Snijders&Rockoxhuis - Cokeryen – Photo Film Food

Tony Le Duc / Frans Snijders - 28.09.2018 – 13.01.2019

Het vernieuwde Snijders&Rockoxhuis opende recent zijn deuren. Beide panden, die intussen met zorg gerestaureerd zijn, behoren tot het patrimonium van KBC, dat het Rockoxhuis al langer openstelde als museum en daar nu het Snijdershuis aan heeft toegevoegd. Over de schouders van Nicolaas Rockox en Frans Snijders kijken we naar kunst maken en kunst bevorderen, naar verzamelen en etaleren, naar markten en gedekte tafels, naar natuur en tuinen, naar de humanist en de modale burger in de woelige baroktijd. Een unieke barokbeleving.

De eerste tentoonstelling die in het Snijders&Rockoxhuis georganiseerd zal worden, zoomt in op een culinaire beleving. Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de zeventiende-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Hij slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst. Een talent waarmee ook barokschilder Frans Snijders begiftigd was. Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok.


Le Duc boort nog een andere bron aan en heeft zich een weg gebaand door het populaire kookboek van Antonius Magirus uit 1612. Hij maakt een selectie uit de recepten van toen en presenteert ze aan 15 Antwerpse chefs* om hen een hedendaagse versie van het oude recept te laten maken. Le Duc fotografeert deze nieuwe interpretaties van de gerechten. Hij maakt daarbij gebruik van het zeventiende-eeuwse kleurenpalet, de gelaagdheid en het vergankelijke, de vanitas, maar in een eigenwijze barokke beeldvorming anno 2018.


Carper ende ghimber, caneel ende rosijn; Quaeckels, lijstres, vincken ende diergelijcke in deech; Potagie … een greep uit het menu van de zeventiende-eeuwse burger. De ingrediënten ervan vind je terug op de imposante markttaferelen en stillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Le Duc speelt met kleur en compositie. Zet zijn foto’s naast 17e-eeuwse stillevens en je krijgt een bijzonder spanningsveld, ook door de presentatie van het foto- en filmwerk dat in verschillende vlakken op de vloer gepresenteerd zal worden. Noem het een horizontale tentoonstelling die in dialoog gaat met de schilderijen.


Een heerlijke tentoonstelling in het huis en de studio van Frans Snijders himself. Na het watertanden is het tijd om zelf te proeven van een typisch barokgerecht op restaurant.


DEELNEMENDE CHEFS

  • Seppe Nobels (Graanmarkt 13)                 
  • Johan Segers (’t Fornuis)                                          
  • Dennis Broeckx (L’épicerie du cirque)
  • Bert-Jan Michielsen (The Butcher’s Son) 
  • Geert Weyn (Schnitzel)
  • Michael Rewers (Bistrot du Nord)                             
  • Wouter Keersmaekers (De Schone van Boskoop)
  • Davy Schellemans (Veranda)                                    
  • Jöran De Backer (Sir Anthony van Dijck)
  • Olivier de Vinck (Kommilfoo)                                    
  • Michael Yates (Sail & Anchor)
  • Thimothy Tynes (Atelier Maple)                
  • Enzo Goormachtig (Dim Dining)                                       
  • Kevin De Backer (The Gilded)                          
  • Jurgen Lijcops (Bar Burbure)


BIO TONY LE DUC, MORTSEL, 1961

Meer dan 30 jaar fotografeert Tony Le Duc voedsel. In de beginperiode, van midden jaren tachtig tot eind jaren negentig, fotografeerde hij voornamelijk voor tijdschriften. Nadien illustreerde hij kookboeken en werkte hij samen met topchefs. In 2004 was hij de oprichter van de culinaire uitgeverij Minestrone.


Met zijn eigenzinnige kijk op culinaire fotografie maakt hij kookboeken die opvallen. Grafiek, inhoud en beeld zijn gelijkwaardig en vormen samen tijdloze culinaire objecten. Zowel zijn fotografische werken als zijn boekpublicaties werden meerdere malen internationaal bekroond.

www.tonyleduc.eu


Praktische informatie

  • Van 28 september 2018 tot 13 januari 2019
     
  • Museum Snijders&Rockoxhuis
    Keizerstraat 10 - 2000 Antwerpen
    T + 32 3 201 92 50 - www.snijdersrockoxhuis
  • Open dinsdag tot zondag van 10 tot 17 uur; gesloten op maandag, 1 november, 25 december en 1 januari
  • Prijzen: € 8 / 6 / 0
  • Rondleidingen: voor groepen van maximaal 20 personen. Een rondleiding kost 75 euro. Info T + 32 (0) 3 201 92 50 of [email protected]


DOWNLOAD PERSDOSSIER EN BEELDEN IN HOGE RESOLUTIE

www.rockoxhuis.be / www.snijdersrockoxhuis.be

Gebruikersnaam: pers / Wachtwoord: rockox

 

programma openingsweekend

DOCX - 55 Kb

Bijlage2.1_OverFransSnijders.docx

DOCX - 707 Kb

Bijlage2.2_Proefbarok.docx

DOCX - 707 Kb

Bijlage2.3_Magirus#0.docx

DOCX - 704 Kb

Hildegard Van De Velde

Museum Snijders&Rockoxhuis

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen