Belgisch topkunstenaar Koen Theys exposeert in kathedraal
Meesterwerken van Peter Paul Rubens krijgen tijdens het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ het gezelschap van topstukken van hedendaagse kunstenaars. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal pakt daarom uit met een unieke kunstinstallatie van de Belgische topkunstenaar Koen Theys. Diasporalia werd officieel voorgesteld aan de pers op 18 mei in het bijzijn van schepen voor cultuur Caroline Bastiaens.
Diasporalia
Twaalf bronzen matrassen, bedekt met persoonlijke bezittingen, liggen in twee rijen tegenover elkaar op de vloer. “Achter elke slaapplek schuilt een verhaal waarin de mens als individu centraal staat, op zoek naar identiteit en vechtend voor het behoud ervan. De mens op zoek naar zijn bestemming in het leven”, aldus de kunstenaar. Vanaf 18 mei tot 13 januari 2019 kunnen bezoekers in de Sint-Jozefkapel in de Antwerpse Kathedraal de nieuwe kunstinstallatie Diasporalia van Koen Theys ontdekken.
Koen Theys liet zich inspireren door Rubens. “Het kunstwerk is er gekomen na een bezoek aan onze kerk”, zegt een zichtbaar trotse Bart Paepen, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. “Het verwijst naar de vluchtelingenproblematiek, de diaspora of de verspreiding van een volk dat op de vlucht is en al hun materiële bezittingen heeft moeten achterlaten. Een hedendaags barok kunstwerk confronteert de bezoeker met één van de meest prangende maatschappelijke vraagstukken van de eenentwintigste eeuw. De Kerk heeft niet alle antwoorden, maar ze wil haar stem wel laten klinken in het debat.”
Refugee slow dating
Anderen beter leren kennen vraagt tijd, zeker wanneer het over een levensverhaal gaat van iemand die land, vrienden, familie en bezittingen heeft achtergelaten om een nieuw leven in een ander land te beginnen, weg van oorlog, geweld en armoede. Voor Refugee slow dating worden op woensdag 5 december 2018 vluchtelingen en inwoners in een gesprek samengebracht in het unieke kader van de kathedraal. Geen twee minuten, maar telkens een half uur om elkaar echt te ontmoeten en beluisteren.
Sleep
In het verlengde van Diasporalia kunnen geïnteresseerden op 7 september de nacht doorbrengen in de kathedraal voor het concert Sleep van de Duitse componist Max Richter. Sleep is een acht uur durend concert waarbij de toeschouwers voor de gelegenheid niet op stoelen zitten, maar op bedden liggen. Voor de compositie liet Richter zich inspireren door werk van de wereldberoemde barokcomponist Bach. “Het zal de enige opvoering zijn in ons land en waarschijnlijk ook de eerste en laatste keer in een kerk wereldwijd. Het belooft dus een spannende nacht te worden!”, voorspelt Bart Paepen.
Barok in situ
Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur, licht toe: “Dit kunstwerk van Koen Theys past binnen het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Rubens is een inspiratiebron voor veel kunstenaars, vroeger en nu. Naast de kathedraal zullen overigens ook onze vier andere Antwerpse monumentale kerken met een vernieuwd publieksaanbod deelnemen aan ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Stuk voor stuk zijn het stille getuigen uit de tijd van Rubens.” Dankzij Toerisme Vlaanderen en Stad Antwerpen kon de vzw Monumentale Kerken Antwerpen een nieuw publieksaanbod ontwikkelen om Rubens en het barokke erfgoed te (her)ontdekken. Onder meer een nieuwe Rubenswandeling brengt je langs de kathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk.
Praktische informatie
- Tentoongesteld in de Sint-Jozefkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
- Van 18 mei 2018 t.e.m. 13 januari 2019
- Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Handschoenmarkt - 2000 Antwerpen
- Open van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur
Zaterdag van 10 tot 15 uur
Zon- en feestdagen van 13 tot 16 uur
(De openingstijden zijn onder voorbehoud en kunnen omwille van uitzonderlijke omstandigheden van liturgische aard wijzigen)
- Toegangsprijzen: 6 € | 4 € (groep vanaf 20 personen, student, 60+ | gratis (-12 jaar, inwoner provincie Antwerpen en Baroque Festival Card)
Randactiviteiten
Refugee slow dating
Woensdag 5 december 2018, 19 tot 21 uur
Om de ander te leren kennen, neem je beter even de tijd, zeker wanneer het over een levensverhaal gaat van iemand die land, vrienden, familie en bezittingen heeft achtergelaten om een nieuw leven in een ander land te beginnen, weg van oorlog, geweld en armoede. Met Refugee slow dating worden op 5 december 2018 in het unieke kader van de kathedraal vluchtelingen en inwoners in een gesprek samengebracht. Geen 2 minuten, maar telkens een half uur om elkaar echt te ontmoeten en beluisteren.
Max Richter | Sleep
7-8 september 2018, 00.00 tot 8.00u
In het verlengde van Diasporalia kan je op 7 september de nacht doorbrengen in de kathedraal voor het concert Sleep van de Duitse componist Max Richter. Sleep is een acht uur durend concert waarbij de toeschouwers voor de gelegenheid niet op stoelen zitten, maar op bedden liggen. Voor de compositie liet Richter zich inspireren door werk van de wereldberoemde barokcomponist Bach.
“Door de verbinding van Diasporalia met Sleep dagen we mensen uit om zich in te leven in het lot van de mensen waarnaar de sculptuur van Koen Theys verwijst. Welke zijn de dromen die mensen hun thuis doen verlaten? Welke verlangens leven in de harten van de ontwortelde mannen, vrouwen en kinderen die in onze samenleving aanspoelen? Is het niet precies op dit niveau dat mensen, ondanks zovele verschillen, elkaar vinden en herkennen?” (E.H. Bart Paepen, pastoor van de kathedraal)
Meer informatie en reserveren (vanaf midden juni) via www.antwerpenbarok2018.be
Publicatie
Een boek over Diasporalia wordt uitgegeven bij Lannoo, en bevat bijdragen van Philippe Van Cauteren (artistiek directeur S.M.A.K Gent), Dimitri Verhulst (schrijver), Kathy de Nève (kunstfilosofe) en E.H. Bart Paepen (pastoor van de kathedraal).