04.09.18 Persnieuwsbrief september 'Antwerpen Barok 2018': Ook dit najaar staat Antwerpen in het teken van barok

04.09.18 Persnieuwsbrief september 'Antwerpen Barok 2018': Ook dit najaar staat Antwerpen in het teken van barok

Dit najaar is Antwerpen nog steeds in de ban van Rubens en de barok. Met twee nieuwe expo’s in het Museum Plantin-Moretus en in het Snijders&Rockoxhuis, een uitzonderlijke bruikleen in het Rubenshuis, barokke gerechten in de Antwerpse restaurants en vele theater- en muziekvoorstellingen wordt het barokke najaar in Antwerpen ingezet.

Nieuwe wandeling 'Hemelse barok op het Conscienceplein '

Breng een gecombineerd bezoek aan de Carolus Borromeuskerk en de Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek, en ontdek hoe barok en contrareformatie hand in hand gingen in de zeventiende eeuw.

Meer informatie en boekingen: Hemelse Barok op het Conscienceplein

Naughty Kids. Punk, Beeld & Storm in Antwerpen 1978 - 2018

De Antwerpse barok werd voorbereid door de Beeldenstorm en luidde een totaal nieuwe vormentaal in. 400 jaar later trok de punk in Antwerpen opnieuw als een soort beeldenstorm nieuwe visuele en muzikale sporen. Ontdek de eigenzinnige kijk van de Antwerpse Academie op de gelijkenissen en verschillen tussen beide Beeldenstormen. Van 6 tot 22 september 2018 in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

Meer informatie: Naughty Kids

Tropoi XXL

Speciaal voor Antwerpen Barok 2018 steekt theater FroeFroe de vaak bejubelde voorstelling Tropoi in een speciaal jasje. Tropoi XXL speelt  op 7 - 8, 13 - 16, 20 - 23 september in Fort 4 in Mortsel.

Meer informatie: Tropoi XXL

(From) Bach to the Future

Deze concertreeks in het Vleeshuis laat zien en horen hoe barok in verschillende gedaantes verder leeft in de hedendaagse muziek. Het beeldend werk van de New Yorkse componist Charlemagne Palestine vormt de rode draad doorheen de reeks. Er worden vijf unieke events/concerten voorzien en een overkoepelende expo. Het startschot wordt zaterdag 8/9 gegeven met een uniek beiaardconcert door de componist zelf.

Meer informatie: (From) Bach to the Future

Hof van Ursel

Het Hof van Ursel in Ekeren was een buitenverblijf van Rubens, waar hij met familie en vrienden vaak verbleef. Met een knipoog naar het atelier van Rubens worden hedendaagse kunstenaars uitgenodigd om in het park en kasteel te komen werken rond het thema ‘barok’. Net als in het atelier van Rubens begeleiden enkele gevestigde waarden jong aanstormend talent. Het resultaat wordt voorgesteld tijdens de Kasteelfeesten op 22/9.

Meer informatie: Hof van Ursel

Baroque Murals genomineerd voor Street Art Awards Benelux 2018

Met de Antwerpen-mural van Yvon Tordoir als uithangbord is het project van de Baroque Murals genomineerd voor de Street Art Awards Benelux in de categorie 'local initiative'. Op 16 september 2018 weten we meer.

Baroque Murals

Save the date persconferentie: voorstelling bruikleen

Rubens' 'Kindermoord in Bethlehem', een vroeg meesterwerk van Rubens en de duurste Rubens ooit, komt even terug naar de plek waar hij gemaakt is. Op 25 september 2018 wordt dit werk voorgesteld aan de pers. Een uitnodiging met het gedetailleerde programma volgt.

Save the date persconferentie 'Baroque Book Design' in Museum Plantin-Moretus en 'Cokeryen – Photo Film Food. Tony Le Duc / Frans Snijders' in Snijders&Rockoxhuis.

In het Snijders&Rockoxhuis laat foodfotograaf Tony Le Duc zich inspireren door de 17de eeuwse voedselstillevens van Frans Snijders en zijn tijdgenoten. In het Museum Plantin-Moretus vertelt de expo 'Baroque Book Design' een verhaal van vriendschap en samenwerking tussen Peter Paul Rubens en Balthasar Moretus.

Op 27 september 2018 worden beide expo's voorgesteld aan de pers. Een uitnodiging met het gedetailleerde programma volgt.

Meer informatie over de expo’s: Baroque Book Design en Cokeryen - Photo Film Food

Johan Petit speelt ‘Lulletje’

‘Lulletje’ is een theatraal concert over liefde en angst in onzekere tijden. Johan Petit (MartHa!tentatief) en Pieter Theuns (B.O.X) proberen de knopen van onze tijd te ontwarren. Vanaf 27 september 2018 in de Antwerpse cultuurcentra.

Meer informatie: Lulletje

Ball Baroque

Wie barok hoort, denkt aan overdaad, expressie en bombastische dresscodes, een feest voor alle zintuigen. ‘Leave Us At Dawn’ en ‘This Is Antwerp’ bewijzen dat barok nog altijd door de aders van de Antwerpse clubscene stroomt. Op zaterdag 29 september vindt een bonte variëteit aan performances plaats in de Roma.

Meer informatie: Leave Us At Dawn Ball Baroque

 

 

 

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen