FOMU - Paul Kooiker – Untitled (Nude)

FOMU - Paul Kooiker – Untitled (Nude)

29.06.18 – 07.10.18

Untitled (Nude) is de eerste grote tentoonstelling van Paul Kooiker (NL, 1964) buiten Nederland. Deze alternatieve retrospectieve gaat over ‘kijken’, voyeurisme en afstand. Als toeschouwer kom je terecht in een creatief en obsessief vacuüm dat verwart en destabiliseert.


Centraal staat nieuw werk dat speciaal voor het FOMU is gemaakt: Eggs and Rarities (2018). Deze zaalvullende installatie is Kooikers ‘encyclopedie van het leven’ en leest als een staalkaart van fotografische genres: landschap, naakt, stilleven … Publieke en private ruimte vloeien in elkaar over. Kooikers meest barokke project, Sunday (2011), vertrekt vanuit de relatie tussen kunstenaar en model, observator en geobserveerde. Als kijker moet je (soms letterlijk) positie kiezen en stel je je vragen rond de objectivering van het vrouwelijk lichaam.

Met de reeks Heaven (2012), een selectie van 494 polaroids uit Kooikers analoge archief, kijken we rechtstreeks binnen in de keuken van de kunstenaar. Het FOMU toont ook een volledig overzicht van Kooikers boekenpraktijk. Van het vroege Hunting and Fishing (1999) tot meer obscure publicaties zoals S/S 13 Island (2013), gemaakt voor modeontwerper Rick Owens. De tentoonstelling Untitled (Nude) stelt zowel vragen over de positie van de fotograaf als over de kijker en diens blik.

In september 2018 verschijnt naar aanleiding van deze tentoonstelling de publicatie Eggs and Rarities, uitgegeven bij Art Paper Editions, Dashwood Books en het FOMU.

Contacteer ons
Isabelle Willems Press & Communication FOMU
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Isabelle Willems Press & Communication FOMU
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen