M HKA - Sanguine | Bloedrood

M HKA - Sanguine | Bloedrood

Luc Tuymans on Baroque - 01.06 – 16.09.2018

Tijdens het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert plaatst Luc Tuymans de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse topkunstenaars. De tentoonstelling werd door de kunstenaar samengesteld voor het M HKA (het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) en de Fondazione Prada. Met de tentoonstelling 'Sanguine | Bloedrood', wil curator Luc Tuymans de bezoeker overweldigen door sleutelwerken uit de barok van onder anderen Francisco de Zurbarán, Caravaggio en Anthony van Dyck in dialoog te plaatsen met werk van klassieke hedendaagse meesters, zoals On Kawara en Edward Kienholz, aangevuld met werk van hedendaagse sterren zoals Zhang Enli, Takashi Murakami, Michaël Borremans, en Tobias Rehberger.

Curator Luc Tuymans haalt via uitzonderlijke bruiklenen nationale en internationale topstukken naar Antwerpen. Een selectie werken van het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, die dé collectie Vlaamse barokkunst in Antwerpen beheert, kon hierbij niet ontbreken. 'Sanguine | Bloedrood' is een visueel weelderige en uitdagende tentoonstelling die oude meesters binnen brengt in de experimentele ruimten van hedendaagse kunst.

Het M HKA vroeg Luc Tuymans om zijn visie op barok te geven. Hij laat alle stof van de term wegwaaien, en gaat terug naar de intensiteit en intelligentie van de praktijk.

Als tentoonstellingstitel koos Tuymans het evocatieve, poëtische 'Sanguine | Bloedrood' – als een energiestroom van leven en dood. Het uitgangspunt is om de spanning tussen topwerken uit de barokperiode en hedendaagse meesters te onderzoeken, om zo de brug te slaan tussen oude en hedendaagse kunst. Beide tijdsperiodes roepen een gevoel van overweldiging op, maar ook van herkenbaarheid. En het is net die ambitieuze en ambivalente dialoog die van 'Sanguine | Bloedrood' een uiterst relevante tentoonstelling maakt, als visualisatie van tijdsgewrichten die zowel positief als negatief naar verleden, heden en toekomst keken.

Het sleutelwerk uit de tentoonstelling is Five Car Stud, een recent opgedoken meesterwerk van Edward Kienholz, dat voor het eerst tentoongesteld werd tijdens de legendarische documenta 5 van Harald Szeemann in 1972. Daarna verdween het werk ruim veertig jaar in de opslagruimte van een Japanse verzamelaar. Nu maakt het deel uit van de Collezione Prada in Milaan. 

Met akkoord van de Fondazione Prada – die in oktober van dit jaar een tweede versie van 'Sanguine | Bloedrood' zal tonen in Milaan – en van Nancy Reddin Kienholz, wordt Five Car Stud in een unieke en eenmalige presentatie getoond: in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken, teruggekatapulteerd in het leven. De grote sculpturale installatie toont de executie-achtige castratie van een jonge Afro-Amerikaan in het Zuiden van de VS als represaille voor vermeende seksuele betrekkingen met een blank meisje.

Five Car Stud dompelt de bezoeker onder in een nachtmerrie van extreem geweld. Na bijna vijftig jaar, (Five Car Stud werd gecreëerd tussen 1969 en 1972) heeft het werk nog niets van zijn expressieve kracht, krachtige symboliek en urgentie verloren.

De verrassende keuze van Luc Tuymans brengt topwerken uit de schone kunst en de hedendaagse kunst samen in een mentale ruimte: de aandachtswereld van een kunstenaar. Tuymans, zelf een figuratief schilder die er voortdurend naar streeft de traditionele grenzen van zijn praktijk uit te breiden, kiest bewust om 'Sanguine | Bloedrood' niet op te bouwen als een kunsthistorisch, canoniek overzicht, maar volgens een geheel eigen invulling. De intensiteit van het beeld staat centraal, de artistieke daadkracht en de blik van een maker die naar andere makers kijkt.

Op die manier ontstaat een associatief proces, niet-lineair, zoekend naar nieuwe verbanden tussen oude en nieuwe meesters, tussen heldere werken en potentiële werken – of het ‘heroverwegen’ van werken –, 'Sanguine | Bloedrood' wil niet compleet zijn, en laat bewust hiaten.  

De tentoonstelling 'Sanguine | Bloedrood' is een gezamenlijke organisatie van het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen), Studio Luc Tuymans en het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, gesloten voor renovatiewerken), de Stad Antwerpen en de Fondazione Prada. Volgend op de Antwerpse editie wordt in Milaan, in de ruimte van de Fondazione Prada, een nieuwe versie van de tentoonstelling getoond van oktober 2018 tot februari 2019.

'Sanguine | Bloedrood' toont werk van John Armleder, Carla Arocha & Stéphane Schraenen ,Fred Bervoets, Michaël Borremans, Mike Bouchet, Navolger van Adriaen Brouwer, Caravaggio, Berlinde De Bruyckere, Tierry De Cordier, Cornelis De Vos, Francisco de Zurbarán, Lili Dujourie, Marlene Dumas, Zhang Enli, Jan Fabre, Lucio Fontana, Marcel Gautherot, Isa Genzken, Joris Ghekiere, Franciscus Gijsbrechts, Pierre Huyghe, Jonathan Johnson, Jacob Jordaens, On Kawara, Edward Kienholz, Jukka Korkeila, Dominik Lejman, Takashi Murakami, Nadia Naveau, Bruce Nauman, Johann Georg Pinsel, Sigmar Polke, Tobias Rehberger, Peter Paul Rubens, Yutaka Sone, Henri Storck, Piotr Talmachov, Pascale Marthine Tayou, Javier Téllez, David Gheron Tretiakoff, Dennis Tyfus, Anthony van Dyck, Jan Van Imschoot, Jan Vercruysse, Jack Whitten

Curator: Luc Tuymans

Praktische informatie

 • M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
  Leuvenstraat 32 - 2000 Antwerpen
  T +32 (0)3 260 99 99 E info@muhka.be W www.muhka.be
 • Openingsuren
  DI–WO en VR–ZO 11:00 – 18:00
  DO 11:00 – 21:00
  Gesloten: elke maandag, 1 januari, 1 mei, Hemelvaart en 25 december.
  Op 24 december en 31 december sluit het museum om 16:00.
 • Tarieven
  Gratis:
  Collecties (gelijkvloerse verdieping)
  M HKAFE (vierde verdieping)
  INBOX (vijfde verdieping)
  LODGERS (zesde verdieping)
  Betalend:
  IN SITU (gelijkvloerse verdieping)
  Expo (tweede verdieping)
  €10 / €5 / €1 / Gratis
  Elke donderdagavond (18:00 – 21:00): €1
 • Inlichtingen
  MA–VR 9:00 – 12:00 en 13:00 – 17:00
  T +32 (0)3 260 99 99
  E info@muhka.be
 • Reservaties
  MA–VR 9:00 – 12:00 en 13:00 – 17:00
  T +32 (0)3 260 99 90
  E reservatie@muhka.be of via de website
 • Bereikbaarheid & toegankelijkheid
  Alle informatie over de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van het museum vind je via www.muhka.be
 • Bibliotheek & leeszaal
  Doorlopend vrij toegankelijk op de benedenverdieping tijdens de openingsuren van het museum
 • Documentatie & onderzoekscentrum
  Enkel op afspraak: WOE & DON 11:00 – 17:00
  Wapenstraat z/n - 2000 Antwerpen
  T +32 (0)3 260 99 98 E bibliotheek@muhka.be
Contacteer ons
Bert De Vlegelaer Pers en Communicatie M HKA
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen
Bert De Vlegelaer Pers en Communicatie M HKA
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen