Nieuwe expo’s en tal van evenementen kondigen barokke herfst aan

Vanaf 28 september 2018

Na een succesvolle cultuurtoeristische zomer bereidt Antwerpen zich voor op een barokke herfst. Met de expo ‘Baroque Book Design’ in het Museum Plantin-Moretus, de expo ‘Cokeryen. Photo Film Food - Tony Le Duc / Frans Snijders’ in het Snijders&Rockoxhuis en de uitzonderlijke bruikleen van De Kindermoord in het Rubenshuis is Antwerpen ook dit najaar in de ban van Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap.

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ blikt tevreden terug op de barokke zomer. Sinds de start op 1 juni tot midden september maakten meer dan een half miljoen bezoekers kennis met de culturele nalatenschap van Rubens in Antwerpen. Daarmee behaalde het festival reeds meer dan 80 % van het vooropgestelde doel van 625.000 bezoekers, voor de volledige periode van het festival dat nog tot midden januari loopt.

Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens: “Ik blik tevreden terug op de barokke zomer. Het barokfestival brengt veel in beweging en draagt bij tot de uitstraling van Antwerpen. Onze musea en de monumentale kerken worden (opnieuw) ontdekt dankzij dit Barokjaar. En het brengt veel mensen op de been, zowel Antwerpenaren als bezoekers van de stad. Ook het najaar brengt heel wat moois, met Rubens als inspiratiebron. ”

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts is opgetogen: “Reeds een half miljoen bezoekers hebben de pracht en weelde van Rubens’ schilderkunst aanschouwd. Het 3 jaar durende Vlaamse Meesters-programma rond Rubens, Bruegel en Van Eyck waarmee we 3 miljoen culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen willen brengen, heeft zijn start alvast niet gemist. Het barokke herfstseizoen belooft zeer boeiend te zijn. Een Vlaamse Meester laat je immers nooit onberoerd.”

Barokke herfst

Vanaf 28 september tonen het museum Plantin-Moretus met ‘Baroque Book Design’ en het Snijders&Rockoxhuis met ‘Cokeryen’ hun geheel eigen blik op de barok met twee nieuwe tentoonstellingen die de zintuigen prikkelen. In het Rubenshuis is de hand van de meester te ontdekken in Kindermoord te Bethlehem, een vroeg meesterwerk en de duurste Rubens ooit, die voor even terug thuis is.”

In het vroeg zeventiende-eeuwse Antwerpen tiert de barok welig. Achter de gevels van de historische patriciërswoningen heerst een bedrijvigheid van je welste. Rubens keerde net terug van zijn studieverblijf in Italië en schilderde enkele van zijn meest iconische werken, waaronder de monumentale Kindermoord. Balthasar Moretus drukt zijn stempel op de vernieuwing van het boek en hecht veel belang aan het design. Frans Snijders biedt ons een inkijk in een voorraadkamer met wild en nieuwe groenten en in een stilleven waar fruit en gevogelte het menu uitmaken van een feestmaal. Peter Paul Rubens, Balthasar Moretus en Frans Snijders zetten een trend, kleuren barok met passie en sluiten naadloos aan bij onze tijd. Ze dragen creativiteit, kwaliteit en liefde voor het vak hoog in het vaandel en inspireren …

 

Baroque Book Design

Museum Plantin-Moretus

Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/museum-plantin-moretus-baroque-book-design#

www.museumplantinmoretus.be

In de 16de eeuw ontstonden veel nieuwe soorten boeken. En dat is voor een groot stuk te danken aan uitgevers als de familie Plantin-Moretus. Ze zochten naar manieren om nieuwe kennis en ideeën op papier vast te leggen en te ordenen. Ze dachten na hoe teksten beter gezet konden worden, hoe beeld en tekst zich tot elkaar verhouden, wat een titelpagina is ... Hier ontstond het boek zoals we dat vandaag nog grotendeels kennen.

Balthasar I Moretus zette een volgende grote stap in de ontwikkeling van de boekarchitectuur: hij ging vooraanstaande kunstenaars inzetten voor het boekontwerp. Zo gaf hij Peter Paul Rubens de opdracht om de illustraties voor zijn nieuwe gebedenboeken te verzorgen. Maar ook Erasmus Quellinus, Karel de Mallery, Peeter de Jode en Abraham Van Diepenbeeck leverden ontwerpen voor titelpagina’s en illustraties aan Balthasar Moretus.

Met een lezingenreeks, workshops, collectie- en atelierbezoeken draagt het museum deze passie verder uit naar de bezoekers.

 

Cokeryen – Photo Film Food

Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis

Van 28 september 2018 tot 13 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/snijdersrockoxhuis-cokeryen-photo-film-food#

www.snijdersrockoxhuis.be

Het recent gerestaureerde Snijders&Rockoxhuis zoomt tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ in op een culinaire beleving. Foodfotograaf Tony Le Duc gaat in dialoog met de zeventiende-eeuwse promotors van de goede smaak, van verse marktwaren uit de zee, de stroom en het hinterland, met Frans Snijders en zijn tijdgenoten. Hij slaagt erin om barok een hedendaagse invulling te geven. Tony Le Duc verheft basisvoedsel tot kunst. Een talent waarmee ook barokschilder Frans Snijders begiftigd was. Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok.

Le Duc houdt het niet bij fotowerk, hij heeft ook contact gezocht met 17 chefs uit Antwerpen die met ingrediënten uit een vroeg zeventiende-eeuwse kookboek nieuwe recepten maken. Geef je ogen de kost en tast toe!

 

De meester leeft! / Kindermoord

Rubenshuis

Van 26 september 2018 tot 3 maart 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/rubenshuis-toont-met-kindermoord-en-apostelkop-mattheus-twee-meesterwerken-van-de-jonge-rubens-en-van-dyck-tijdens-antwerpen-barok-2018#

Het Rubenshuis pakt tijdens het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ uit met nieuwe bruiklenen en verborgen geheimen. Sinds begin juni geniet de bezoeker van een verrijkte collectie met nieuwe meesterwerken en kan het publiek  Rubens’ geheimen ontdekken dankzij de restauraties van het Zelfportret, de portiek en het tuinpaviljoen.

Met de schenking  van een portret van de apostel Mattheüs van de jonge Anthony van Dyck in langdurig bruikleen aan het Rubenshuis door de Koning Boudewijnstichting wordt de collectie van het Rubenshuis opnieuw verrijkt. Het werk is afkomstig uit een serie apostelen en is vervaardigd tussen 1618 en 1620.

The Art Gallery of Ontario (AGO) leent dit najaar de monumentale Kindermoord in Bethlehem voor even aan het Rubenshuis uit. Daarmee komt de duurste Rubens ooit en één van de vroege meesterwerken van de jonge kunstenaar na 400 jaar even terug thuis. 

De historiek van het doek is ronduit spectaculair. Het schilderij maakte al snel deel uit van prestigieuze verzamelingen, maar werd sinds de 18de eeuw foutief toegeschreven aan diverse kunstenaars. Specialisten herkenden in 2001 duidelijk de hand van de Antwerpse meester in de barokke vormentaal. De ontdekking van het verloren gewaande schilderij van Rubens was groot nieuws en het werk werd verkocht. Op de veilig bij Sotheby’s in 2002 haalde het een recordbedrag van £49.5 miljoen, waarmee de Kindermoord het duurste schilderij van een oude meester ooit was. Het werd gekocht door de Canadese zakenman en verzamelaar Ken Thomson, die het schonk aan the Art Gallery of Ontario in Toronto.

 

Evenementen in het najaar

Ook dit najaar blijft barok hot in Antwerpen. In samenwerking met meer dan 50 partners uit het culturele veld bewijst de stad Antwerpen dat barok een enorme bron van inspiratie is voor hedendaagse kunst.

 

  • Vanaf 27 september staat Johan Petit en het MartHa!tentatief met ‘Lulletje’ in de Antwerpse cultuurcentra. (Laatste tickets)
  • Op 29 september vindt Ball Baroque plaats in De Roma samen met Leave Us At Dawn en This is Antwerp!
  • Vanaf 7 oktober brengt Thomas Verstraeten zijn multimediale evocatie van ‘De Parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’ in de Cruise Terminal.
  • Van 10 tot 13 oktober brengt Muziektheater Transparant ‘Earth Diver’, een krachtig multimediaal portret van een samenleving in crisis.
  • Met een aanschakeling van tableaux vivants brengen Damiaan De Schrijver, Peter Van den Eede en Matthias de Koning in ‘Atelier’ het atelier van de kunstenaar weer tot leven. Van 18 tot 21 oktober en van 24 tot 27 oktober.
  • FC Bergman speelt van 25 tot 28 oktober ‘Het land Nod’. Voor deze voorstelling maakten ze een perfecte kopie van de Rubenszaal van het KMSKA. (Uitverkocht)
  • Ook op muzikaal vlak is er nog heel wat te ontdekken met  Sound in Motion, AMUZ, Antwerp Symphony Orchestra, RedHerring Baroque Ensemble en een inspeelmoment van een gloednieuw barokorgel in de Sint-Norbertuskerk.

Een volledig programmaoverzicht staat ter beschikking op onze website www.antwerpenbarok2018.be en de digitale pressroom https://stadantwerpen.prezly.com/barok-in-de-stad#

 

Praktische informatie

Baroque Book Design

Museum Plantin-Moretus

Van 28 september 2018 tot 6 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/museum-plantin-moretus-baroque-book-design#

www.museumplantinmoretus.be

 

Cokeryen – Photo Film Food

Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis

Van 28 september 2018 tot 13 januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/snijdersrockoxhuis-cokeryen-photo-film-food#

www.snijdersrockoxhuis.be

 

Kindermoord

Rubenshuis

Van 26 september 2018 tot 3 maart 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/rubenshuis-toont-met-kindermoord-en-apostelkop-mattheus-twee-meesterwerken-van-de-jonge-rubens-en-van-dyck-tijdens-antwerpen-barok-2018#

 

Bovengenoemde en andere evenementen van het barokfestival

Op verrassende locaties in de stad

Nog tot januari 2019

https://stadantwerpen.prezly.com/barok-in-de-stad#

 

Meer informatie op www.antwerpenbarok2018.be

Meer informatie voor de pers op https://stadantwerpen.prezly.com

Beeldmateriaal: https://stadantwerpen.prezly.com/media#

programma openingsweekend

DOCX - 55 Kb

Catalogus Balthasar Moretus

PDF - 2.4 Mb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen