MAS - Barok Burez

MAS - Barok Burez

01.06.2018 – 21.04.2019

Dinsdag 29 mei 2018 — In 2018 verwelkomt het MAS fotograaf-kunstenaar, Athos Burez, met een fotoreeks over barok. Met 80 beelden en installaties die getoond worden in de wandelboulevard zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Burez in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen.

Het werk van Burez kenmerkt zich door een haast surrealistische kijk op vertrouwde beelden, waardoor zijn foto’s vaak tussen twee werelden lijken te zweven. In deze tentoonstelling brengt hij historische barokke aspecten op een vaak contrasterende manier samen met hedendaagse beeldelementen. Zo ontstaat een geheel nieuwe en unieke barokke beeldcultuur, waar de overvloed en de verscheidenheid van de periode voelbaar is, maar alles ook mooi op elkaar aansluit als in een collage.
 

Athos Burez (°1987, Ronse)
 

Athos Burez studeerde in Gent: na zijn opleiding Beeldende kunsten aan Sint-Lucas volgde hij fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Hij fotografeerde de laatste jaren een indrukwekkend portfolio bij elkaar met opdrachten voor onder andere Knack, De Morgen, Elle, De Standaard Magazine, maar ook voor merken zoals Nike, Levi’s en Café Costume. Heel wat bekende namen hebben daardoor al voor zijn lens gestaan zoals Rinus van de Velde, Stromae, Gabriel Rios, Daan, Matteo Simoni, enz.

De invloed van de schilderkunst is nooit ver weg in het werk van Athos, al voelt hij zich vrijer met een camera dan met een penseel. Nog voordat er een foto wordt genomen, gaat hij heel precies en bewust het beeld opbouwen met aandacht voor kadrering, belichting en de compositie van zijn installaties. Het is immers daar dat hij zijn typerende surreële maar toch tastbare sfeer weet te creëren. De nieuwe wereld die hij zo opbouwt daagt de verbeelding van de kijker uit, vaak met een vleugje humor. Hij heeft meer dan eens zijn werk in duo of in groep tentoongesteld, maar nu is hij tijdens het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ voor het eerst te bewonderen in een solotentoonstelling in Antwerpen.
 

Curator: Marieke Van Bommel
 

Praktische informatie

 • Van 1 juni 2018 tot 21 april 2019
   
 • Open: Winteruur (van 1 november tot en met 31 maart) 
  dinsdag tot en met zondag: van 9.30 tot 22 uur (laatste toegang om 21.30 uur)
  Zomeruur (van 1 april tot en met 31 oktober):
  dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 24 uur (laatste toegang om 23.30 uur)
  Gesloten op maandagen en feestdagen, open op paas- en pinkstermaandag

 

Claire Verstraeten Communicatiemanager MAS at Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed at Stad Antwerpen