21.12.2018 Persnieuwsbrief januari ‘Antwerpen Barok 2018’

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Dit betekent ook dat het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’ bijna afgelopen is. Midden januari valt het doek over de expo’s ‘Baroque Book Design’, ‘Cokeryen’, 'Barokke pracht' en over alle barok geïnspireerde projecten. In deze persnieuwsbrief brengen we een chronologisch overzicht van de laatste activiteiten.

 

Laatste weken ‘Cokeryen’ + nieuwjaarsactie gratis tentoonstellingscatalogus
Nog t/m 13/1 – Snijders&Rockoxhuis
Foodfotograaf Tony Le Duc laat zich inspireren door barokke voedingstillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten, en zorgt met nieuw foto- en videowerk voor een andere kijk op barok. Tijdens de tentoonstellingsperiode schotelen vijftien Antwerpse chefs hedendaagse interpretaties van recepten uit het kookboek van Antonius Magirus (1612) voor.
Tip: Vanaf 2 januari 2019 krijgt elke bezoeker van de expo ‘Cokeryen’ de bijhorende catalogus met foto's van Tony Le Duc gratis mee (zolang de voorraad strekt). Dit nieuwjaarsgeschenk wordt aangeboden door Stad Antwerpen, Snijders&Rockoxhuis en Minestrone Cookbooks.
Meer info over de expo ‘Cokeryen’ 

 

Laatste weken ‘Baroque Book Design’ 
Nog t/m 6/1 – Museum Plantin-Moretus
Hoe evolueerde het boek in de barok? En welke rol speelde de vriendschap tussen Peter Paul Rubens en Balthasar Moretus daarin? Hoe motiveert de uitgever kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden? Met de expo ‘Baroque Book Design’ toont het Museum Plantin-Moretus de liefde voor het vak van de uitgever.
Meer info over de expo ‘Baroque Book Design’ 

 

Laatste weken ‘Barokke pracht’
Nog t/m 13/1 – Museum Mayer van den Bergh
Het intieme Museum Mayer van den Bergh stelt barokke pracht uit de verbluffende collectie van gepassioneerd kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858 – 1901) voor. Een gratis wandelbrochure of de Antwerp Museum App bieden extra info over barokke beeldhouwwerken, tekeningen en schilderijen van meesters als Cornelis de Vos en Jacob Jordaens.
Meer info over de expo ‘Barokke pracht’ 

 

Laatste weken ‘Diasporalia’
Nog t/m 13/1 – Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Koen Theys maakte een nieuw werk voor de Sint-Jozefkapel in de kathedraal. De bronzen sculptuur bestaat uit twaalf lege bedden, bezaaid met persoonlijke spullen. De kunstinstallatie doet nadenken over het leven van vluchtelingen en de vergankelijkheid van ons bestaan. De technieken en kleuraccenten van het kunstwerk sluiten aan bij de barokke traditie van Rubens en zijn tijdgenoten.
Meer info over 'Diasporalia'

 

Urban Baroque Bowl
21/12 – 7/1 – Museum Plantin-Moretus & 7 – 21/1 Bibliotheek Park, Merksem
Geluidsarchitect Kris Strybos (Scale) en graffiti-artist Bram De Ceurt (Bird) zorgen met ‘Urban Baroque Bowl’ voor een subtiele clash tussen de oude Vlaamse Meesters en streetart. Een installatie die de zintuigen aanspreekt. Een totaalbeleving waar muziek en beeld één zijn.
Meer info over Urban Baroque Bowl 

 

Curiosa: barokke installatievoorstelling voor de allerjongsten (Uitverkocht)
3 – 6/1 – DE Studio
Theater De Spiegel en De Veerman brengen met ‘Curiosa’ (zie foto header) de wondere wereld van de barok tot bij kinderen van 3 maanden tot 3 jaar en hun (groot)ouders. ‘Curiosa’ is een zintuigelijk rariteitenkabinet vol mysterieuze voorwerpen, beelden en muziek om samen in te snuisteren, te ontdekken en te experimenteren. Maar ook muzikanten en beeldende kunstenaars gaan er in interactie met de objecten, de muziek en wat de kinderen zelf aangeven. 
Meer info over Curiosa
 

Kerstatelier ‘Het dierenrijk van Nicolaas en Frans’
3/1 – Snijders&Rockoxhuis
Op 3 januari organiseert het Snijders&Rockoxhuis een beestig kerstatelier voor kinderen van 6 tot 12 jaar. In de voormiddag gaan ze op speurtocht naar dieren in de woning van oud-burgemeester Nicolaas Rockox en zijn buurman schilder Frans Snijders. In de namiddag kunnen de kinderen hun favoriete dierenkoekjes of mooi versierde tegels maken.
Meer info over ‘Het dierenrijk van Nicolaas en Frans’
 

Driekoningenfeest
6/1 – Museum Plantin-Moretus
Op 6 januari sluit Museum Plantin-Moretus de expo 'Baroque Book Design' op feestelijke manier af. Die dag is het Driekoningen wat een bijzondere feestdag is voor dit museum. Workshops pannenkoeken bakken, driekoningenliedjes zingen en verhaalvertellingen voor klein en groot staan op het programma.
Meer info over het Driekoningenfeest 

 

Lezing Rubens after work: ‘De Kindermoord’ ontleed (Uitverkocht)
11/1 – Rubenshuis
Naar aanleiding van de uitzonderlijke bruikleen Kindermoord in Bethlehem ​(nog tot 3 maart 2019) organiseert het Rubenshuis een lezingenreeks. Museumdirecteur Ben van Beneden vertelt in 30 minuten waarom dit schilderij beschouwd wordt als één van Rubens’ meesterwerken.
Meer info over Kindermoord ontleed 

 

Praktische info en tickets ‘Antwerpen Barok 2018’ via www.antwerpenbarok2018.be

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen