6/2018 – 2/9/2018

Curator: Dr. Katlijne Van der Stighelen

Het Rubenshuis brengt de eerste retrospectieve tentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1604–1689) en demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk is zonder meer grensverleggend te noemen. Zo goed als het volledig gekende oeuvre van Michaelina wordt voor het eerst samen aan het publiek getoond. Absoluut hoogtepunt is het 12 m² grote Triomf van Bacchus uit het Kunsthistorisches Museum van Wenen, waarop Michaelina zichzelf als Bacchante tussen halfnaakte mannen afbeeldt en als enige zelfbewust het publiek aankijkt.

Voor meer informatie zie MAS - Michaelina


Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

M HKA i.s.m. KMSKA

1/6/2018 – 16/9/2018

Curator: Luc Tuymans


Het M HKA plaatst de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse kunstenaars. Curator Luc Tuymans brengt dramatische barokwerken binnen in de experimentele ruimte van hedendaagse kunst en overweldigt de bezoeker door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met hedendaagse kunstenaars. Rubens, Jordaens, Van Dyck, Zurbarán, Brouwer, Gijsbrechts, De Vos en Caravaggio ontmoeten binnen- en buitenlandse hedendaagse kunstenaars waaronder Berlinde De Bruyckere, Fred Bervoets, Jan Fabre, Michaël Borremans, Nadia Naveau, Jack Whitten, Zhang Enli, On Kawara, Pierre Huyghe, Carla Arocha en Stephane Schraenen. Absolute blikvanger is de aanwezigheid van twee Caravaggio’s en Edward Kienholz’ Five Car Stud.


Voor meer informatie zie M HKA - Sanguine/Bloedrood


Experience Traps

Middelheimmuseum

1/6/2018 – 23/9/2018

Curatoren: Pieter Boons en Sara Weyns


Met ‘Experience Traps’ ontvangt het Middelheimmuseum een groep bijzonder boeiende kunstenaars, die zich lieten inspireren door de vernieuwende ideeën uit het barokke landschap. Elk van de 16 kunstenaars of collectieven, waaronder William Forsythe, Bruce Nauman, Recetas Urbanas en Ulla von Brandenburg, droeg andere invullingen en interpretaties aan: vaak kunnen hun werken geïnterpreteerd worden als verschillende van de barokke landschapsmotieven of -ingrepen die een bezoek aan een baroktuin tot een bijzondere ervaring moesten maken, zoals labyrinten, fonteinen, trompe-l’oeils, namaakruïnes, enzovoort. Maar vooral verbindt elk van hen het barokke erfgoed met een  scherpe reflectie op de eigen tijd. Dit resulteert in zeer diverse architecturale sculpturen, installaties en performances die alle zintuigen aanspreken. De werken, vaak gemaakt speciaal voor dit project, zijn te vinden doorheen het museumpark en op enkele locaties in de stad.

Voor meer informatie zie Middelheimmuseum - Experience Traps


Barok Burez

MAS

1/6/2018 – 21/4/2019

Curator: Marieke Van Bommel

Het MAS presenteert nieuw werk van de Antwerpse fotograaf Athos Burez. Met 80 foto’s en installaties die getoond worden in de wandelboulevard zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Athos in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen.

Voor meer informatie zie MAS - Barok Burez


Paul Kooiker – Untitled (Nude)

FOMU – Fotomuseum Antwerpen

28/6/2018 – 7/10/2018

Curator: Joachim Naudts


Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Zo komt hij tot een eigen, aberrante kunstgeschiedenis. Zijn referentiekader richt zich vooral op de 20ste en 21ste eeuw, met kunstenaars zoals Hans Bellmer of Hans-Peter Feldmann. Voor dit project maakt hij een bijzondere, eenmalige uitstap naar de barok van de 17de en 18de eeuw, de barok van zowel Rubens als Rembrandt.


Voor meer informatie zie FOMU - Paul Kooiker – Untitled (Nude)


Baroque Book Design

Een verhaal over vriendschap en samenwerking

Museum Plantin-Moretus

28/9/2018 – 6/1/2019

Curator: dr. Dirk Imhof, dr. Goran Proot en dr. Geoffrey Brusatto

Het Museum Plantin-Moretus zet tijdens het barokfestival boekontwerpers en Peter Paul Rubens in het bijzonder op de voorgrond. Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars? En welke visie dragen hedendaagse vernieuwers in het boekenvak uit? De tentoonstelling in het Museum Plantin-Moretus ‘Baroque Book Design, Een verhaal over vriendschap en samenwerking’ toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct.

Voor meer informatie zie Museum Plantin Moretus - BAROQUE BOOK DESIGN


Cokeryen – Photo Film Food. Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis

28/9/2018 – 13/1/2019

Curator: Tony Le Duc

De barokke schilder Frans Snijders (Antwerpen, 1579 – 1657) is beroemd om zijn jachttaferelen, imposante markttaferelen en stillevens. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Frans Snijders een scherp oog voor aantrekkelijke composities gemeen. Hij tovert met kleur en verheft basisvoedsel tot kunst. Voor de expo ‘Cokeryen – Photo Film Food’ brengt hij werken van Snijders en zijn tijdgenoten samen en confronteert deze selectie met eigen werk. Bijzonder in de beleving is ook de plek, het woonhuis en atelier van Frans Snijders zelf. De expo zelf inspireert voor een boeiende creatieve en culinaire kruisbestuiving. Tijdens de tentoonstellingsperiode schotelen een vijftiental Antwerpse chefs  hedendaagse interpretaties van recepten uit het kookboek van Antonius Magirus (1612) voor.

Voor meer informatie zie Snijders&Rockoxhuis - Cokeryen – Photo Film Food

 

Visit Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen