Plantin-Moretus, Snijders&Rockoxhuis en Rubenshuis kondigen tweede deel aan van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

Expo's vanaf 28 september, evenementen vanaf 31 augustus 2018

Na het overweldigende zomeraanbod van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ kunnen de bezoekers vanaf eind september genieten van de tweede golf met opnieuw tot de verbeelding sprekende tentoonstellingen en evenementen.

Caroline Bastiaens, schepen voor Cultuur van de stad Antwerpen, vertelt: “Vanaf 28 september tonen het museum Plantin-Moretus met ‘Baroque Book Design’ en het Snijders&Rockoxhuis met ‘Cokeryen’ hun geheel eigen blik op de barok met twee nieuwe tentoonstellingen die de zintuigen prikkelen. Bovendien presenteert het Rubenshuis dan ook een nieuw topstuk dat tijdelijk te bewonderen zal zijn in het huis van de grootmeester. Welk werk dat zal zijn, is nog een verrassing.”

In het vroeg zeventiende-eeuwse Antwerpen tiert de barok welig. Achter de gevels van de historische patriciërswoningen heerst een bedrijvigheid van je welste. Balthasar Moretus drukt zijn stempel op de vernieuwing van het boek en hecht veel belang aan het design. Frans Snijders biedt ons een inkijk in een voorraadkamer met wild en nieuwe groenten en in een stilleven waar fruit en gevogelte het menu uitmaken van een feestmaal. Balthasar en Frans zetten een trend, kleuren barok met passie en sluiten naadloos aan bij onze tijd. Ze dragen creativiteit, kwaliteit en liefde voor het vak hoog in het vaandel en inspireren …

Zowel in het Museum Plantin-Moretus als in het Snijders&Rockoxhuis in de tentoonstellingen ‘Baroque Book Design’ en ‘Cokeryen’ genieten bezoekers vanaf september van post-barok, van de hedendaagse interpretatie van zintuigelijke geneugten: stelen met de ogen, proeven van een volmaakte letter, de smaak van een dampende potagie, de geur van een drukpers, het fluweel van een handgeschept papier, de transparantie van kraakporselein gevuld met plukvers fruit.

Het Rubenshuis stelde begin juni al enkele schitterende barokke bruiklenen voor en vult de collectie in september verder aan.

Baroque Book Design

Museum Plantin Moretus

Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019

Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars? En welke visie dragen hedendaagse vernieuwers in het boekenvak uit? De tentoonstelling in het Museum Plantin-Moretus ‘BAROQUE BOOK DESIGN. Een verhaal over vriendschap en samenwerking’ toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct.

Met een lezingenreeks, workshops, collectie- en atelierbezoeken draagt het museum deze passie verder uit naar de bezoekers.

Cokeryen – Photo Film Food  

Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis, Antwerpen

Van 28 september 2018 tot 13 januari 2019

Het recent gerestaureerde Snijders&Rockoxhuis zoomt tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ in op een culinaire beleving. Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de zeventiende-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Hij slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst. Een talent waarmee ook barokschilder Frans Snijders begiftigd was. Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok.

Le Duc houdt het niet bij fotowerk, hij heeft ook contact gezocht met 15 chefs uit Antwerpen die met ingrediënten uit een vroeg zeventiende-eeuwse kookboek nieuwe recepten maken. Geef je ogen de kost en tast toe!

Evenementen in het najaar (klik op LEES MEER en zie de bijlage)

Ook dit najaar blijft barok hot in Antwerpen. In samenwerking met meer dan 50 partners uit het culturele veld bewijst de stad Antwerpen dat barok een enorme bron van inspiratie is voor hedendaagse kunst. Dit resulteert niet alleen in gerenommeerde expo’s, maar ook in een veelbelovend, gevarieerd aanbod van muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, dans, performances, wandelingen, ontwikkeld door en in samenwerking met heel wat klinkende namen uit de Antwerpse kunstensector. Van kunstenaars tot collectieven, van grote namen tot ambitieuze amateurs, allen gaan zij aan de slag met ons barokke erfgoed. Op die manier wordt barok een verhaal voor iedereen: van de cultuurkenner tot kleine kinderen. Musea, kerken, bibliotheken, theaterhuizen, culturele centra en zelfs crèches zetten hun deuren open voor barokke projecten.

Het overzicht in de bijlage biedt slechts een selectie van wat ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ dit najaar te bieden heeft. The Kids, Max Richter, Jordi Savall, Charlemagne Palestine, Theater FroeFroe, Johan Petit, FC Bergman, Muziektheater Transparant, Thomas Verstraeten, Peter Van den Eede, Damiaan De Schrijver, Zonzo Compagnie, Andy Fierens …  Het zijn maar enkele namen uit het bijzonder omvangrijke programma van het barokfestival. Een volledig programmaoverzicht staat ter beschikking op de website www.antwerpenbarok2018.be en de digitale pressroom https://stadantwerpen.prezly.com/barok-in-de-stad#

 

Praktische informatie

Baroque Book Design

Museum Plantin-Moretus

Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/museum-plantin-moretus-baroque-book-design#

www.museumplantinmoretus.be


Cokeryen – Photo Film Food

Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis

Van 28 september 2018 tot 13 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/snijdersrockoxhuis-cokeryen-photo-film-food#

www.snijdersrockoxhuis.be

 

De meester leeft!

Rubenshuis

www.rubenshuis.be

 

Evenementen van het barokfestival

Op verrassende locaties in de stad

Nog tot januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/barok-in-de-stad#

 

Meer informatie op www.antwerpenbarok2018.be

Meer informatie voor de pers op https://stadantwerpen.prezly.com

Beeldmateriaal: https://stadantwerpen.prezly.com/media#

Selectie evenementen barokfestival najaar 2018

DOCX - 27 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen