Barok in de stad

Met 10 projecten rond beeldende kunst, 22 muzikale projecten , 12 theater- en muziektheaterproducties, 3 nieuwe stadswandelingen, meerdere lezingenreeksen, 4 festivals in het festival, een reeks barokke Antwerpse streekproducten en één kanjer van een feestelijk openingsweekend gaat de Antwerpse kunstensector de dialoog aan tussen de historische en hedendaagse barok.

Inhoudstafel

  1. Beeldende kunst
  2. Muziek
  3. Theater, muziektheater en dans
  4. Wandelingen
  5. Lezingen
  6. Feest
  7. Rubens inspireert Antwerpse ambachtslui
     

1.Beeldende kunst
 

Jan Fabre

In 1628 kreeg de Antwerpse drievuldigheid Rubens - Jordaens - Van Dyck de opdracht van de Augustijnen om altaarstukken te maken voor hun kloosterkerk in de Kammenstraat. Dit jaar krijgt Jan Fabre dezelfde eer ter gelegenheid van Antwerpen Barok 2018. De voormalige Augustijnerkerk is vandaag het ontmoetings- en muziekcentrum AMUZ.

Fabre verkent in zijn interpretatie van de altaarstukken niet alleen de barokke Augustijnericonografie, die de gelovige de weg naar het heilige moet wijzen, maar vertrekt ook vanuit de drie huidige functies die AMUZ nu vervult: die van concertzaal, van ontmoetings- en zakencentrum en van opnamestudio. Met respectievelijk ‘Het monastieke optreden’, ‘Het mystieke contract’ en ‘De extatische opname’ spitst hij vanuit zijn persoonlijke beeldtaal toe op elk van deze aspecten. Hij vertaalt - of liever ‘hertaalt’ - de altaarstukken van Jordaens, Van Dyck en Rubens naar de taal van 2018 en kadert ze in hun huidige context, echter zonder een een-op-eenvergelijking te willen maken met de originelen.

Ontstaan uit verschillende collagetekeningen zijn ze een gecondenseerd samenkomen van kernelementen uit Fabres totale oeuvre, zoals het lam, het vuur, de vrouw, spiritualiteit en zijn liefde voor Antwerpen, verbeeldt door het motief van de diamant. Ze brengen de toeschouwer even aan het wankelen en reiken hem ankerpunten aan voor zijn reflectie over de ruimte waarin hij zich bevindt. Zoals de Augustijnen een verbond aangingen met de gelovigen om hen toegang te verlenen tot het mystieke huwelijk (Rubens’ huwelijk van de heilige Catharina) via de weg van de contemplatie (Van Dycks Augustinus) en het martelaarschap (Jordaens’ Apollonia), gaat Fabre met de bezoeker van AMUZ een heilig verbond aan om samen met hem te ontvlammen in het heilige vuur van de kunst.

Juweelkever
Ook de materiële vorm die hij voor zijn alternatieve interpretaties bedacht verdient aandacht. Fabre koos voor de dekschilden van de juweelkever als picturale techniek om zijn allegorieën vorm te geven. Hij gebruikte deze techniek voor het eerst in de Spiegelzaal van het Koninklijk Paleis, waarvan hij het plafond transformeerde tot een Heaven of Delight. Het picturale effect van de bouwstof in de dekschilden van de juweelkever houdt het evenwicht tussen mozaïek en de klassieke olieverf. Deze dekschilden hebben door de lichtreflectie elk een totaal andere intensiteit. Dit stelt de kunstenaar niet alleen in staat dichter bij het intense picturale effect te komen van een geschilderd oppervlak, maar ook om met een veranderende lichtinval zijn beeld letterlijk te laten metamorfoseren. Deze metamorfose van licht opent voor de bezoeker een poort naar de beeldrijke en muzikale hemel.

Mercatorfonds
In de publicatie, uitgegeven door Mercatorfonds naar aanleiding van deze permanente installatie, zoomen Barbara De Coninck, Joanna De Vos, Jenke Van den Akkerveken en Els Wuyts in op de iconografie en betekenis van elk afzonderlijk altaarstuk. Ook wordt getoond hoe de mozaïeken zijn gegroeid en gemetamorfoseerd uit verschillende collagetekeningen. Een overkoepelende tekst van Paul Huvenne maakt de totaalvergelijking tussen Fabres hedendaagse interpretatie van het altaarstuk en de barokke originelen, vanuit de architectuur en bestemming van de Sint-Augustinuskerk. Joost Vander Auwera gaat tot slot dieper in op de link tussen Fabre, Jordaens en Van Dyck.

Praktisch

  • Jan Fabre in Sint-Augustinuskerk
  • Vanaf 3 juli 2018 (Meer informatie over de openingsmomenten op www.amuz.be/janfabre)
  • Open van 3 juli tot 9 augustus 2018 op maandag van 14 tot 20 uur en van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur. Vanaf 3 september 2018 enkel open op maandag van 14 tot 20 uur. Meer informatie over de bijkomende openingsmomenten op www.amuz.be/janfabre
  • AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
  • Gratis
  • In samenwerking met : Angelos / Jan Fabre met steun van Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Eva Wijnant, [email protected]


Diasporalia – Koen Theys

In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal krijgen de meesterwerken van Peter Paul Rubens het gezelschap van de unieke kunstinstallatie ‘Diasporalia’ van de Belgische topkunstenaar Koen Theys. Twaalf bronzen matrassen, bedekt met persoonlijke bezittingen, liggen in twee rijen tegenover elkaar op de vloer. “Achter elke slaapplek schuilt een verhaal waarin de mens als individu centraal staat, op zoek naar identiteit en vechtend voor het behoud ervan. De mens op zoek naar zijn bestemming in het leven”, aldus de kunstenaar. Koen Theys liet zich inspireren door Rubens. “Het kunstwerk is er gekomen na een bezoek aan onze kerk”, zegt een zichtbaar trotse Bart Paepen, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. “Het verwijst naar de vluchtelingenproblematiek, de diaspora of de verspreiding van een volk dat op de vlucht is en al hun materiële bezittingen heeft moeten achterlaten. Een hedendaags barok kunstwerk confronteert de bezoeker met één van de meest prangende maatschappelijke vraagstukken van de eenentwintigste eeuw. De Kerk heeft niet alle antwoorden, maar ze wil haar stem wel laten klinken in het debat.”

Praktisch

  • Diasporalia – Koen Theys
  • 18 mei 2018 – 13 januari 2019
  • Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 15 uur en op zon- en feestdagen van 13 tot 16 uur
  • Sint-Jozefskapel, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen
  • Toegangsprijzen: € 6 / € 4 / gratis met Baroque Festival Card
  • Organisatie: Koen Theys, KETELEER Gallery, Monumentale Kerken Antwerpen met steun van Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Marieke D’Hooghe, marieke.d’[email protected] 

 

Yvon Tordoir – Baroque Murals

Yvon Tordoir, een Antwerpse graffitikunstenaar, nodigt in het kader van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ drie andere streetartists uit om grote muurschilderingen te maken midden in de stad. Elk van de vier heeft een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. De werken worden vanaf nu duidelijk zichtbaar op wandelafstand van elkaar in het oude standscentrum.

Astro
Greg Astro uit Parijs creëert in zijn werken een eigen wereld met de subtiliteit van schaduw en licht, de kracht van kleuren en dieptes. Hierdoor ontstaat een optische illusie van een ruimte die er niet is. Zijn werk lijkt heel erg op de clair-obscur techniek die systematisch werd toegepast in de barok. Zijn stijl maakt van Astro één van de grote internationale straatartiesten van deze tijd. Voor het Barokfestival neemt hij drie muren in de Prekersstraat onder handen en voegt in zijn bekende trompe-l’oeil techniek een nieuwe dimensie toe aan het Sint-Andrieskwartier.

Smug
Sam Bates, beter bekend als Smug, is een Australische graffitikunstenaar die in Glasgow woont. Hij maakt gigantische, hyperrealistische muurschilderingen in grote kleurcontrasten. Zijn werken hebben steeds terugkerende thema’s zoals de dood, vergankelijkheid, overdadige vormen en heftige gevoelsuitdrukkingen. Op-en-top barok dus. In de Kolverniersstraat maakt hij een hyperrealistisch portret van een man die mijmerend de shoppende mensenmassa op de Meir aanschouwt.

el Mac
Miles MacGregor uit Los Angeles gaat op het eerste gezicht heel realistisch te werk, maar als je dichterbij gaat kijken, zie je dat zijn portretten opgebouwd zijn uit dikke spuitbuslijnen. Door de overlapping van de lijnen creëert hij volume en diepte. Zijn werk wordt gekenmerkt door een strijd tussen licht en donker en lijkt op die manier heel erg op etsen van Rembrandt. Hij is net geland en neemt vanaf deze week een muur in de Gramayestraat onder handen.

Yvon Tordoir

Yvon Tordoir uit Antwerpen is al 20 jaar gepassioneerd door het schilderen van letters. Hij is opgeleid in de schilderkunst en grafisch ontwerp, maar graffiti en streetart blijven zijn grootste passies. Hij maakt vooral kalligrafische en figuratieve motieven. Een combinatie zoals die ook terug te vinden is in de hoofdletters van oude barokke teksten. Zijn monumentaal meesterwerk aan de Eiermarkt verrijkt de stad met het woord ‘Antwerpen’ in grote gouden letters, versierd met opzichtige barokke krullen; een knipoog naar de klok van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Feestelijke Opening
Op zondag 3 juni worden de Baroque Murals feestelijk geopend. Iedereen is welkom in de Gramayestraat van 15 tot 18 uur, waar DJ Droppa de perfecte beats laat samenvloeien met de gratis graffitiworkshops.

Praktisch

  • Baroque Murals
  • Vanaf 1 juni 2018
  • Prekersstraat, Kolveniersstraat, Gramayestraat en Eiermarkt, 2000 Antwerpen
  • Gratis
  • Organisatie: Met steun van Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]
     

Barok in situ

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk vormen een ongeëvenaard ensemble van vijf historische kerken in het hart van de stad, op wandelafstand van elkaar. Naast levendige parochiekerken zijn het schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed, en unieke getuigen van de barok in de Zuidelijke Nederlanden.

Wie deze in hoofdzaak gotische kerkgebouwen binnenwandelt, treft een onuitputtelijke schat van beeldende kunst in barokstijl aan, kunst vol herkenbare emoties en briljante details. Anders dan musea zijn het niet zomaar verzamelplaatsen van kunstwerken, maar plekken waar religieuze meesterwerken in situ te bewonderen zijn, op de plaats waarvoor ze eeuwen geleden werden besteld en ontworpen, en functioneerden in navolging van het Concilie van Trente (1545-1563) als propaganda voor de contrareformatie van de rooms-katholieken. Ook al bleven de kerken niet van onheil gespaard, hun architectuur en kunst gaan harmonieus samen en versterken de totaalervaring van esthetiek en spiritualiteit.

Wie een historische kerk betreedt, is zich niet altijd bewust van de veranderingen die het interieur de voorbije eeuwen heeft ondergaan en het huidige uitzicht hebben bepaald. Elk van de vijf monumentale kerken wordt in haar zeventiende-eeuwse context geplaatst en enkele barokke kunstwerken worden in de kijker gezet.

De doe-blaadjes vormen het vertrekpunt om samen met de ganse familie de geschiedenis en kunstschatten van elke kerk op een speelse en leerrijke manier te ontdekken. Ga samen op verkenning en maak van een kerkbezoek een boeiende belevenis.

In een nieuw parcours ‘Rubens achterna’ langsheen de vijf kerken, opgesplitst in twee routes ‘Rubens’ groei’ en ‘Rubens’ bloei’, kan de bezoeker het levensverhaal van Rubens ontdekken (zie Wandelingen).

Praktisch

  • 1 juni 2018 – 13 januari 2019
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Jacobskerk en Sint-Pauluskerk
  • € 6 Onze-Lieve-Vrouwekathedraal  / € 3 Sint-Jacobskerk / gratis met Baroque Festival Card
  • Voor openingsuren kerken en meer randactiviteiten zie www.antwerpenbarok2018.be
  • Organisatie: Monumentale Kerken Antwerpen met steun van Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Marieke D’Hooghe, marieke.d’[email protected]
     

Focus: Barokke pracht in een huiselijk kader

Het intieme Museum Mayer van den Bergh stelt barokke pracht uit de verbluffende collectie van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858 – 1901) voor. Via een gratis wandelbrochure of de Antwerp Museum App ontdek je barokke beeldhouwwerken, tekeningen en schilderkunst van meesters als Cornelis de Vos en Jacob Jordaens.

Praktisch

  • Focus: Barokke pracht in een huiselijk kader
  • 1 juni 2018 – 13 januari 2019
  • Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen
  • € 8 /gratis met Baroque Festival Card
  • Organisatie: Museum Mayer van den Bergh
  • Contactpersoon: Harlinde Pellens, [email protected]


Naughty Kids. Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978 – 2018

Barok en punk hebben op het eerste zicht weinig met elkaar gemeen: kunst met een grote K versus alternatief en ondergronds. Maar er zijn ook gelijkenissen. De  lichamelijke en soms gewelddadige visuele directheid van de barok - een reactie op de beeldenstorm - kent zijn evenknie in de punkbeweging.

In de jaren zeventig maakte de punk zonder pardon komaf met het softe van de flower power en het decadente van de excessen binnen de rockwereld. Niet alleen in de muziek en in het straatbeeld duiken de tekens op van de anti-establishment ‘attitude’ van deze nieuwe ‘blank generation’. De tegendraadse subcultuur met haar spin-offs en verwante stromingen als de postpunk en New Wave infiltreert ook in de levendige Antwerpse culturele scène van die tijd. Met non-conformisme, persoonlijke vrijheid, anti-autoriteit en do-it-yourself tussen de oren gespeld, zet de Punk een beeldenstorm in gang binnen de Antwerpse mode, grafische vormgeving, beeldende kunst en performance scene.

De tentoonstelling ‘Naughty Kids - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978-2018’ brengt bekende en verdoken sporen van deze impact samen. Dit spoorzoeken in het verleden maakt tegelijk de brug met vandaag: zijn punk en de naweeën ervan anno 2018 nog relevant?  De huidige golf van zelfgepubliceerde magazines, streetart, poetic terrorism, kunstenaarscollectieven in combinatie met de roep naar een meer kritische kunst, staat toe om te spreken van een revival van de Punk en haar DIY-ethiek in Vlaanderen en, meer specifiek in Antwerpen.

Wie ‘NAUGHTY KIDS - Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978 – 2018’ bezoekt, krijgt de geur van 40 jaar punk onder de neus. Foto’s, drukwerk, kunstwerken, muziek, kledij, punkparafernalia en andere levende getuigen brengen de impact van de punk (jaren ‘70), de postpunk en de New Wave (jaren ‘80) en de neopunk (jaren ‘90 tot vandaag) in beeld. Hoe werden toonaangevende modeontwerpers, kunstenaars en schrijvers beïnvloed door de punk? Met een ongeziene rijkdom aan materiaal, een openingsconcert door The Kids, een debat met bevoorrechte getuigen rond ‘De paradox van punk’, en een performatief DIY programma schuurt de Academie weer dicht tegen de ruwe essentie van punk. Be there. There will be no next time.

Praktisch

  • Naughty Kids. Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978 – 2018
  • 6 – 22 september 2018
  • Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Venusstraat 34B
  • Gratis
  • Organisatie: Kon. Maatschappij ter aanmoediging der Schone Kunsten - KoMASK met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Tine Marguillier, [email protected]


Baroque Next Generation: Samen-weven

In ontmoetingscentrum Merksemdok begeleidt kunstenaar Klaas Rommelaere van juni tot december 2018 wekelijks een crea-atelier. Tijdens de zomermaanden verplaatst het atelier zich naar het Bouckenborgh Park. In dit atelier zal er samen gewerkt worden rond diverse handwerktechnieken: borduren, weven, knopen …  Het resultaat is een wandtapijt vol symbolen, kleuren en texturen eigen aan de cultuur van de vrouwen. Dit werk zal tentoongesteld worden tijdens de heropening van CO Merksemdok, maar zal nadien ook op andere plaatsen binnen (en eventueel buiten) het district tentoongesteld worden.

Praktisch

  • Baroque Next Generation: Samen-weven
  • Van juni tot december 2018, telkens op donderdag van 13 — 15.30 uur
  • Voorstelling tijdens heropening OC Merksemdok in september
  • Gratis
  • Praktische info en details op www.ccmerksem.be  
  • Organisatie: district Merksem
  • Contactpersoon: Emilie Legon, [email protected]


Baroque Next Generation: Hof van Ursel | atelier voor hedendaagse barok

Het Hof van Ursel in Ekeren was een buitenverblijf van Rubens, waar hij met familie en vrienden vaak verbleef. Met een knipoog naar het atelier van Rubens worden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om in het park en kasteel te komen werken rond het thema ‘barok’. Net als in het atelier van Rubens begeleiden enkele gevestigde waarden jong aanstormend talent. Het resultaat wordt voorgesteld tijdens de Kasteelfeesten en later in de tentoonstelling ‘Barok Vandaag!’.

Praktisch

  • Baroque Next Generation: Hof van Ursel | atelier voor hedendaagse barok
  • 22 september 2018, Kasteelfeesten
  • 5 – 21 oktober 2018, expo ‘Barok Vandaag!’ in Hof De Bist
  • Gratis, met uitzondering van de orgelconcerten
  • Praktische info, details en tickets voor orgelconcerten op www.252cc.be
  • Organisatie: district Ekeren
  • Contactpersoon: Stijn Van Bouwel, [email protected]
     

Baroque Next Generation: Barok! Barucca?

cc De Kern vroeg aan fotografe Debby Huysmans om jongeren in de Antwerpse zuidrand via een verrassend kunsteducatieproject te laten kennismaken met de typische stijlkenmerken van de barok.

Overdadig, heftig, véél, zwaar opgemaakte dramatiek, weelderige achtergronden, levensechte afbeeldingen – het passeert allemaal de revue en vormt de bron voor nieuwe inspiratie. Resultaten?

Hedendaagse fotografische beelden, gemaakt in een grootstad in de nog jonge 21ste eeuw, muren vol, zoals het een barokke wonderkamer past. Dàt mag u verwachten op verschillende locaties doorheen Wilrijk tijdens de maand november. Fotografe Debby Huysmans begeleidt dit project in goede, strakke banen. Middels inspirerende opdrachten laat ze de jongeren aan de slag gaan rond typische barokthema’s zoals het portret, de vanitas en de figuurstudie.

Praktisch

  • Baroque Next Generation: Barok! Barucca?
  • November 2018
  • Op verschillende locaties in Wilrijk
  • Gratis
  • Praktische info en details op www.ccdekern.be
  • Organisatie: cc De Kern ism. Academie Wilrijk en Pius X Instituut Antwerpen
  • Contactpersoon: Sophie Vermeulen, [email protected]
     

EXPO 2018

EXPO 2018 is een vernieuwend en participatief initiatief rond kunst op openbare plekken. De inwoners uit de wijken met postcode 2018 krijgen de kans een kunstenaar uit te nodigen die een nieuw kunstwerk maakt voor de buurt. Net als de 17de eeuwse burgerij worden ze opdrachtgevers voor kunstenaars. Vijf Antwerpse buurten met postcode 2018 krijgen zo een uniek kunstwerk op maat. De bewoners volgen workshops, lezingen en gaan op plaatsbezoek in musea en ateliers. De kunstwerken worden in 2018 feestelijk voorgesteld. De wijken en de geselecteerde kunstenaars zijn: Zurenborg: Nick Hullegie, Klein Antwerpen – Harmonie: Bram Van Meervelde, Haringrode – Groen Kwartier: Gerard Herman, Brederode: Mark Pozlep, Markgrave: kinderen, ouderen en mensen met een visuele beperking maken samen een kunstwerk.

Praktisch

  • EXPO 2018
  • Vanaf januari 2018
  • Op verschillende locaties in Antwerpse wijk met postcode 2018
  • Gratis
  • Praktische info en details op www.expo2018.be
  • Organisatie: EXPO 2018 is een initiatief van het district Antwerpen in samenwerking met het Middelheimmuseum, Sint Lucas en deze partners: AIR, BRDG, Cel Crabeels, Deviations, LLS 327, De Veerman, NDVR en Studio Start.
  • Contactpersoon: Geert Gielis, [email protected]  

 

2. Muziek
 

Barokfestijn op het Conscienceplein met B.O.X, Efterklang, Tutti Fratelli en Dez Mona

Voor het Antwerpse B.O.X, dat met barokke klanken nieuwe muziek maakt, is het barokjaar de uitgelezen kans om op grotere schaal én in eigen stad te doen wat het al jaren met verve doet: muzikale barrières slopen. Speciaal voor Antwerpen Barok 2018 gaat B.O.X onder de noemer ‘Altid Sammen’ een nieuwe samenwerking aan met het Deense Efterklang. Ze maken een volledig nieuwe set met nieuwe songs en barokke soundscapes.

Een unieke cocreatie

B.O.X en Efterklang werken de komende maanden intensief aan een verregaande creatieve samenwerking om bij de start van ‘Antwerpen Barok 2018’ een groot publiek te verrassen met 40 à 45 minuten nieuwe muziek. De groepen starten van een wit blad, maar laten zich inspireren door akkoorden-progressies die typerend zijn voor barokmuziek, maar dan in een andere dynamiek. Alle muzikanten zullen gelijkwaardig naast elkaar op het podium staan, als een nieuwe band en met een resultaat dat veel meer wordt dan 1+1. Artistiek leider en luitist van B.O.X, Pieter Theuns, benadrukt het graag: “B.O.X zal veel meer zijn dan een orkest rondom Efterklang. We gaan een echte creatieve samenwerking aan, in alle opzichten: we mikken op de cocreatie van nieuwe muziek. Sterker nog, we gaan op zoek naar een nieuw hybride geluid.”

B.O.X is Baroque Orchestration X

Dit Antwerpse collectief verrijkt hedendaagse muziek met de klankrijkdom van Barok. “Eigenlijk gebruiken we onze instrumenten in een andere context dan waarvoor ze bedoeld werden”, verduidelijkt artistiek leider Pieter Theuns. “Want muziek hoort niet in strakke vakjes. Die grenzen blazen we graag omver. ”En met producties als 'Sága', 'You Us We All' en 'The Loom of Mind' bewees B.O.X al uitvoerig dat het een uniek recept heeft dat gesmaakt wordt.

Efterklang

Het Deense Efterklang is veruit de bekendste groep waarmee B.O.X al samenwerkte. Dit gezelschap uit Kopenhagen maakt zachte en pure elektroakoestische muziek met de toegankelijkheid van popsongs, maar altijd met een verrassende twist. Want de drie jeugdvrienden van Efterklang hebben een hekel aan routine: ze blijven voortdurend nieuwe terreinen opzoeken. En dat levert meer op dan platen met een heel verschillend karakter. Het bracht hen ook al op straffe podia en zorgde voor enkele unieke samenwerkingen. Ze speelden al in de Opera van Sydney, maakten films met Vincent Moon en creëerden een geluidsysteem in het wereldbekende restaurant Noma. Kortom, Efterklang is altijd in voor een experimentje en dé partner bij uitstek voor deze unieke cocreatie.

Pétur Ben

De muziek van de IJslandse Pétur Ben reikt van minimale folk tot - jawel - black metal. Als producent en muzikant werkte hij samen met onder meer Shahzad Ismaily, Nick Cave, Mugison, Amiina en Emiliana Torrini. Ben won verschillende prijzen, waaronder de Edda Award voor beste soundtrack (voor de film ‘Metalhead’ van Ragnar Bragason). Hij is ook de bezieler van het dertigkoppig koor KÓRUS en opent de avond op het Conscienceplein.

Dez Mona

Het Antwerpse Dez Mona maakt furore met akoestische muziek die steunt op een combinatie van jazz, gospel, tango en chanson. Het imposante stembereik van de flamboyante zanger Gregory Frateur, de opvallende arrangementen en de vele samenwerkingen vormen de rode draad in hun muziek. Met B.O.X maakte Dez Mona eerder de betoverende voorstelling ‘SÁGA’, die internationaal veel lof toegezwaaid kreeg.

Tutti Fratelli

Tutti Fratelli is een sociaal-artistieke werkplaats in Antwerpen met een nadruk op de meest kwetsbaren in onze maatschappij. Tutti Fratelli maakt theater, met de hulp van kunstenaars en professionele medewerkers. De repetities en werkprocessen monden uit in voorstellingen die in grote schouwburgen worden gespeeld.

Praktisch

  • Barokfestijn op het Conscienceplein met B.O.X, Efterklang, Tutti Fratelli en Dez Mona
  • 3 juni 2018 vanaf 20 uur
  • Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen
  • Gratis
  • Organisatie: B.O.X met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]
     

graindelavoix – OUTLANDISH

Kunstenaarscollectief graindelavoix is ervan overtuigd dat de barok in Antwerpen vroeger begon dan gedacht, namelijk met de publicatie van ‘Utopia’ van Thomas More in 1516. Graindelavoix presenteert in première een ciné-concert in dé Antwerpse barokkerk bij uitstek: de Sint-Carolus Borromeuskerk.  Ze brengen de Utopia van More maar dan met een bizar alternatief scenario, grotendeels gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische Oceaan. De protagonisten worden opgevoerd als allegorische figuren, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy. Het wordt een soort ‘vrolijke, zotte cinema’ uit de tijd van toen. De livesoundtrack bij de film is de prachtige polyfonie van Thomas More’s tijdgenoten Ashewell en Browne. “Het eerste deel filmden we op de Atlantische Oceaan, in stormachtig weer. Het scheelde niet veel of de volledige cast was verzopen”, zegt Björn Schmelzer van graindelavoix daarover. “Het was haast onmogelijk de boot aan wal te krijgen door de hoge golven.” Een waanzinnig avontuur, met een onvergetelijk ciné-concert als resultaat.

Björn Schmelzer over OUTLANDISH:

 “In plaats van een letterlijke adaptatie te maken, begonnen Margarida Garcia en ik het boek te fileren en te strippen van al zijn retoriek, zijn valse representaties en probeerden we te werken met het rauwe materiaal, een soort paradoxale kern van elke utopisch project. We ontdekten een boek vol absurditeit, leugens en humor, vol slow-motion slapstick, maar ook een boek dat onderhuids de limieten, gevaren en paradoxen van elke utopie genadeloos deconstrueerde. Het werd geleidelijk aan duidelijk dat onze protagonisten allegorische figuren zouden worden, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy, in een filmische stijl die amper nog bestaat, waarin een huwelijk tussen extreem naturalisme en allegorisch maniërisme nog mogelijk is: een soort vrolijke, zotte cinema zoals in de tijd van toen, ver van psychologisering, emo-cultuur en sociaal drama.”

Praktisch

  • OUTLANDISH (Filmconcert in het Engels met Nederlandstalige ondertitels)
  • 6 – 8 juli 2018, telkens om 22.30 uur
  • Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen, Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen
  • € 15
  • Organisatie: graindelavoix ism. Les rencontres Inattendues Doornik, Stad Doornik, Hospital of Undersized Gestures Lisbon en met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]
     

AMUZ – 1618 | BEFORE & BEYOND

2018 wordt een feestelijk jaar voor AMUZ. In de zomer viert Laus Polyphoniae zijn 25ste verjaardag en in het najaar legt AMUZ zich toe op barokmuziek in het kader van ‘Antwerpen Barok 2018’. Laus Polyphoniae en de seizoensconcerten in het najaar 2018 zullen samen een bijzonder festival vormen dat de naam AMUZ – 1618 | BEFORE & BEYOND krijgt.

Centraal in de muzikale activiteiten staat 1618, het jaar waarin de Augustinuskerk werd geopend. Laus Polyphoniae presenteert de muziek van voor 1618: van bovenaardse gregoriaanse gezangen tot somptueuze meerstemmigheid. De nieuwe muziekstijlen en -genres van de barok komen dan weer rijkelijk aan bod in het najaar: wereldlijke opera, religieuze cantaten, instrumentale muziek. Liefhebbers worden op hun wenken bediend.

Zeven concerten uitgelicht:

Scherzi Musicali - La Pellegrina

Met één voet in de renaissance en de andere in de ontluikende barok zijn de muzikale tussenspelen, de intermedii, van La Pellegrina een mijlpaal in de evolutie van de westerse muziek. La Pellegrina, geschreven voor de bruiloft van Ferdinando I de’ Medici en Christine de Lorraine, was de muzikale vertaling van zes allegorische, mythologische taferelen. Het zijn echter de intermedii, waarin de link wordt gelegd tussen de Griekse mythologie en het jonge koppel, die geschiedenis zouden maken. Nicolas Achten, zanger en luitist, leidt de bijna vijftig zangers en muzikanten van Scherzi Musicali in een muzikaal verhaal dat de luisteraar van de ene droom in de andere brengt.

I Fagiolini & The English Cornett and Sackbut Ensemble - L’Orfeo, Claudio Monteverdi

L’Orfeo vertelt het verhaal van Orpheus die zijn geliefde bruid Eurydice verliest. Overmand door oneindig verdriet daalt hij af naar de onderwereld om haar terug te halen, maar één moment van twijfel zorgt ervoor dat hij haar voor altijd moet afgeven aan de wereld van de doden. Orpheus wordt heen en weer geslingerd tussen liefde en verlies, door Claudio Monteverdi uitgewerkt in een krachtige emotionele dialoog tussen orkest en zangers. Monteverdi’s ‘favola in musica’ wordt als het begin van de opera beschouwd. De semiscenische uitvoering door I Fagiolini, in regie van Thomas Guthrie belooft een adembenemende afsluiter van Laus Polyphoniae 2018 te worden. Guthries productie van Ludd and Isis aan de Royal Opera House (Covent garden) werd door de pers geprezen als “One of the Royal Opera House’s grandest achievements.” Monteverdi’s L’Orfeo blijft een belevenis, ook na 411 jaar.

Reinoud Van Mechelen & a nocte temporis - Dumesny, le haute-contre de Lully & grand orchestre

Tenor Reinoud Van Mechelen en zijn veertigkoppig barokorkest a nocte temporis selecteerden de mooiste aria’s en instrumentale muziek uit de opera’s van Lully en tijdgenoten. Rode draad is de haute-contre (niet te verwarren met contratenor), een zeldzaam type hoge tenorstem. In het Frankrijk van de 17de en 18de eeuw kregen deze stemmen de hoofdrollen in de opera. “Zijn heldere, hoge maar nooit schreeuwende tenor bezorgde hem een frisse blitzcarrière in de wereld van de barokmuziek”, schreef De Standaard over Reinoud Van Mechelen.

Heinrich Ignaz Franz von Biber - Rosenkranzsonaten Rachel Podger & friends

Rachel Podger speelt een selectie uit een van de meest spraakmakende barokke werken voor viool en basso continuo: de Rozenkranzsonaten van Biber.  Geschreven voor de grootse missen in de kathedraal van Salzburg brengen de sonaten beeldend momenten uit het leven van Christus en Maria tot klinken. De vijftien sonaten en de indrukwekkende afsluitende Passacaglia zijn geschreven met een ongekende vrijheid, fantasie en virtuositeit. Elke sonate vraagt bovendien om een andere stemming (scordatura) van de viool. “A glorious example of someone who lives life through her violin”, schreef The Gramophone over Podger.

Academy of Ancient Music - Messiah, Georg Friedrich Händel

Messiah was in Händels tijd al een hit. Academy of Ancient Music onder de begeesterende leiding van Richard Egarr beheerst als geen ander ensemble alle aspecten van Messiah: van ontroerend ingetogen in I know that my Redeemer liveth tot majestueus en groots in het Halleluja. Zoals de Financial Times terecht schreef: “Forty years on, and 300 recordings later, the Academy of Ancient Music is a leader in the field”. Het imposante interieur van de Sint Pauluskerk met een van de mooiste verzamelingen barokke schilderijen is het gedroomde decor.

Jordi Savall & Rolf Lislevand - Folia’s en romanesca’s

Jordi Savall en Rolf Lislevand zijn al sinds jaar en dag levende legenden in de wereld van de oude muziek. Savall maakte de viola da gamba bekend bij een ruim publiek. De Noorse luitist Lislevand blijft verbazen met zijn duizelingwekkende technische virtuositeit. De twee muzikanten, verkennen de vele gezichten van het onuitputtelijke repertoire voor hun instrumenten, met muziek van Diego Ortiz, Tobias Hume, Marain Marais en de Saint Colombe (père & fils). De rode draad in dit programma is het levendige en expressieve karakter van de Spaanse muziek die voor vele componisten een inspiratiebron was.

Oltremontano - Illustri colleghi da San Marco

De stadsstaat Venetië was het handels- en culturele centrum van Europa en speelde een centrale rol in de nieuwe ontwikkelingen in de muziek. Via de  muziekdrukken werden de nieuwe Italiaanse composities verspreid en uitgevoerd, en ook door Phalèse op de Antwerpse persen herdrukt. De vroegbarokke werken verklanken verschillende emoties en voeren een dialoog die recht naar het hart gaat. Sophie Thoen, Vincent Lesage en de muzikanten van  Oltremontano voeren u terug naar de muziek en klanken uit Venetië, in de vroege 17de eeuw de bakermat van de barokmuziek. Instrumenten en stemmen smelten samen in een virtuose en authentieke klanksymbiose.

Praktisch

  • 1618 | BEFORE & BEYOND
  • 16 augustus – 16 december 2018. Voor alle concertdata zie www.amuz.be
  • AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen (Bourla, Sint-Pauluskerk)
  • Ticketprijzen variëren per concert.
  • Concert L’Orfeo in samenwerking met Toneelhuis
  • Organisatie: AMUZ met de steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Julie Hendrickx, [email protected]
     

Barok&roll! Speel mee met de Plutomobiel

Plutomobiel is een kunsteducatief project voor Antwerpse kinderen. ‘Kunst met een kleine k’ is het motto. Een bakfiets rijdt pleintjes af waar kinderen buiten spelen. Kunstdocenten begeleiden kunstzinnige activiteiten met de kinderen. De Plutomobiel werkt voornamelijk op plekken waar kinderen moeilijker toegang vinden tot het vrijetijdsaanbod. Het project vergroot de culturele competenties van jonge kinderen, verruimt hun wereld, prikkelt de fantasie en laat hen al spelend kennismaken met verhalen, theater, dans, muziek, beeld en film.

De Plutomobiel zet deze zomer Antwerpse pleintjes op stelten en bewijst dat barok allesbehalve saai en stoffig is. Tijdens gratis workshops kunnen kinderen tussen zes en twaalf jaar de barokke muzikant in zichzelf loslaten.  Een muzikaal belevingsbad van Bach tot Lady Gaga.

Violiste Liesbet Jansen en fagottiste Kaat Hoogmartens geven samen met een derde muzikant een klein concert, zodat de kinderen kunnen  kennismaken met de klanken van de barokmuziek. In kleine groepjes volgen de kinderen verschillende activiteiten en verwerven ze op speelse wijze kennis en vaardigheden rond de barok en verschillende kunstdisciplines. Kinderen zijn (vaak) nog niet zo vertrouwd met de term barok, de muzikanten van de Plutomobiel proberen hen via verschillende zintuigen te prikkelen: niet alleen luisteren, maar ook kijken, proeven en bewegen.

Praktisch

  • Barok&roll! Speel mee met de Plutomobiel
  • 3, 5, 7, 8, 10 en 11 juli 2018
  • Hanegraefstraat 2050 Linkeroever, Ernest Claesplein 2050 Linkeroever, Willy Vandersteenplein 2060 Antwerpen, Terloplein 2140 Antwerpen, Park Hof van Leysen 2018 Antwerpen, Haantjeslei 2018 Antwerpen, Twee Netenplein 2060 Antwerpen, Geelhandplaats 2060 Antwerpen, Alfons De Cockplein 2020 Antwerpen en Jan Ligthartplein 2020 Antwerpen  en nog twee andere plekken in de stad
  • Gratis
  • Organisatie: Pluto ism Huis van Het Kind, Onze stad ons huis, SAMIK, KRAS Dam en Elegast, Buurtregie en KRAS Kiel met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Brechtje Van Bel, [email protected], [email protected]


Urban Baroque Bowl

MC, beatboxer en theatermaker Kris Strybos, bij insiders bekend als Scale, is op een missie: hij bouwt een bijzondere installatie waarin iedereen muziek op een nieuwe, meer voelbare manier kan beleven. Zijn inspiratie haalt hij bij de overdaad en heftige emoties van de grote barokmeesters uit de 17de eeuw. Graffitiartiest Bird (Bram De Ceurt) zorgt voor de aankleding van de Urban Baroque Bowl. Kunstminnaar of nieuwsgierige passant: stap de installatie binnen voor een bijzondere muzikale trip.

Praktisch

  • 26 augustus – 28 december 2018 (mits data op- en afbouw)
  • Cultuurmarkt Antwerpen, Feest Kielpark, Bib Kielpark, Bib Elsschot, co Sint-Andries / Costa, cc Deurne, Bib De Poort en nog twee andere plekken in de stad
  • Gratis
  • Organisatie: Taktic met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Flore Opsomer, [email protected]
     

Kamermuziekconcert Antwerp Symphony Orchestra

Twee houtblazers van het Antwerp Symphony Orchestra brengen in het prachtig barokke AMUZ muziek van Händel en Telemanns Tafelmusik. Andere barokke grootmeesters slingeren nu eens weemoed, dan weer positivisme naar ons toe. Kortom: toonschilders maken Antwerpen op 14 oktober nog net wat meer Barok.

Klein, en toch groots, zo kan je de reeks kamermuziekconcerten van het Antwerp Symphony Orchestra in de prachtig barokke AMUZ het beste omschrijven. Zes zondagen treden muzikanten van het orkest aan in wisselende formaties om te ontroeren met de mooiste kamermuziek.

Praktisch

  • Kamermuziekconcert Antwerp Symphony Orchestra
  • 14 oktober 2018 om 15 uur
  • AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
  • € 17
  • Organisatie: Antwerp Symphony Orchestra met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Filip Stuer, [email protected]
     

Kerstconcert Antwerp Symphony Orchestra

De prachtige, barokke Sint-Carolus Borromeuskerk is nauw verbonden met Rubens. Deze Antwerpse parel vormt naar goede gewoonte het schitterende kader voor het traditionele kerstconcert van het Antwerp Symphony Orchestra. Geniet samen met vele andere muziekliefhebbers van heerlijk sfeervolle muziek in deze prachtige kerk en wandel na afloop met een warm gevoel door de stad, waar de winterse duisternis wedijvert met de flikkering van de kerstverlichting.

Het Antwerp Symphony Orchestra haalt eind december, samen met sopraan Lore Binon, de briljantste kerstklassiek van stal. Gastdirigent Richard Egarr leidt het orkest doorheen Bachs orkestsuite met de weergaloze Air en zijn cantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen’. Daarna gaat Egarr voor ‘The cuckoo and the nightingale’, het feestelijke orgelconcerto van Händel, zelf achter knoppen en toetsen zitten.

Praktisch

  • Kerstconcert Antwerp Symphony Orchestra
  • 20 – 22 december 2018, telkens om 20 uur
  • Sint-Carolus Borromeuskerk, Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen
  • € 33 / € 10
  • Organisatie: Antwerp Symphony Orchestra met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Filip Stuer, [email protected]
     

ARTICULATE 2018. Research days

Alles verandert, niets vergaat.

ARTICULATE 2018 brengt barok niet alleen in de klassieke vorm, maar kneedt en interpreteert muziek, theater, poëzie en beeldende kunst uit die periode. Zowel beginnende als ervaren sprekers, performers en curatoren brengen dit najaar op verschillende locaties hun versie van barok.

ARTICULATE is een jaarlijks festival voor onderzoek en kunst. Podiumkunstenaars, muzikanten en beeldende kunstenaars van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen gaan met hun werk en work in progress in dialoog met het brede publiek. Voor deze derde editie focussen de research days op projecten met een barokthema.

Eclectische experimenten
Het programma van ARTICULATE wordt op donderdag 6 september op gang getrokken met de opening van de tentoonstelling Naughty Kids. Het is het eerste van acht experimentele en eclectische barokevents, verspreid over 2 maanden en 3 locaties.

Op 30 september komen topmusici en barokspecialisten in AMUZ samen voor de hoogmis van de Vlaamse barokmuziek. Partituren van Joseph-Hector Fiocco en Willem de Fesch, twee componisten uit die periode, worden al een tijdlang onderzocht in de bibliotheek van het Conservatorium. Rudolf Rasch, Anne Cambier, Guido De Neve & Frank Agsteribbe spelen in een uniek concert sonaten en canzonette van De Fesch, cantoLX & Ensemble de la Chapelle Saint-Marc buigen zich over Fiocco en P.H. Brehÿ.

Op 25 en 26 oktober verhuist het ARTICULATE-festivalcentrum van AMUZ naar het Koninklijk Conservatorium. Het HERMESensemble ism. De Compagnie brengen dan de wereldpremière van de nieuwe Stabat Mater-compositie van Italiaans componist Paolo Galli. Deze eigentijdse versie voor viool, altviool, cello, fluit, klarinet, percussie en mezzosopraan wordt opgevoerd op beide dagen. Op 25 oktober brengt Het Ensemble van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen o.l.v. Ewald Demeyere composities van Leonardo Leo, een gerespecteerd Napolitaans barokmeester, die na een tijd overschaduwd en vergeten werd. Het Ensemble speelt ook het Stabat Mater van de 17de -eeuwse componist Fedele Fenaroli. Ook die dag gaat acteur Lucas Vandervost dieper in op de mythologische inspiratiebronnen van de Antwerpse barokschilders. “Alles verandert, niets vergaat”, schreef Ovidius in zijn dichtbundel Metamorfosen, een werk dat Vandervost al gebruikte in zijn doctoraatsonderzoek. De metamorfose van vertelling naar verhaal wordt het uitgangspunt van deze lecture-performance.

Op 26 oktober demonstreert klavecinist Korneel Bernolet zijn doctoraatsonderzoek naar arpeggio’s op zijn eeuwenoude klavecimbel. De acteerklas van het Conservatorium brengt een eigen versie van Joost van den Vondels Lucifer (1648 – 1654) met coaching van dramaturg Jan Peter Gerrits. Van theatermaker Vincent Meenen wordt er nieuw werk gepresenteerd: hij maakte 100 tekeningen die het uitbundige en bombastische van barok echoën.

Op 6 september is ARTICULATE te gast op de openingsavond van de expo ‘Naughty Kids’ in de Lange Zaal van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Op het eerste zicht lijken barok en punk elkaars tegenpolen, maar beide bewegingen luidden een totaal nieuwe vormentaal in. Punktentoonstelling ‘Naughty Kids’ brengt zowel de beeldenstormen van de barok en de punkbeweging in beeld als de recente revival van kunstenaarstijdschriften en DIY-initiatieven. Tijdens de debatnamiddag ‘De paradox van punk’ praten een aantal experts uit de mode, performance, muziek, DIY over punk.

Praktisch

  • ARTICULATE 2018. Research days
  • 30 september 2018 in AMUZ, Kammenstraat 81
  • 25 – 26 oktober 2018, wereldpremière nieuwe Stabat Mater-creatie hermesensemble,  Koninklijk Conservatorium – deSingel, Desguinlei 25
  • 6 september 2018 in Koninklijke Academie voor Schone Kunsten –  De Lange Zaal, Venusstraat 34b
  • Voor meer info en prijzen zie www.articulateresearchdays.be
  • Organisatie: ARTICULATE is een organisatie van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool) in samenwerking met HERMESensemble, Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, Onderzoeksgroep LABO XIX-XX, AMUZ, deSingel, Universiteit Antwerpen en KoMASK met steun van de Stad Antwerpen.
  • Contactpersoon: Tine Marguillier, [email protected]


Inspeelmoment barokorgel Sint-Norbertuskerk

Vanaf juni 2018 rijst er in de Sint-Norbertuskerk een krachtig staaltje van vakmanschap op in een diepe, mahonie rode kleur. Met een knipoog naar het barokke verleden van de stad, vormt het nieuwe orgel tegelijk de verbinding met een bruisende toekomst.

Organisten Emmanuel Van Kerckhoven en Aart Bergwerff (NL), The Antwerp Baroque Orchestra, zijn vaste solisten en Het Groot Akkoord trakteren u twee dagen lang op muziek waarbij het in al zijn mooie aspecten wordt getoond: als barokinstrument, als hedendaags instrument, als begeleidingsinstrument, als solo-instrument, als instrument waarmee in duo kan gespeeld worden met het romantische Loret-orgel uit 1846. Met een divers en wervelend programma komt u alles te weten over deze overweldigende en bijzondere blikvanger aan de Dageraadplaats.

Het fonkelnieuwe orgel wordt een bijzonder instrument, niet alleen qua vormgeving en klank. Het ziet er dan wel uit alsof het gebouwd is in de baroktijd, maar zit vol hedendaagse snufjes zoals een windmotor die, afhankelijk van de nodige luchtdruk om een orgelpijp te laten spreken, zichzelf aanpast qua toerental, of zoals het transponeerbare klavier waardoor er zowel op 440 Hz (de hedendaagse stemming) gespeeld kan worden als op 415 Hz (de barokke stemming, een halve toon lager). Het instrument vormt de ultieme combinatie van authentiek en toch hedendaags. En bovendien heeft het orgel zijn plaats beneden in de kerk. Zo kan het handen- en voetenwerk van de organist uitvoerig bekeken worden.

Het inauguratieweekend omvat een breed en toegankelijk programma met een orgelsoloconcert, concerto’s voor orgel en orkest, een Bachcantate, technische presentaties en een verrassende uitvoering van dansmuziek op orgel.

Praktisch

  • Inspeelmoment barokorgel Sint-Norbertuskerk
  • 20 oktober om 16 uur en 21 oktober 2018 van 11 tot 18 uur
  • Sint-Norbertuskerk, Dageraadplaats, 2018 Antwerpen
  • Gratis
  • Organisatie: Barokorgel Sint-Norbertuskerk met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon:  Emmanuel Van Kerckhoven, [email protected]
     

Retteketet Muziekkabinet

Dat is de welluidende naam van een tweedaags Festival rond oude muziek en historische uitvoeringspraktijk met concerten, workshops en masterclasses door ensembles van eigen bodem, een beurs met bouwers, uitgevers, free podium en een optreden van DKO. Tijdens deze barokeditie kunnen geïnteresseerden, liefhebbers en muzikanten genieten  van muziek en muziekinstrumenten uit Rubens’ tijd. Men kan er bijvoorbeeld luisteren naar Brusselse muziek uit de 17de eeuw gebracht door ensemble Sospiri Ardenti met blokfluitist Geert Van Gele. Op de oude muziekmarkt kan men ook instrumenten en ander moois van instrumenten bouwers, muziekuitgevers, muziekwinkels en boekhandelaars uit binnen- en buitenland bekijken. Voor zij die liever zelf aan de slag gaan, zijn er tal van workshops, masterclasses en mini-concerten. Aline Hopchet laat beginners in een workshop experimenteren met  pommers, dulcianen en kromhoorns. In andere workshops worden eenvoudige populaire dansen zoals Pavanen, Allemanden, Sarbanden, Couranten, Balletten …  uit de bundel ‘T Uitnement Kabinet’ van Paulus Matthyszoon op de eigen instrumenten gespeeld. Muzikanten met ervaring kunnen terecht in de masterclasses van Kate Clark, de specialist op de houten dwarsfluit, en bij klavecimbelspeler en-specialist Kris Verhelst. Wie wil, kan zich uitleven op het free podium of uit volle borst meezingen met het Ierste Muziekboexken van Tielman Susato.

Het optreden onder leiding van Wim Becu van DKO leerlingen en leerkrachten van de afdelingen Oude Muziek Antwerpen en Ma’go vindt plaats in de Sint-Jacobskerk, een bijzondere plek vol barokke schatten.  

 Praktisch

  • Retteketet Muziekkabinet
  • 24 en 25 november 2018
  • Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38 en Sint-Jacobskerk, Lange Nieuwstraat 73
  • € 15 / € 5
  • Organisatie: Belgian Early Music Community Ma’go Antwerpen, DKO Antwerpen (afdelingen Oude Muziek) met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Axel De Schrijver, [email protected], info@early_music.be
     

Begijnhofconcerten RedHerring

RedHerring baroque ensemble o.l.v. Patrick Denecker programmeert in de Begijnhofkerk internationaal gerenommeerde barokspecialisten. Op 13 en 14 oktober neemt tenor Jan Van Elsacker ‘Canzoni Italiani: geliefd ten tijde van Rubens’ het publiek mee op een hoogstaande muzikale tijdreis naar de 17de eeuw. Een boeiende introductie met 17de eeuwse muzikale fenomenen zoals de instrumentale sonata en de vocale canzona die ook Rubens naar alle waarschijnlijkheid gekend of gehoord moet hebben. Op 8 en 9 december voert sopraan Lore Binon ons onder de noemer ‘Van Dyck's music: Engelse muziek in de oren van Sir Anthony’ mee naar het Engeland en de Lage Landen van de 17de eeuw. Er is trouwens een directe link tussen het Antwerpse Begijnhof en Antoon van Dyck: zijn zussen hebben er gewoond. Naast het architecturale en muzikale aspect  komt tijdens de concerten ook het picturale aan bod door enkele belangrijke aanwezige schilderijen van bijvoorbeeld Jacob Jordaens te belichten.

Praktisch

  • Begijnhofconcerten RedHerring Baroque Ensemble
  • 13, 14 oktober en 8, 9 december 2018, telkens om 15 uur
  • Sint-Catharinakerk Begijnhof, Rodestraat 39, 2000 Antwerpen
  • € 20 / € 15
  • Organisatie: Dialogos met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Patrick Denecker, [email protected]
     

Natashia Kelly en Brice Soniano

Een bijzonder samengaan van een zangeres en een contrabassist, die hedendaags met barok verweven. Natashia en Brice nemen de muziek uit de vroege barok als uitgangspunt, met Henry Purcell en Giovanni Pergolesi als inspiratiebronnen. Ze experimenteren met herhalingen, duur, variatie, textuur en klankkleuren tot het geheel poëzie wordt. Het wordt een totaalbeleving waarbij het publiek vrij kan rondlopen en dus niet alleen de muziek maar ook de locatie op zich kan laten inwerken. Natashia Kelly en Brice Soniano geven van 4 augustus tot 1 september al enkele miniconcerten op verschillende locaties. Op 2 september om 11 uur zwaait de prachtige Nottebohmzaal, de pronkzaal van Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, haar deuren open voor dit bijzondere barokconcert.

Praktisch

  • Natashia Kelly en Brice Soniano
  • 2 september 2018 om 11 uur. Andere concertdata op www.antwerpenbarok2018.be
  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
  • € 5
  • Organisatie: Natashia Kelly en Brice Soniano met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: [email protected]


Sound in Motion presents From Bach To The Future

‘From Bach To The Future’ is een avontuurlijke concertreeks die op een ongedwongen manier laat zien en horen hoe Barok in verschillende gedaantes verder leeft in de hedendaagse muziek. Niet alleen in de voor de hand liggende context van de klassieke muziek, maar verrassend genoeg ook in de wereld van de vrije improvisatie, hedendaagse compositie, wereldmuziek en de avant-garde.

Het perfecte uitgangspunt voor de concertreeks ‘From Bach To The Future’ is een quote van de beroemde barokspecialist Jordi Savall die aantoont hoe sterk Barok en improvisatie met elkaar zijn verweven: “Wat heeft het ‘onmetelijke genie’ Johann Sebastian Bach met de invloedrijkste jazzvernieuwer John Coltrane gemeen? Bij beide componisten speelt improvisatie in hun muziek een belangrijke rol. Wie denkt dat improvisatie is uitgevonden door jazzmusici kan wel een lesje muziekgeschiedenis gebruiken.”

Met het Antwerpse Museum Vleeshuis – dat 600 jaar muziekgeschiedenis omvat  – als ideale locatie en partner, en de gerenommeerde artiesten Aisha Orazbayeva, Tim Etchells,  Mary Jane Leach, Raphael Rogiński, Maya Homburger, Barry Guy en Charlemagne Palestine, staat ‘From Bach To The Future’ voor een muzikale ontdekkingstocht die het publiek van Bach, Telemann en Purcell via Coltrane, Parmegiani, Leach en Palestine op een spontane manier richting  toekomst brengt

Voor ‘From Bach To The Future’ worden er vijf unieke events/concerten  voorzien en een overkoepelende expo.

Praktisch

  • Sounds in Motion presents From Bach To The Future
  • 8, 23, 30 september en 6 oktober 2018, telkens om 20 uur en 16 september 2018 om 18 uur
  • Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
  • € 15 / € 10 / € 5 in voorverkoop;  € 18 / € 13 / € 10 aan de kassa
  • Organisatie: Sound In Motion met steun van Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Koen Vandenhoudt, [email protected]


Curiosa – Theater De Spiegel & De Veerman

‘Curiosa’ is een barokke installatie-voorstelling voor kinderen van 0 tot 3 jaar en hun volwassen begeleiders. ‘Curiosa’ gaat op tournee langs zowel theaterzalen als kinderdagverblijven.

Deze modulaire wonderkamer is een zintuiglijk belevingsbad vol rariteiten, kunstkasten, grafisch werk en muziek. Kinderen kunnen er zelf observeren, spelen en experimenteren met de aanwezige elementen. Maar ook de muzikanten en beeldende kunstenaars gaan er –  elk vanuit hun eigen artistieke taal – in interactie met de objecten, de muziek en met wat de kinderen zelf aangeven.

Muzikale en beeldende stijlelementen uit de barok worden in een ruimer historisch perspectief geplaatst. Antwerpen kende in de zeventiende eeuw kende een wederopbloei vanuit de contrareformatie. Rijke burgers startten als mecenas te fungeren voor kunst en kunstenaars. Rockox, Van der Geest, Plantijn en Moretus maar evenzeer Rubens zelf startten met het verzamelen van kunstwerken, naturalia en personalia. Rubens liet zelfs een aparte kamer bouwen en een tuin aanleggen voor al zijn curiosa die hij meebracht van zijn reizen doorheen Italië, Frankrijk, Spanje, Engeland.

Men werd er zich van bewust dat schilders of beeldhouwers niet zomaar ambachtslui waren die in dienst van religie een werk vervaardigden, maar echte kunstenaars waren, individuen, met een eigen stijl, kenmerken en een eigen specialiteit.

Binnen deze Kunstkamers of Mirabilia - ook wel Teatri di Nature ed’Arte genoemd - trachtten de eigenaars/verzamelaars de wonderen der natuur te confronteren met het sublieme van de menselijke creatie en zo het wezenlijke te overstijgen. Deze kamers en kasten vormden de basis voor wat later encyclopedieën en musea zouden worden.

Hedendaagse kunstenaars zijn vandaag ook vaak op zoek naar een manier om het hyperreële te verbinden met het natuurlijke. Net zoals het jonge kind dat observeert, speelt, experimenteert en onderzoekt, bouwt de artiest zijn fundamentele mindmaps vanuit verrassing, verbazing, persoonlijke verzamelingen en assemblages. Hierin zit de essentiële connectie met de doelgroep van de allerjongsten.

Ook in de trafiek van buitenlandse stijlen en iconen die in de Barok leidden tot nieuwe ideeën en vormgeving in onze contreien, zit een parallel met vandaag. Het is een link waarmee we in dit project de Barokke periode opentrekken naar onze huidige samenleving.

Praktisch

  • Curiosa
  • 25 –26 augustus 2018 om 10, 14 en 16 uur in hetpaleis, Theaterplein, 2000 Antwerpen
  • € 10 / € 5
  • 3 – 6 januari 2019 in DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
  • Organisatie: Theater De Spiegel, De Veerman met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersonen: Marie Caeyers, [email protected] en Manu Van Doorsselaer, [email protected]


Woensdagklanken 2018. In het spoor van de Duarte’s

Op de Meir, net om de hoek bij de familie Rubens, woonden de Duarte’s, een van de meest muzikale families uit het Antwerpen van de 17de eeuw. De Duarte’s hebben joodse wortels, en in een wereld vol religieuze spanningen spreekt muziek een universele taal. In hun stadspaleis geven vader Gaspar en drie dochters regelmatig concerten. Anno 2018 laat het Museum Vleeshuis je kennismaken met de Duarte’s en hun muziek. Jonge, beloftevolle musici en gevestigde waarden nemen ons mee van Antwerpse stadspaleizen naar het Engelse hof, van Hollandse tuinen naar Spaanse kastelen… in het spoor van de Duarte’s. In het nabijgelegen vernieuwde Snijders&Rockoxhuis is er een muziekkamer zoals die van Gaspar Duarte te bewonderen.

Praktisch

  • Woensdagklanken 2018. In het spoor van de Duarte’s
  • Maandelijks op woensdag, behalve in juli en augustus
  • Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
  • € 5
  • Organisatie: Museum Vleeshuis
  • Contactpersoon: Marleen Maes, [email protected]


Sleep – Max Richter

In het verlengde van ‘Diasporalia’ kan men op 7 september de nacht doorbrengen in de kathedraal voor het concert ‘Sleep’ van de Duitse componist Max Richter. ‘Sleep’ is een acht uur durend concert waarbij de toeschouwers voor de gelegenheid niet op stoelen zitten, maar op bedden liggen. Voor de compositie liet Richter zich inspireren door werk van de wereldberoemde barokcomponist Bach.

“Door de verbinding van Diasporalia met Sleep dagen we mensen uit om zich in te leven in het lot van de mensen waarnaar de sculptuur van Koen Theys verwijst. Welke zijn de dromen die mensen hun thuis doen verlaten? Welke verlangens leven in de harten van de ontwortelde mannen, vrouwen en kinderen die in onze samenleving aanspoelen? Is het niet precies op dit niveau dat mensen, ondanks zovele verschillen, elkaar vinden en herkennen?” (E.H. Bart Paepen, pastoor van de kathedraal)

Praktisch

  • Sleep – Max Richter
  • 7 — 8 september 2018, van middernacht tot 8 uur
  • Meer informatie en reserveren (vanaf midden juni) via www.antwerpenbarok2018.be
  • € 90 / € 120 met ontbijt
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen
  • Organisatie: Studio Richter Mahr, Monumentale Kerken Antwerpen met steun van de Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Marieke D’Hooghe, marieke.d’[email protected]     

 

3. Theater, muziektheater & dans


Earth Diver – Muziektheater Transparant

‘Earth Diver’ is een initiatief van regisseur Wouter Van Looy. Een multimediaal portret met adembenemende kracht over een samenleving in crisis, die zijn ondergang in de ogen kijkt en vertwijfeld zoekt naar antwoorden.

ChorWerk Ruhr zingt de ene keer religieuze muziek van Heinrich Schütz, de blik hoopvol omhoog gericht naar een God die hoop en verlossing brengt. Muziek geschreven in tijden dat pest en oorlog dood en vernieling brachten. Dan weerklinkt muziek van Nikolaus Brass, die zoekt, vraagt, het religieuze kaartenhuisje van Schütz laat wankelen.

Het koor beweegt te midden een imposant videodecor waarin videokunstenaar Wim Catrysse een schijnbaar fictief portret schetst van een ijselijke plek, achtergebleven na een ramp. Een commune van mijnwerkers die tegen beter weten de draad weer oppikt en blijft graven, de aarde in.

In het centrum leest en zingt performer zanger Phil Minton een beklijvend gedicht over verlies en onthechting. Een tekst van Paul Verrept geïnspireerd door de stadia van rouw van Kübler-Ross. Hij neemt ons mee van ontkenning naar woede, van onze onderhandeling met het leven naar lethargie en depressie, want waar zijn er antwoorden te vinden? Wat zegt God of heeft de wetenschap een beter bod? Wie helpt ons te aanvaarden dat er een einde komt?

Praktisch

  • Earth Diver – Muziektheater Transparant
  • 11 – 13 oktober 2018, telkens om 20 uur, 14 oktober 2018 om 15 uur
  • Voormalige Electrabelsite/Interescaut, Alexander Wuststraat, 2627 Schelle
  • € 25 / € 20 / € 8
  • Organisatie: ‘Earth Diver’ is een coproductie van Stad Antwerpen met deSingel.
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]


Het land Nod – Toneelhuis/FC Bergman

Wanneer in 1890 het Antwerpse Museum voor Schone Kunsten zijn deuren opent, bloklettert het architectuurtijdschrift L’Emulation: “Que diable va-t-on loger dans ces immenses salles?” Het blijft tot op heden moeilijk om op die vraag een eenduidig antwoord te geven. Feit is dat het museum sinds zijn opening het werk huisvest van één van de grootste duivelskunstenaars uit de kunstgeschiedenis: Peter Paul Rubens. De centrale zaal van dit gebouw werd zelfs speciaal ontworpen voor doeken van zijn hand.

Men zou echter evengoed kunnen zeggen dat het museum al die tijd nog iets anders, misschien wel groter of grootser in zijn enorme zalen heeft opgeslagen: een verzameling van menselijke doortochten. Een onzichtbaar archief van verstilde blikken, overpeinzingen, meditaties… Kortom, een reusachtige hoeveelheid aan verhalen, die als een massief, maar onzichtbaar monster ligt te slapen tussen zijn fluwelen muren. Al meer dan een eeuw zoeken mensen verpozing en troost tussen deze meesterwerken, kijken craquelé heiligen op hun hoofden neer. Al even lang staat de tijd tussen deze muren stil.

“Als op 13 oktober 1944 de eerste V-bom in Antwerpen op de huizen van de Schildersstraat naast het museum valt, blijft het museum grotendeels gespaard, maar de glazen bedaking, de zolderingen, de muurbekleding en natuurlijk ook heel wat schilderijen zijn erg beschadigd. (…) De schade is blijkbaar zo groot dat nog in 1947 regen en sneeuw binnensijpelen in verschillende zalen op de bovenverdieping, dat kroonlijsten afbrokkelen en het museum koud en vochtig is en zelfs ‘onherbergzaam’ wordt genoemd.” (uit Het KMSKA. Een geschiedenis 1810 – 2007)

Vandaag biedt het museum eenzelfde soort aanblik. Deze keer niet door oorlogsgeweld, maar door grondige renovaties. Toch is het een vreemd beeld: de Rubenszaal zo verminkt, zo onttakeld te zien… Alsof samen met de gaten in de muur ook een bres is geslagen in het reservoir van verhalen, dat zo langzaam lijkt leeg te lopen. Toneelhuis/FC Bergman doet met ‘Het land Nod’ een voorzichtige poging de wond te stelpen, een pleister op het houten been te kleven.

Praktisch

  • Het land Nod van FC Bergman
  • 25 – 28 oktober 2018, telkens om 20 uur
  • Voormalige Electrabelsite/Interescaut, Alexander Wuststraat, 2627 Schelle
  • € 25 / € 20 / € 8
  • Organisatie: ‘Het land Nod’ is een coproductie van Stad Antwerpen met Toneelhuis.
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]


Lucifer: een hedendaags oratorium – De Bronstige Bazooka’s

Thomas De Prins, Andy Fierens en Michaël Brijs creëren een eigentijds oratorium over een opstandige engel. Het centrale thema is de vlucht, en de figuur van de banneling. Het verhaal wordt gezongen en verteld door het koor De Bronstige Bazooka’s en is geïnspireerd door o.a. het gelijknamige theaterstuk van barokauteur Vondel. Lucifer wordt een eclectische luisterervaring die barokke elementen combineert met concrete mystiek, fysica, metafysica, suspense, humor en surrealisme. Recitatieve passages wisselen af met instrumentale fuga’s en weidse koralen.

Het oratorium is een vocaal werk met een geestelijke inhoud, met vaak een centrale verteller. In tegenstelling tot de opera heeft het geen decors en wordt er niet geacteerd. Deze vorm maakte vooral opgang in de barokperiode. Lucifer is geïnspireerd door het gelijknamige treurspel van Joost van den Vondel dat in 1654 in Amsterdam in première ging. Er is ook een link met Antwerpen. Vondels ouders moesten wegens hun geloofsovertuiging in 1582 de stad ontvluchten. Via omwegen langs Keulen en Utrecht kwamen ze uiteindelijk in Amsterdam terecht.

Het thema van de vlucht is vandaag brandend actueel, niet enkel in de kunst maar vooral en helaas ook in de realiteit. Vanuit de vlucht van de aartsengel wordt in Lucifer dan ook een link gelegd naar ontheemden die nu wereldwijd op zoek zijn naar een nieuw thuis. Dit is het hoofdthema van de voorstelling. Naast de referentie naar Vondel, brengt dit oratorium ook het leven en werk van de barokauteur Richard Verstegen in herinnering, die in de 16e eeuw Engeland moest ontvluchten. Zijn nieuwe thuis werd Antwerpen, waar hij de rest van zijn leven in veiligheid kon doorbrengen.

De Bronstige Bazooka’s worden begeleid door een vierkoppig instrumentaal ensemble en twee vocale solisten. Participerend koor: Ladies Aloud (https://nl-nl.facebook.com/ladiesaloud/)

Praktisch

  • Lucifer: een hedendaags oratorium door De Bronstige Bazooka’s
  • 22 november 2018 om 20.30 uur
  • AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
  • € 12 in voorverkoop / € 14 aan de kassa
  • Organisatie: Lucifer is een coproductie van De Bronstige Bazooka’s met Behoud De Begeerte, Arenbergschouwburg en Fameus (ondersteund door KunstZ) met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Michaël Brijs, [email protected]


STADSPARADIJZEN – kunstZ

Voor het actief participatieve project STADSPARADIJZEN bundelen de jonge leden van de kunstZ-academie en van Fameus, kunstenaars van kunstZ,  jongeren van OOSTNATIE en kopspel hun artistieke talenten. De jonge deelnemers worden gestimuleerd om zelf te creëren en geven via tekst, zang, dans, muziek, theater en video-projecties expressie aan hun verlangens, hun blik op de anderen en op zichzelf. Deze artistieke expressies tonen een dwarsdoorsnede van territoria en van emoties.

In STADSPARADIJZEN is het dierenrijk een metafoor voor allerlei beschouwingen rond de Urban Jungle: een biotoop waar mensen vooral bezig zijn met verdedigen, uitbreiden en betwisten van territoria. STADSPARADIJZEN is geen keuze tussen een idyllisch paradijs en een gevaarlijke Urban Jungle. Wel toont het de verwondering rond de ontmoetingen in de stad tussen mensen van diverse pluimage.

Rubens, Jean De La Fontaine en Marie-Jo Lafontaine vormen samen de inspiratiebron voor STADSPARADIJZEN. In het werk van Rubens ‘Het Aards Paradijs met de zondeval van Adam en Eva’ zien we een idyllisch landschap vol met dieren, wilde en gedomesticeerde zomaar broederlijk naast elkaar. Het lijkt wel een allegorie van een ideale super diverse samenleving. Maar we weten dat de zondeval dit plaatje snel en grondig zal verstoren.

Jean De La Fontaine, een tijdgenoot van Rubens geeft de dieren een heel andere rol. In zijn fabels geeft hij de dieren menselijke kenmerken. Dat stelt hem in staat om zowel intermenselijke verhoudingen te fileren als om de bredere maatschappij te becommentariëren. Ironie en humor zijn daarbij dankbare medestanders.

Marie-Jo Lafontaine maakt in haar fotoreeks ‘I Love the world’ portretten van menselijke figuren met dierenhoofden. Ze zet deze figuren doelbewust in de context van de grootstad. Deze setting heeft nog weinig te maken met het romantische platteland en de vriendelijke dorpjes waarin de fabels van Jean De La Fontaine zich afspelen. Als artiest voelt zij haarfijn de vibraties aan die de stad vorm en kleur geven. Maar in haar werk is de dreiging nooit veraf. De zondeval dus.

 Praktisch

  • Stadsparadijzen – kunstZ en Fameus
  • 22 – 23 december 2018, telkens om 20.30 uur
  • Zaal Athena, Koninklijk Atheneum Antwerpen, Franklin Rooseveltplaats 11, 2060 Antwerpen
  • € 10 / € 8
  • Organisatie: Stadsparadijzen is een actief participatief project van kunstZ in samenwerking met Marie-Jo Lafontaine, Kopspel, OOSTNATIE en Fameus met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Mulanga Nkolo, [email protected], [email protected]


De Parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken – deel 2 – Thomas Verstraeten

Op 20 mei 2017 vond ‘De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’ plaats. Die parade was een eenmalige performance van kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten. Een bonte verzameling van 1000 Antwerpenaren trokken samen op in een bonte stoet. Verstraeten trachtte met deze parade orde te brengen in de chaos van de straat, de stad en de steeds complexere wereld. Het was een parade van politieagenten en brandweermannen, van skaters en cricketspelers, van mensen met een Aldi-tas en vrouwen op mannenfietsen … De parade werd de plek waar de stad zichzelf toonde aan de wereld.

Een jaar na datum gaat Verstraeten aan de slag met de enorme verzameling aan videobeelden die gefilmd zijn tijdens de parade. In een monumentaal gemonteerd drieluik hoopt Verstraeten nieuwe betekenislagen bloot te leggen. Geluidskunstenaar Senjan Jansen maakt een bezwerend klankdecor bij de video-installatie.

De parade van mannen vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken, plaatst zich in de rijke Antwerpse traditie van ommegangen en reuzenstoeten, waarbij de inwoners van Antwerpen zichzelf en hun wereldbeeld tonen aan de wereld. Een traditie die hoogdagen beleefde tijdens de barok. Het was in de 17de eeuw dat de ommegangen zich losmaakten van hun religieuze oorsprong en verworden tot profane, wereldse gebeurtenissen. De verschijning van reuzen, mythologische dieren en lokale helden komen in de plaats van religieuze taferelen. De ommegangen verworden van religieuze processies tot burgerlijke optochten, van burgers voor burgers. Een evolutie die tot vandaag doorwerkt in mijn parade. Een belangrijke inspiratiebron uit de barok is de prent van Gaspar Bouttats, gedrukt door de beroemde Antwerpse drukker Hieronymus Verdussen de Jonge uit 1685. In deze prent vindt tussen een gigantische mensenmassa een prachtige ommegang op de Meir plaats.


Praktisch

  • De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken – deel 2
  • Officiële opening op 6 oktober 2018 om 19 uur
  • 7 – 23 oktober 2018, van 11 tot 17 uur behalve op maandag
  • Cruise Terminal, Ernest Van Dijckkaai/Steenplein, 2000 Antwerpen
  • Gratis
  • Organisatie: Thomas Verstraeten in samenwerking met Detheatermaker met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersonen: Elsemieke Scholte, [email protected] en Thomas Verstraeten, [email protected]


Atelier – tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia

In ‘Atelier’ zetten Peter Van den Eede (de KOE), Matthias de Koning (Maatschappij Discordia) en Damiaan De Schrijver (tg STAN) hun onderzoek naar het toneelspelersvak verder. Zo bouwen ze voort op de grondslagen van hun iconische productie Vandeneedevandeschrijvervandekoningendiderot (2001).

Hebben toneelmakers zoals beeldhouwers en schilders een atelier om hun ideeën al of niet in materie om te zetten en zo ja, hoe ziet dat atelier er dan uit? Wat en waar en hoe en wanneer en waarom werken we? Is het werken? Hoe schetsen we karakters? Wat zetten we in de verf? Zijn we een tableau? Zijn we ons eigen en elkaars model? Zijn we een zelfportret?

Kijken en bekeken worden, de geschiedenis, de kunst, het leven als kaders, spieramen, lijsten voor de expressies op het canvas van onze huid. In een bifrontale opstelling wordt de vierde wand gereconstrueerd en weer gesloopt. Een laboratoriumonderzoek van het naturalisme, realisme en hyperrealisme.

Met ‘atelier’ brengen tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia beeldend theater dat vanuit de lege ruimte vertrekt. Zonder woorden wordt het publiek meegetroond op een onvergetelijke esthetische expeditie, een wervelwind aan emoties en beweging.

Praktisch

  • Atelier – tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia
  • 18, 19, 20, 21, 24, 25, 26 en 27 oktober 2018, telkens om 20 uur
  • Tempel, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen
  • € 16 / € 8
  • Organisatie: tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Ellen Asaert, [email protected], [email protected]


B.O.X & MartHa!tentatief: Lulletje

Lulletje is een theatraal concert over liefde en angst in onzekere tijden. Johan Petit (MartHa!tentatief) en Pieter Theuns (B.O.X) proberen de knopen van onze tijd te ontwarren. Wat te doen nu de wereld aan onze voeten ligt? Johan vertelt het verhaal, Pieter zorgt samen met Jutta Troch en Jon Birdsong voor de muziek.

‘Lulletje’ ging in avant-première op miXmass, een festival dat B.O.X in en met deSingel organiseerde. In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018’ werd de voorsteling verder uitgewerkt voor een tournee langs de Antwerpse Cultuurcentra. De verrassend moderne klankkleuren van B.O.X en de tijdloze vertelling van Johan Petit beloven prachtige avonden op te leveren waarbij oud en nieuw versmelten tot hier en nu.

Johan Petit maakt voorstellingen onder de vlag van het MartHa!tentatief, een toneelgezelschap dat al jaar en dag rond stedelijke thema’s werkt, met toegankelijke, vaak feestelijke en immer relevante voorstellingen als eindresultaat.

Pieter Theuns is het opperhoofd van Baroque Orchestration X, een collectief dat antieke instrumenten bespeelt zoals de harp, viola da gamba, cornetto en theorbe. Ze werken samen met hedendaagse artiesten uit de indie musci scene. Zo slopen ze de geluidsmuren tussen oud en nieuw, pop en klassiek, lokaal en internationaal.

Praktisch:

  • Lulletje – B.O.X en MartHa!tentatief
  • 27, 28 en 29 september, 6, 11, 25 en 27 oktober en 16 november 2018
  • Op tournee langs de culturele centra van Antwerpen en de Sint-Pauluskerk
  • Kijk op www.antwerpenbarok2018.be voor ticketprijzen en de volledige speellijst.
  • Organisatie: B.O.X en MartHa!tentatief met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Els Kortleven, [email protected]


Tropoi XXL – Theater FroeFroe

Theater FroeFroe presenteert een unieke extended version van hun bekroonde topvoorstelling ‘Tropoi’ waarin de hoofdrol is weggelegd voor laatmiddeleeuwse en barokmuziek. ‘Tropoi XXL’ speelt voor het eerst op locatie in Antwerpen en krijgt een extra muzikale upgrade. Het orkest wordt versterkt met buitenlands talent van Andrea De Carlo van het Ensemble Mare Nostrum in Rome. ‘Tropoi XXL’ staat garant voor een avond vol muziek en poppenpoëzie voor iedereen vanaf tien jaar.

Geïnspireerd op de historische roman ‘Melodieën’ van Helmut Krausser, ook wel de Duitse Umberto Eco genoemd. Het verhaal gaat over de kracht, de magie van muziek. De luit is het basisinstrument van het hoofdpersonage Castiglio, alchemist aan het Italiaanse hof. Als de zoon van de koning hem op een dag vraagt hoe het komt dat mensen blij of triest worden door muziek, wil Castiglio de geheime taal van muziek ontrafelen en iedereen gelukkig maken. Dit is het begin van een avontuurlijke queeste naar de magie van muziek.

‘Tropoi’ (2013) kreeg heel veel bijval en was de eerste “figurentheatervoorstelling” die het Theaterfestival haalde. Ook het Festival van Vlaanderen programmeerde eerder deze bijzondere voorstelling die muziek centraal stelt, zowel in het verhaal als in de soundscape.


Praktisch

  • Tropoi XXL – Theater FroeFroe
  • 7, 8, 13, 14, 15, 16, 20, 21, 22 en 23 september 2018, telkens om 20 uur
  • Blikjesfabriek Hoboken,  hoek Lage Weg/Krugerstraat, 2660 Antwerpen
  • € 16 / € 12 / € 10
  • Organisatie: Theater FroeFroe met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Evelien Alles, [email protected], [email protected]


Le Grand Ballet – Zonzo Compagnie

Anno 1715, Versailles. In de privé-vertrekken van de Zonnekoning speelt zich een merkwaardig ritueel af. Een honderdtal gasten zijn getuige van de creatie van een nieuw werk voor viola da gamba en continuo van hofcomponist Marin Marais. De koning luistert eerst ingetogen, maar gaat tot verrassing van het trouwe publiek langzaam bewegen. De hofhouding heeft geen andere keuze dan te volgen en de koning nauwgezet te imiteren. Er ontstaat een vreemde choreografie op de muziek: iets tussen yogaoefeningen, barokke hofdans en een voorname aerobics klas. De koning en zijn adellijke gevolg gaan hier uiteindelijk zo in op dat de muziek niet langer lijkt te passen. De muzikanten besluiten op hun beurt de choreografie te volgen en in klank om te zetten. En zo ontstond ongehoorde muziek, met dank aan de wisselwerking tussen de muzikanten en het publiek.

Anno 2018, Antwerpen. Speciaal voor het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’, engageren Zonzo Compagnie & Ictus Ensemble de Franse hedendaagse componist Frédéric Verrières, die op meesterlijke wijze het oeuvre voor viola da gamba van Marin Marais verwerkt.  Op het palmares van Verrières staan bijzondere herinterpretaties van oude partituren van Bach, Verdi, maar ook van flamenco en Afrikaanse ritmes.

‘Le Grand Ballet’ is een taalloze voorstelling waarop het publiek ten dans wordt uitgenodigd. Soms bewegen ze op klanken van de muziek, maar soms lijkt de choreografie en eigen leven te leiden en is het aan de muzikanten om te volgen. Met deze drempelverlagende participatievoorstelling openen Zonzo Compagnie en Ictus Ensemble de deuren voor een divers publiek.

Praktisch

  • Le Grand Ballet – Zonzo Compagnie
  • 1 november 2018 tijdens BIG BANG Festival in deSingel, exacte uur volgt nog.
  • deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
  • € 7 / € 5
  • Organisatie: Zonzo Compagnie ism. Ictus Ensemble en Concertgebouw Brugge met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Ellen De Bruyne, [email protected], [email protected]
     

Gigue! – Fameus

Fameus vzw, broedplaats voor amateurkunsten, vraagt jong en oud ten dans met ‘Gigue!’. Met ‘Shaken not stirred’ (2017) en ‘Matching Bodies’ (2016) zette Fameus eerder al indrukwekkende (amateur)dansprojecten op de grote scène van CC Berchem.

In 2018 waagt Fameus zich samen met een grote groep dansers van alle leeftijden en dansstijlen aan het thema ‘barok’. Vanuit verschillende dansstijlen wordt samen met professionele choreografen en heel veel dansers gezocht naar een hedendaagse invulling van barok.

Na inschrijving via een open call, doorworstelen de dansers (minimumleeftijd 15 jaar) onder deskundige begeleiding twee intensieve bootcamps. Het eclectische resultaat wordt gepresenteerd tijdens een toonmoment voor een groot publiek op 18 november 2018. Inschrijven kan vanaf 4 juni tot en met 15 september 2018 via www.fameus.be.

Praktisch

  • Gigue! – Fameus
  • Inschrijven kan vanaf  4 juni tot en met 15 september 2018 via www.fameus.be.
  • Bootcamps vinden plaats op 10 en 11 november en van 16 tot en met 18 november 2018.
  • Toonmoment op 18 november 2018, doorlopend van 14 tot 20 uur. Check www.fameus.be voor de exacte aanvangsuren.
  • Het Oude Badhuis, Stuivenbergplein 38, 2060 Antwerpen
  • € 4 / € 2
  • Organisatie: Fameus in samenwerking met Het Oude Badhuis en IetStof met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Shamisa Debroey, [email protected]


B’rok d’Anvers 'thevirtuallyguidedexperiencetour-level1'

– De Kleine Expeditie

Ter gelegenheid van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ lanceert De Kleine Expeditie een nieuwe theatrale vertelwandeling. ‘B’rok d’Anvers, thevirtualguidedexperiencetour-level1’ is een exclusieve tocht op de grens tussen fictie en realiteit. Een spel in de publieke ruimte waar schilderijen tot leven komen. Een unieke en duurzame ervaring waarbij het publiek wordt geraakt, geanimeerd en gestimuleerd. Barok is back! En hoe!

Claire en Antoon De Schepper hebben ter nagedachtenis van hun vader het Groot Barokkiaans Genootschap Inc. opgericht. Broer en zus koesteren hetzelfde doel als hun vader: de hedendaagse Antwerpenaar opnieuw verbinden met zijn Barokke roots. Zij heten iedereen welkom in de Brabantse Olijfberg van waaruit ook hun vader 42 jaar geleden zijn activiteiten organiseerde. Nu tonen de kinderen De Schepper hun acties op de hoeken, op de pleinen en in de straten van de stad. Vandaag halen ze hun inspiratie uit virtuele technologie en lanceren ze voor het eerst deze unieke ‘baroque experience’.

“Barok is buitengewoon. Barok werpt licht op wat duister is. Zo krijgen de normaalste dingen plots een diepte, een schaduw, een emotie. Het zet dingen in beweging en brengt ze tot leven. Ik vind het waanzinnig formidabel hoe Barok mij aanzet tot spelen. Welkom in het schouwspel van het leven.” (Leo De Schepper, mei 1976)

Praktisch

  • B’rok d’Anvers – De Kleine Expeditie
  • 2 en 3 juni, 5, 6, 7, 8, 12, 13, 14, 15, 19, 20, 21, 22, 26, 27, 28 en 29 juli 2018, telkens om  10, 10.30, 11, 13.30, 14, 14.30, 15 en 15.30 uur (duur: 90 minuten)
  • Startpunt: Brabantse Olijfberg (voormalige Annuntiatenkerk), Lange Winkelstraat 5, 2000 Antwerpen
  • € 10
  • Organisatie: Een productie van De Kleine Expeditie met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Nathalie Goossens, [email protected], Aline Nuyens, [email protected], Dominique Van de Zande, [email protected]
  • In het Nederlands. Engels op aanvraag


4. Wandelingen
 

Rubens achterna

Een nieuw ontwikkelde wandeling voert je langs de monumentale kerken van Antwerpen, die alle een sterke en onlosmakelijke band hebben met Peter Paul Rubens. Laat je binnenleiden in deze gebedshuizen en volg Rubens’ groei van leergierig en begiftigd leerling naar briljant en veelzijdig kunstenaar, de uitbouw van zijn netwerk in Antwerpen en ver daarbuiten, én de feestelijke en droevige momenten die hij met zijn familie heeft beleefd. Sta oog in oog met de overweldigende meesterwerken die Rubens voor de luisterrijke aankleding van deze kerken heeft gemaakt en leer hun ontstaanscontext kennen. Deze religieuze opdrachten dienden als propaganda voor de contrareformatie die het katholieke geloof moest herstellen, maar droegen tegelijk bij aan de verspreiding van de naam en faam van Rubens.

Deze biografische ontdekkingstocht is te downloaden via de Antwerp Museum App of te boeken als gegidste wandeling langs een selectie van drie kerken met keuze uit twee routes. De route ‘Rubens’ groei’ start in de Sint-Andrieskerk, houdt vervolgens halt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en eindigt in de Sint-Carolus Borromeuskerk. De route ‘Rubens’ bloei’ start in de Sint-Pauluskerk, houdt vervolgens halt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en eindigt in de Sint-Jacobskerk.

Praktisch

Rubens’ groei voor groepen

  • 1 juni – 31 oktober 2018, van maandag tot zaterdag, telkens om 14 uur (duur: 150 minuten)
  • Startpunt: hoofdportaal van de Sint-Andrieskerk, Waaistraat 5, 2000 Antwerpen
  • € 105 (excl. inkomgelden)
  • Talen: NL, FR, ENG, DUI, SP, IT (volgens beschikbaarheid)
  • Organisatie: MKA met steun van de Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Marieke D’Hooghe, marieke.d’[email protected]

Rubens’ groei voor individuelen

  • Elke vierde zaterdag van juni tot oktober 2018, telkens om 14 uur
  • Kostprijs: € 8 p.p. (excl. inkomgelden)
  • Talen: NL

Rubens’ bloei voor groepen

  • 1 juni – 31 oktober 2018, van maandag tot zondag, telkens om 14 uur (duur: 150 minuten)
  • Startpunt: Sint-Pauluskerk, poortgebouw op de hoek van de Veemarkt en de Zwartzustersstraat, 2000 Antwerpen
  • € 105 (excl. inkomgelden)
  • Talen: NL, FR, ENG, DUI, SP, IT (volgens beschikbaarheid)
  • Organisatie: MKA met steun van de Stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Marieke D’Hooghe, marieke.d’[email protected]
  • Rubens’ bloei voor individuelen
  • 9 juni en elke eerste zaterdag van augustus tot oktober 2018, telkens om 14 uur
  • Kostprijs: € 8 p.p. (excl. inkomgelden)
  • Talen: NL           

Barok beroert

Antwerpen is dé barokhoofdstad van de Lage Landen. Je vindt er barok in het straatbeeld en in rijke interieurs. Gulzig, verrassend, uitbundig, theatraal. ‘Barok beroert’ is de ideale introductie voor een groepsbezoek aan het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’. Een gids schetst de rijke geschiedenis van imponerende gevels, prachtige poorten en rijkelijk versierde beelden in leuke anekdotes. Het bezoek blijft niet beperkt tot ‘oude kost’. Ook de hedendaagse barok krijgt de aandacht die het verdient. Maak kennis met de kleurrijkste muurschilderingen in de stad. En je krijgt alle info die je wenst over alle evenementen (nu en in de toekomst) die Antwerpen als barokstad laten schitteren.

Praktisch


Baroque Shock: a limited edition

Deze groepswandeling verbindt de twee mooiste barokkerken van Antwerpen met elkaar: Sint-Carolus Borromeus en de voormalige Sint-Augustinuskerk, die nu muziekcentrum aMuz huisvest. Al wandelend ervaar je hoe barok nog eeuwenlang bleef en blijft nazinderen in de stad.  Dat merk je aan prachtige gevels in weelderige rococo, pralende neobarok en imponerende Beaux-Arts. Als kers op de taart: een exclusief bezoek aan muziekcentrum aMuz, voor een confrontatie met Jan Fabres nieuwste werk. Fabre creëerde drie nieuwe panelen voor de altaarstukken van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Anthony van Dyck die ooit de kerk sierden.

Praktisch

  • 1 juni – 31 december 2018
  • Exacte aanvangsuren vindt u op  https://www.visitantwerpen.be/nl/barok/barok-nl-1/barok-beroert-wandeling  (duur: 120 minuten)
  • Startpunt: Hendrik Conscienceplein, 2000 Antwerpen
  • € 75 per gids, max. 20 deelnemers per gids
  • Organisatie: Visit Antwerpen
  • Contactpersoon: Anja De Roeck, [email protected]

 

5. Lezingen
 

Amarant

Naar aanleiding van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ verwent vormingsinstelling Amarant geïnteresseerden met een overdadig lezingenprogramma.

In ‘Barok voor beginners’ worden de basisprincipes van de barok op een rijtje gezet. In andere lezingen wordt dieper ingegaan op de confrontatie van historische barok met hedendaagse kunst,  het portret van de vrouwelijke barokkunstenares Michaelina Wautier en op thema’s als voeding, het veranderende wereldbeeld en de atelierpraktijk in de zeventiende eeuw.

Praktisch

Rubenianum

Het Rubenianum is hét expertisecentrum van de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw. Voor zijn lezingenreeksen nodigt het dan ook binnen- en buitenlandse experten als spreker uit.

Tijdens de Rubenianum Lectures 2018 op zondagochtend wordt er dieper ingegaan op de Antwerpse Academie en tijdgenoten van Ruben.

Tijdens de lezingenreeks ‘Rubens and Society, Then and Now’ in het najaar op donderdagavond bespreekt Abigail Newman de wereld van Rubens in thema’s als ‘communicatie’, ‘wereldliteratuur’, ‘diplomatie’…  en vergelijkt die met de wereld vandaag. 

Praktisch

Sint-Paulus

In het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ organiseert de Sint-Pauluskerk een lezingenreeks ‘Begeester(en)de barok’. Professionelen uit het kunsthistorisch veld belichten vanuit hun vakgebied de Sint-Pauluskerk in haar barokke context.

Praktisch

 

6. Feest
 

Feestelijk openingsweekend

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni kan het publiek zich onderdompelen in de wereld van barok tijdens het grote openingsweekend van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Een driedaags festival in het festival met een overvloed aan feestjes, performances, concerten en tentoonstellingen.

Een logische start voor het openingsweekend is een bezoek aan het huis van de gastheer van dit stadsfestival. In het Rubenshuis kan me ontdekken wie Rubens écht was en en waarom hij ook nu nog voor inspiratie zorgt. Men leert er ook Rubens als architect kennen. Op het programma staan concerten, speedrondleidingen, kinderateliers en beklimmingen van de portiek.

In het MAS komt de bezoeker alles te weten over ‘Michaelina’, de leading lady van de 17de-eeuwse schilderkunst. Men kan de tentoonstelling bezoeken in alle sereniteit of al dansend tijdens de ‘Silent Disco’. De MASboulevard baadt eveneens in barokke sfeer met nieuwe werken van Antwerps fotograaf Athos Burez en opzwepende dj-sets. En omdat barok nu eenmaal ‘overdaad’ betekent, opent ook de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Feest!’ en brengt de muziek van originele Decap-orgels de bezoekers in de juiste stemming.

In het M HKA overweldigt curator Luc Tuymans de bezoeker met internationale topwerken in de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’. Muzieksessies voor baby’s en peuters, familierondleidingen en ateliers staan eveneens op het feestprogramma. Met een concert van ‘viola da gamba meets electronica’-virtuoos Liam Byrne als de kers op de taart.

De zomertentoonstelling ‘Experience Traps’ van het Middelheimmuseum kunnen jong en oud letterlijk (!) komen inspringen op het kunstwerk ‘Sacrilege’, een opblaasbare replica van Stonehenge op ware grootte van kunstenaar Jeremy Deller. Een hedendaags barokfestijn staat de bezoekers daar te wachten met verrassende kunstwerken, acties en performances, rondleidingen, foodtrucks en dj’s.

In de Antwerpse binnenstad kan het publiek de barokke schatten in het Rubenshuis of de vijf Monumentale Kerken (her)ontdekken. Een meer hedendaagse schwung geven de graffitikunstenaars Yvon Tordoir (Antwerpen), Astro (Parijs), Smug (Glasgow) en El Mac (Los Angeles). Onder de noemer ‘Baroque Murals’ starten zij vanaf 8 mei met het aanbrengen van grootse muurschilderingen op geheime locaties.

Het openingsweekend van het barokfestival wordt op zondagavond 3 juni in stijl afgesloten op het Hendrik Conscienceplein. Aan de voet van de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn er gratis concerten van onder meer de Deense indie rockgoden van Efterklang, in samenwerking met het Antwerpse muzikantencollectief Baroque Orchestration X (B.O.X), Dez Mona en het koor van Tutti Fratelli.

Praktisch

  • Feestelijk openingsweekend
  • 1 - 3 juni 2018
  • Rubenshuis, MAS, M HKA, Middelheimmuseum, de monumentale kerken van Antwerpen en de historische binnenstad
  • Organisatie: Stad Antwerpen met steun van Toerisme Vlaanderen
  • Contactpersoon: Mia Prce, [email protected]
     

Festival Royal

Van 31 augustus tot 2 september presenteert Permeke zowel in de bibliotheek  als op het Coninckplein een uitbundig artistiek feest. Het wordt een driedaags feest met beeld, woord en muziek, met geur en kleur, smaak en vermaak.

Op 31 augustus neemt jong, aanstormend artistiek talent het De Coninckplein over met een mix van hiphop, etherische droom- en oude barokmuziek. Deelnemende namen zijn 3mad, Iamgunz, Davone, Tweeëntwintig, Seefsound, Cristina Sapalo, Zone 54 en Spitler (i.s.m. Youthzone). ’s Avonds wordt de barokke muurschildering onthuld die tot stand kwam tijdens masterclass graffiti onder het goedkeurend oog van Graffiti vzw en Yvon Tordoir. In bib Permeke opent de tentoonstelling ‘Family Tables’ van de gerenommeerde foodfotograaf Tony Le Duc. De vernissage wordt afgesloten door een exclusieve 'Das wohltemperierte DJ-set'.

Op 1 september zijn er pop-upconcerten barok in de bib en kunnen kinderen leuke barokaccessoires maken. Behoud de Begeerte nodigt onder de noemer ‘Abondance’ barokke schrijvers Pjeroo Roobjee en Delphine Lecompte uit voor een gesprek.

Merel de Vilder Robier leest voor uit eigen werk. ‘De Grauwzone’ brengt hommage aan Jean Marie Berckmans (met o.m. Hugo Matthysen, Stefaan Degand, Wim Helsen en Chris Ceustermans). Master of ceremony bij dit alles is Marcel Vanthilt. Lekkerbekken kunnen ’s avonds aanschuiven aan het Diner Royal, een zevengangenmenu geserveerd door Daphne Aalders van Food for Foodies. Daarna gaan de tafels aan de kant voor een try-out van ‘Lucifer’ van De Bronstige Bazooka’s met Thomas De Prins, Andy Fierens, en Michaël Brijs en Britt Truyts. Afsluiten doen we die dag dansend met het gemaskerde Bal Royale van Radar Events, inclusief gogo-acts van The Retronettes en dj-sets van Louis Louis en Faster PussyKat.

Op 2 september zorgt Sinjor Circo met theatergezelschap BUNK® voor een barokfestijn voor groot en klein. Een aperitiefconcert van Ratas del Viejo Mundo en de première van de docufilm ‘De man die zijn snor in brand stak’ van Wim Jammaer over het leven van J.M.H. Berckmans sluiten dit barokfeest op het De Coninckplein in stijl af.

Meer informatie: zie de bijlage.

Praktisch

  • Festival Royal – Permeke
  • 31 augustus tot 2 september 2018
  • Bib Permeke, De Coninckplein, 2060 Antwerpen
  • Gratis op 31 augustus en 2 september 2018
  • Zevengangendiner 1 september: € 55 (enkel in vvk)/ € 10 VTE (beperkte plaatsen)
  • De verschillende formules voor 1 september vindt u op www.antwerpenbarok2018.be
  • Organisatie: bib Permeke
  • Contactpersoon: Christel Kumpen, [email protected]


This is Baroque – Leave Us At Dawn x This is Antwerp

‘Leave Us At Dawn’ is een uniek cultureel feestconcept dat op geheel eigen wijze kunst en cultuur naar een groot publiek brengt. Dit keer bewijst Leave Us At Dawn dat barok nog altijd door de aders van de Antwerpse club scene stroomt. Hun stadsbal belooft een prestigieus feest te worden! Van hiphop, jazz, contemporary dance, cocktail culture, fashion, photography, drag-queen culture tot diepe underground. Allemaal hebben ze één ding gemeen: een barokke overdaad in vorm en inhoud. Een once in a lifetime ervaring die aanhoudt tot het ochtendblauw.

Praktisch

  • This is Baroque – Leave Us At Dawn x This is Antwerp
  • Datum, locatie, line-up en meer details volgen nog op www.antwerpenbarok2018.be
  • Organisatie: Caravan met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Wolfram Ghesquière, [email protected]
     

Game of Tones Festival

Het muziekfestival ‘Game of Tones’ slaat een brug tussen klanken uit de klassieke en elektronische muziek. De muzikanten werken met lange, zich herhalende melodieën, eerder dan met strofes of refreinen. Het is een muziekspel waarbij je kan zitten, luisteren en je gedachten de vrije loop laten. ‘Game of Tones’ vindt plaats in de Sint-Willibrorduskerk, onder het toeziend oog van Sint-Willibrordus, geschilderd door Peter Paul Rubens. Namen als het Amsterdamse Gamelan Ensemble Widorsari, organist-docent Luc Ponet, het duo MITTLAND OCH LEO, Miaux en Steven De Bruyne prijken op de affiche. Met afterparty in de Pekfabriek.

Praktisch

  • Game of Tones Festival
  • 15 – 17 november 2018, telkens vanaf 20 uur (met afterparty op 17 november)
  • Sint-Willibrorduskerk, Pastorijstraat 2, 2060 Antwerpen
  • € 21
  • Organisatie: 5 voor 12 met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersonen: Sven Mes, [email protected]
     

Baroque Is Not Dead! – Vonk en Zonen

Baroque Is Not Dead! is een eendaags cultureel festival in de geest van barok. Een uniek en uitbundig multidisciplinair festival, een eigentijds groots en meeslepend eerbetoon aan de bezielende schoonheid van barok.

Baroque Is Not Dead! daagt hedendaagse artiesten uit om met een barokke bril naar vandaag te kijken. Sarabande meets urban dance. Beats op een bedje van klavecimbel. Verzen van Vondel uit eigentijdse monden. Baroque Is Not Dead! brengt ons naar de hoogdagen van de barok en vertelt tegelijk veel over vandaag. De drang naar iets groters, iets hogers, blijven hunkeren en blijven hopen. Baroque Is Not Dead! spat van de hoofse levenslust. Viert de pracht en praal van barokke taal. Eert het lichaam als een kathedraal. Creëert klankenbalsems voor zoekende zielen. Gedurende één eeuwige avond ontvouwt zich in het hart van de stad een Universum Tremendum et Fascinans. De beste (inter)nationale muzikanten, performers, dichters en dansers creëren en componeren speciaal voor de gelegenheid nieuw werk. Unieke samenwerkingen met één ultiem hoger doel: emotionele extase, totale vervoering van lichaam en geest. Een prikkelende polyfonie van zang, dans en taal.

Praktisch

  • Baroque Is Not Dead! – Vonk en Zonen
  • 24 november 2018 vanaf 20 uur
  • DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
  • Meer informatie vindt u op www.destudio.be
  • Organisatie: VONK en Zonen met steun van de Stad Antwerpen
  • Contactpersoon: Lotte Dodion, [email protected], [email protected]

 

7.Rubens inspireert Antwerpse ambachtslui

 

Niet alleen kunstenaars, maar ook Antwerpse bakkers, beenhouwers, kaasmakers, brouwers, theespecialisten, distillateurs, chocolatiers en koekjesmakers brengen ode aan de meester met speciale edities van hun producten.

Bakkerij Goossens, een instituut in Antwerpen, zocht inspiratie in receptenboeken uit de 17de eeuw en lanceert een barokbrood met bijhorende broodzak. Het Toontje, de succesvolle voorganger van het barokbrood, dat Bakkerij Goossens naar aanleiding van het Van Dyckjaar in 1999 samenstelde, is trouwens nog elke vrijdag te koop.

De Antwerpse stadsbrouwerij bij uitstek, De Koninck, ontwikkelt voor hun Tripel d’Anvers een pakket met vier flesjes, gelabeld in de kleuren en de stijl van het Barokfestival.

Studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten lieten zich inspireren door het thema Barok. Het resultaat zijn zes unieke ontwerpen, van T-shirts tot een turnzak, geproduceerd door PAS Print.

Het vakmanschap van kaasmaker Van Tricht uit zich onder meer in zijn bierkazen. Voor Tripel d’Anvers maakte Van Tricht een lekker kaasbolletje.

Rozenknopjes en bloementhee, twee variëteiten uit het assortiment van Lulin Teas, worden speciaal voor het Anterpen Barok 2018 in een nieuw kleedje gestoken. Zoals alle Lulin theeën zijn ze artisanaal geproduceerd: met de hand geplukt én verwerkt.

Voor de Rubensreep kiest chocolatier Jitsk voor de volle smaken van specerijen en gedroogd fruit. Het resultaat is 100% smaak, met een luxueuze toets.

De Antwerpse handjes, de meest bekende koekjes van ’t stad, krijgen een barok limited edition , verpakt in een gepersonaliseerde doos.

Wie Rombouts zegt, denkt meteen aan kwalitatief hoogwaardige koffie. Met de Rubens blend koffie levert het Antwerpse bedrijf speciaal voor Antwerpen Barok 2018 een uniek product af.

HAVN brengt een speciale editie met vier proevertjes van verschillende gins geïnspireerd door vier wereldhavens: Marseille, Bangkok, Kopenhagen en … Antwerpen.

The Butcher’s Store vond een oud-Vlaams recept voor een bierworstje met de smaak van een snuifje zout, peper en nootmuskaat. Het wordt gemaakt van Zeeuws- Vlaams Duroc-varkensvlees en op authentieke wijze bereid, gerookt op eiken- en beukenhout en gedroogd.

Elixir d’Anvers wordt nog steeds volgens de oude traditie bereid op basis van talrijke planten en kruiden van over de hele wereld, wat aan de drank zijn unieke smaak geeft. De barok limited edition werd gerijpt op speciale vaten.

Antwerp’s Most Brilliant: Nico Taeymans, Rudiam en Gerhild Kirchner, drie juweliers van Antwerp’s Most Brilliant, ontwierpen speciaal voor het Barokfestival een juweel met barokke signatuur: elegant en flamboyant. Gerhild Kichner liet zich inspireren door de weelderige lijsten van barokschilderijen en creëerde een broche in de vorm van een kader. Voor Mike Rombout van Rudiam incarneert Rubens de geest van barok. Hij maakte een ontwerp geïnspireerd door de engeltjes uit Rubens’ Annunciatie. Nico Taeymans ontwierp naast een reeks oorbellen, een opmerkelijke halsketting. Dit bijzondere sieraad is verguld met wit en rood koraal, parel, stras, rookkwarts en carneool.

Ook Standaard Uitgeverij voelde barokke kriebels en haalde het album ‘De Raap van Rubens’ van Suske en Wiske - oorspronkelijk uitgebracht ter ere van het Rubensjaar in 1977 - van onder het stof voor een gloednieuwe heruitgave. 

Vanaf juni zijn deze barokke Antwerpse streekproducten verkrijgbaar in de Antwerpse stadswinkel, museumshops en de pop-up Bar Barok (Nationalestraat 45). De strip is ook te koop in de boekhandel.

Overzicht verkooppunten:  

  • Bar Barok/Antwerp City Brewery, Nationalestraat 45,  open van 15/5 tot 15/9 van 11 tot 19 uur. Hier kan men de producten niet alleen kopen, maar ook proeven.
  • Visit Antwerpen, Grote Markt 13
  • Rubenshuis, Wapper 9-11
  • MASshop, Hanzestedenplaats 1
  • Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61
  • Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22
  • Museum Mayer van den Bergh,  Lange Gasthuisstraat 19
  • Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291
  • Antwerp FLYshop, Luchthavenlei
  • Flandersshop, Grasmarkt 61, Brussel
  • M HKA, Leuvenstraat 32
  • FOMU, Waalsekaai 47
  • Snijders&Rockoxhuis, Keizerstraat 10-12

Bijlage Festival Royal.docx

DOCX - 16 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen

Vist Antwerpen

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen