29.11.2018 Persnieuwsbrief december ‘Antwerpen Barok 2018’
Antwerpen Barok 2018 brengt met maar liefst 13 activiteiten en 3 toptentoonstellingen verlichting tijdens de donkere decemberdagen. Elk project onderzoekt hoe Rubens en de barok ook vandaag nog kunnen inspireren. In deze persnieuwsbrief brengen we een chronologisch overzicht van de voorstellingen. Antwerpen Barok 2018 wil ook inspireren bij de kerstaankopen en lanceert een originele, duurzame eindejaarscollectie.
Extra rondleidingen ‘AMUZ in de Sint-Augustinuskerk en Jan Fabre. Een unieke blik achter de schermen van de voormalige kerk en de huidige concertzaal’
1/12, 6/12 en 8/12 – AMUZ
De voormalige Sint-Augustinuskerk is een parel van vroegbarokke architectuur, verborgen in het hart van Antwerpen. Het fascinerende verhaal van de gerenoveerde kerk, de realisatie van de nieuwe infrastructuur en de kunstwerken van Jan Fabre vormen de basis voor de rondleidingen die AMUZ op aanvraag organiseert. Deze extra rondleidingen voor individuele bezoekers bieden ook een blik achter de schermen van AMUZ als concertgebouw en -organisator.
Meer info over de extra rondleidingen in AMUZ
Refugee Slow Dating
5/12 – Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
In het verlengde van de kunstinstallatie ‘Diasporalia’ van Koen Theys organiseert de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal op 5 december van 19 tot 21 uur ‘Refugee Slow Dating’. Vluchtelingen en inwoners gaan telkens een half uur met elkaar in gesprek. Tijdens deze ontmoetingen staan authenticiteit en intensiteit voorop.
Meer info over Refugee Slow Dating
Folia's en Romanesca's (Uitverkocht)
6/12 – AMUZ
Jordi Savall en Rolf Lislevand zijn levende legenden in de wereld van de oude muziek. Savall maakte de viola da gamba bekend bij een ruim publiek. De Noorse luitist Lislevand blijft verbazen met zijn duizelingwekkende technische virtuositeit. De twee muzikanten, verkennen de vele gezichten van het onuitputtelijke repertoire voor hun instrumenten, met muziek van Diego Ortiz, Tobias Hume, Marain Marais en de Saint Colombe (père & fils).
Meer info over Folia’s en Romanasca’s
Urban Baroque Bowl
8 – 9/12 Deurne Wintert, 10 – 21/12 BARIX Deurne & 21/12 – 7/1 Museum Plantin-Moretus
Geluidsarchitect Kris Strybos (Scale) en graffiti-artist Bram De Ceurt (Bird) zorgen met ‘Urban Baroque Bowl’ voor een subtiele clash tussen de oude Vlaamse Meesters en streetart. Een installatie die de zintuigen aanspreekt. Een totaalbeleving waar muziek en beeld één zijn.
Meer info over Urban Baroque Bowl
RedHerring Begijnhofconcerten
8 – 9/12 – Begijnhofkerk
RedHerring baroque ensemble o.l.v. Patrick Denecker programmeert in de Begijnhofkerk internationaal gerenommeerde barokspecialisten. Op 8 en 9 december voert sopraan Lore Binon het publiek onder de noemer ‘Van Dyck's music: Engelse muziek in de oren van Sir Anthony’ mee naar het Engeland en de Lage Landen van de 17de eeuw. Prachtige barokmuziek gebracht in een al even prachtige hidden gem van de stad. Er is trouwens een directe link tussen het Antwerpse Begijnhof en Antoon van Dyck: zijn zussen hebben er gewoond.
Meer info over RedHerring Begijnhofconcerten
Illustri colleghi da San Marco
9/12 – AMUZ
Sophie Thoen, Vincent Lesage en de muzikanten van Oltremontano (zie foto header) voeren het publiek terug naar de muziek en klanken uit Venetië, de bakermat van de barokmuziek in het begin van de 17de eeuw. De vroegbarokke werken van Grandi, Castello, Scarani en Monteverdi verklanken verschillende emoties en vertellen een verhaal dat recht naar het hart gaat.
Meer info over Illustri colleghi da San Marco
Lezing Rubens after work: ‘De Kindermoord’ ontleed (Uitverkocht)
14/12 – Rubenshuis
Naar aanleiding van de uitzonderlijke bruikleen Kindermoord in Bethlehem (nog tot 3 maart 2019) organiseert het Rubenshuis een lezingenreeks. Museumdirecteur Ben van Beneden vertelt in 30 minuten waarom dit schilderij beschouwd wordt als één van Rubens’ meesterwerken.
Meer info over Kindermoord ontleed
Collector’s Day
16/12 – Museum Plantin-Moretus
Verzamelaars en verkopers van kostbare boeken vertellen het unieke verhaal van elk boek dat ze meebrengen. In een bijzondere EHBO-cursus leert men hoe men kostbare boeken het best kan manipuleren, een zachte reiniging kan geven of opbergen. In de namiddag zijn er rondleidingen met gids en workshops boekbinden onder begeleiding van Redopapers (door UNIZO verkozen als Starter van het jaar 2017).
Meer info over Collector’s Day
Lezing ‘Victor Wolfvoet herontdekt’
16/12 – Rubenianum
Victor Wolfvoet (1612 – 1652) was lange tijd een vergeten kunstenaar. Recent werd hij herontdekt en wordt er onderzoek gevoerd naar zijn oeuvre. Hoewel er geen sluitend bewijs is dat Wolfvoet een leerling was van Peter Paul Rubens, wordt hij als één van zijn trouwste volgelingen gezien. In deze lezing door Dr. Bert Schepers (Rubenianum) treedt deze nauwelijks gekende maar uiterst productieve kunstenaar eindelijk weer uit de schaduw van Rubens.
Meer info over lezing ‘Victor Wolfvoet herontdekt’
Weihnachtsoratorium (Uitverkocht)
16/12 – AMUZ
In dit zesdelige verhaal over de geboorte van Christus laat Johann Sebastian Bach solisten, koor en orkest samen jubelen om deze heuglijke gebeurtenis. Na de roes wordt diepe ontroering of innige deemoed opgeroepen in de recitatieven, aria’s of koralen. Il Gardellino onder leiding van Peter Van Heyghen brengt uitzonderlijk een volledige uitvoering van de zes cantaten.
Meer info over Weihnachtsoratorium
Woensdagklanken (Uitverkocht)
19/12 – Museum Vleeshuis
Flanders Boys Choir onder leiding van Dieter Van Handenhoven en muzikanten van De Meid brengen kerstliederen uit midden 17de eeuw ten gehore. Deze ‘Cantiones Natalitiae’ zijn diepgeworteld in de Antwerpse traditie: ze ontstonden bij het Onze-Lieve-Vrouwe Broederschap aan de Antwerpse kathedraal en werden gepropageerd door de Antwerpse drukkers Phalesius.
Meer info over deze editie van Woensdagklanken
Kerstconcert Antwerp Symphony Orchestra (Uitverkocht)
20 – 22/12 – Sint-Carolus Borromeuskerk
Samen met sopraan Lore Binon brengt Antwerp Symphony Orchestra briljante kerstklassiekers in de barokke Sint-Carolus Borromeuskerk. Gastdirigent Richard Egarr leidt het orkest doorheen Bachs orkestsuite met de weergaloze ‘Air’ en zijn cantate ‘Jauchzet Gott in allen Landen’. Daarna gaat Egarr zelf achter knoppen en toetsen zitten voor ‘The Cuckoo and the Nightingale’, het feestelijke orgelconcerto van Händel.
Meer info over kerstconcert Antwerp Symphony Orchestra
Stadsparadijzen
22 – 23/12 – zaal AthenA
‘Stadsparadijzen’ van kunstZ ism. Fameus, Kopspel en Oostnatie is een voorstelling vol theater, muziek, dans, zang en video. ‘Stadsparadijzen’ wil geen keuze maken, maar zich verwonderen over ontmoetingen in de stad tussen mensen van diverse pluimage. Het dierenrijk wordt een metafoor voor allerlei beschouwingen rond de Urban Jungle, waar mensen bezig zijn met verdedigen, uitbreiden en betwisten van territoria. Inspiratie put kunstZ uit de fabels van Jean De La Fontaine, Het Aards Paradijs met de zondeval van Adam en Eva van Peter Paul Rubens en het werk van Marie-Jo Lafontaine.
Meer info over Stadsparadijzen
Rubens-eindejaarscollectie
vanaf 3/12 – stadswinkel, museumshop Rubenshuis en Bar Barok
Vanaf 3/12 zijn er originele en duurzame souvenirs van ‘Antwerpen Barok 2018’ te koop in de stadswinkel, de museumshop van het Rubenshuis of Bar Barok. Pennenzakken, rugzakken, shoppingtassen en zitzakken, gemaakt van promotiemateriaal van het barokfestival.
Meer info over de Rubens-eindejaarscollectie
Praktische info en tickets ‘Antwerpen Barok 2018’ via www.antwerpenbarok2018.be