27.07.18 Persnieuwsbrief augustus 'Antwerpen Barok 2018': Zomerexpo's en zomeractiviteiten

27.07.18 Persnieuwsbrief augustus 'Antwerpen Barok 2018': Zomerexpo's en zomeractiviteiten

Expo’s, boekvoorstelling, schilderijwissel, muziek(theater), barokfestijn op Cultuurmarkt en feest op het De Coninckplein

Ook in augustus biedt het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ tal van barokactiviteiten voor jong en oud. De einddatum van de expo’s ‘Michaelina’ in het MAS en ‘Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque’ in het M HKA  komt stilaan in zicht, dus augustus is het uitgelezen moment om verkoeling te gaan zoeken binnen de museummuren.  

Laatste weken voor ‘Michaelina’ en ‘Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque’

Leading lady van de barok Michaelina Wautier is nog tot en met 2 september te gast in het MAS met haar eerste overzichtstentoonstelling. Luc Tuymans toont in het M HKA nog tot 16 september sleutelwerken uit de barok en plaatst ze in dialoog met creaties van hedendaagse meesters. Wie de indrukwekkende installatie ‘Five Car Stud’ van Edward Kienholz graag wil zien, kan tot en met 2 september in de tent op de Gedempte Zuiderdokken terecht.

Uitgebreide informatie via de persberichten van Michaelina en Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

Voor meer informatie:

 

Experience Traps: A Midsummer Play

11/8

Op zaterdag 11 augustus stelt het Middelheimmuseum de publicatie bij de tentoonstelling ‘Experience Traps’ voor in aanwezigheid van schepen voor cultuur Caroline Bastiaens en enkele kunstenaars. Naar aanleiding van deze boekpresentatie brengt Monster Chetwynd haar nieuwe performance ‘Pomegranate Promenade’, toont het museum de nieuwe film ‘Le Soleil te regarde’ van Ulla von Brandenburg en stelt Dennis Tyfus het improvisatieconcert ‘Free Jazz Middelheim’ met diverse muzikanten voor.

Meer informatie via A Midsummer Play

 

Schilderijwissel

Sint-Carolus Borromeuskerk

11/8 vanaf 19 uur: De kroning van Maria van Cornelis Schut.

In de Sint-Carolus Borromeuskerk vindt drie keer per jaar een bijzonder schouwspel plaats. Dan wordt het schilderij in het hoofdaltaar gewisseld. De laatste wissel van dit jaar vindt plaats tijdens de Nacht van de Kerken op 11 augustus. Voor en tijdens de wissel wordt een woordje uitleg gegeven, het hele proces duurt niet meer dan een kwartier. Na de wissel kunnen geïnteresseerden aansluiten bij een gratis rondleiding in de kerk. Nog zestien andere kerken bieden tijdens de Nacht van de Kerken gratis rondleidingen aan.

Meer informatie via Schilderijwissel

 

Jongerenopera Les Indes Galantes

deSingel

18-19/8

De jaarlijkse jongerenopera van Muziektheater Transparant is dé internationale ‘place to be’ voor jonge muzikanten die onder professionele begeleiding willen proeven van de creatie van een operaproductie. Ze worden betrokken bij de enscenering, krijgen een training barokmuziek en worden klaargestoomd voor een reeks voorstellingen.
Voor de editie 2018 wordt de Franse balletopera ‘Les Indes Galantes’ van Jean-Philippe Rameau aangepakt, onder leiding van regisseur Luigi De Angelis en klavecinist/dirigent Korneel Bernolet. Zij nemen zangers en muzikanten op sleeptouw bij de creatie van een voorstelling die ruikt naar vermakelijk exotisme, vermengde met 18de-eeuwse filosofie. Met een zwembad als arena voor de jonge zangers. Naar goede gewoonte zal het resultaat weer aangenaam verrassen!

Meer informatie via: Les Indes Galantes

 

1618 | BEFORE & BEYOND: Laus Polyphoniae

AMUZ

‘La Pellegrina’ – 16/8

AMUZ [Festival van Vlaanderen – Antwerpen] zet tijdens ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ in op muziek uit de barokperiode. In de prachtig gerestaureerde vroegbarokke Sint-Augustinuskerk komen de imposante koorstukken en virtuoze aria's van ‘La Pellegrina’ helemaal tot hun recht. Zanger en luitist Nicolas Achten leidt de zangers en muzikanten van het Belgische ensemble Scherzi Musicali in dit muzikale verhaal. 

Meer informatie: La Pellegrina

 

1618 | BEFORE & BEYOND: Laus Polyphoniae

AMUZ te gast in de Bourlaschouwburg

‘L’Orfeo’ – 26/8

Monteverdi's muzikale fabel ‘L’Orfeo’ vertelt het verhaal van Orpheus die zijn geliefde bruid Eurydice verliest. Overmand door oneindig verdriet daalt hij af naar de onderwereld om haar terug te halen. Liefde en verlies, hoop en verslagenheid, uitgewerkt in een krachtige dialoog tussen orkest en zangers: het concert van I Fagiolini in de Bourlaschouwburg belooft een adembenemende afsluiter van Laus Polyphoniae 2018 te worden.

Meer informatie: L'Orfeo

 

Curiosa: barokke installatievoorstelling voor de allerjongsten

hetpaleis

25 en 26/8

Theater De Spiegel en De Veerman brengen met ‘Curiosa’ de wondere wereld van de barok tot bij zeer jonge kinderen (0-3 jaar) en hun (groot)ouders. ‘Curiosa’ is een zintuigelijk rariteitenkabinet vol mysterieuze voorwerpen, beelden en muziek om samen in te snuisteren, te ontdekken en te experimenteren. Maar ook muzikanten en beeldende kunstenaars gaan er in interactie met de objecten, de muziek en wat de kinderen zelf aangeven. 

Meer informatie via: Curiosa  

 

Cultuurmarkt 2018

Hendrik Conscienceplein

26/8 van 11 tot 18 uur

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018’ palmt tijdens de Cultuurmarkt het meest barokke plein van Antwerpen in. De Antwerpse musea, cc’s en bibliotheken toveren het Hendrik Conscienceplein om tot een barokke hotspot. Aan de voet van de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Erfgoedbibliotheek, twee barokke architectuurparels, kunnen bezoekers kennismaken met alles wat het barokfestival dit najaar in petto heeft.

Bezoekers groot en klein kunnen zich laten onderdompelen in een barok muziekbad tijdens Barok&roll, zich laten portretteren door een tekenaar en genieten van enkele artiesten die dit seizoen te zien. Geluidsarchitect Kris Strybos (Scale) en graffiti-artist Bram De Ceurt (Bird) nemen bezoekers mee in een subtiele clash tussen de oude Vlaamse Meesters en streetart. Een totaalbeleving waar muziek en beeld één zijn. Dichter en performer Andy Fierens brengt hilarische, genadeloze teksten en compromisloze liveperformances. Speciaal voor de Cultuurmarkt introduceert hij enkele artiesten uit het najaarsprogramma van het barokfestival.

Meer informatie via: Cultuurmarkt Conscienceplein

 

Festival Royal

31/8 -  02/9

Op en rond het De Coninckplein

Met ‘Festival Royal’ wordt de feestelijke aftrap gegeven voor het tweede deel van ‘Antwerpen Barok 2018’. Het wordt een driedaags uitbundig artistiek feest rond en op het De Coninckplein met veel feest, beeld, woord en muziek, met geur en kleur, dans, smaak en vermaak. Tal van artiesten uit verschillende disciplines geven het beste van hun barokke zelf: B.O.X featuring Brihang en Tsar B, Tony Le Duc, Marcel Vanthilt, Andy Fierens, Wim Helsen, Sinjor Circo, Hugo Matthysen, Stefaan Degand en nog vele anderen.

Meer informatie via: Festival Royal  

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen