The Art Gallery of Ontario leent topstuk Kindermoord aan Rubenshuis in Antwerpen uit

The Art Gallery of Ontario leent topstuk Kindermoord aan Rubenshuis in Antwerpen uit

Meesterwerk en duurste Rubens ooit komt even terug thuis

The Art Gallery of Ontario (AGO) leent de monumentale Kindermoord in Bethlehem aan het Rubenshuis in Antwerpen uit. Daarmee komt de duurste Rubens ooit en één van de vroege meesterwerken van de jonge kunstenaar na 400 jaar even terug thuis. Beide musea spreken reeds geruime tijd over een tijdelijke mogelijke terugkeer. In het najaar is het zover. Van 26 september tot en met 4 maart 2019 presenteert het Rubenshuis de Kindermoord. De komst van het schilderij is één van de hoogtepunten van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

Eind september pakken the Art Gallery of Ontario en het Rubenshuis uit met een uitzonderlijke samenwerking. De monumentale Kindermoord, het schilderij dat Rubens vlak na zijn terugkeer uit Italië schilderde, komt even terug thuis in het kader van het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.  De wervelende compositie is één van de meesterwerken van the Art Gallery of Ontario. Het werk zit boordevol dramatiek en geweld. Met de vele verwijzingen naar de antieke oudheid en de Italiaanse renaissance presenteert de jonge Rubens zich als een volleerde ‘pictor doctus’.

 

De historiek van het doek is ronduit spectaculair. Het schilderij maakte al snel deel uit van prestigieuze verzamelingen, maar werd sinds de 18de eeuw foutief toegeschreven aan diverse kunstenaars. Specialisten herkenden in 2001 duidelijk de hand van de Antwerpse meester in de barokke vormentaal. De ontdekking van het verloren gewaande schilderij van Rubens was groot nieuws en het werk werd verkocht. Op de veilig bij Sotheby’s in 2002 haalde het een recordbedrag van £49.5, miljoen, waarmee de Kindermoord het duurste schilderij van een oude meester ooit was. Het werd gekocht door de Canadese zakenman en verzamelaar Ken Thomson, die het schonk aan the Art Gallery of Ontario in Toronto.

 

Al geruime tijd spreekt het Rubenshuis met the Art Gallery of Ontario om het werk tijdelijk in Antwerpen te tonen. Beide musea zijn bijzonder vereerd. Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens benadrukt het belang van deze bruikleen: ‘De Kindermoord is één van de topwerken van de jonge Rubens, waarmee hij zijn talent ten volle demonstreert. Het is er één van de topstukken en reisde sinds de aankomst in het AGO in 2008 niet meer. Vandaag is de Kindermoord nog steeds de duurste Rubens ooit. Dat het werk na 400 jaar terug thuis komt in Antwerpen is een hoogtepunt voor Antwerpen Barok 2018.” Volgens Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis, presenteert de jonge Rubens zich hier als een briljant verteller die als kunstenaar volledig doordrongen was van zijn Italiëreis: “de combinatie van de gewaagde compositie, de trefzekere penseelvoering, de subtiliteit van het licht en de onovertroffen rijkdom maken van de Kindermoord één van de meest dwingende beelden van de 17de eeuw. Samen met de collega’s van the Art Gallery of Ontario kwamen we de slotsom dat dit schilderij absoluut getoond moet worden op de plek waar Rubens geleefd en gewerkt heeft.’ Ook in Toronto is men bijzonder opgetogen over de samenwerking: “The prospect of seeing The Massacre of the Innocents displayed in Peter Paul Rubens’s studio, where it was painted, is exhilarating. It will transport Antwerp audiences and Rubens scholars back in time, inspiring important conversations about this artist’s life and ambition” aldus Dr. Sasha Suda, de conservator van Europese kunst in AGO. “This loan to the Rubens House, where scholars of Flemish painting gather across Rubens’s gardens at the Rubenianum research center, marks a significant step towards better understanding and situating this singular work in the artist’s oeuvre.”

 

Van 26 september tot en met 4 maart 2019 presenteert het Rubenshuis de Kindermoord

 

Praktisch

Rubenshuis

Wapper 9-11

B-2000 Antwerpen

www.rubenshuis.be

 

26 september t/m 04 maart 2019

Gesloten op maandag, 1 november, 25 december, 1 januari

Tickets: € 10 / 8 / gratis

Contacteer ons
Harlinde Pellens Communicatie Rubenshuis
Harlinde Pellens Communicatie Rubenshuis
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen