Rubens inspireert Antwerpse ambachtslui

Niet alleen kunstenaars, maar ook Antwerpse bakkers, beenhouwers, kaasmakers, brouwers, theespecialisten, distillateurs, chocolatiers en koekjesmakers brengen ode aan de meester met speciale edities van hun producten.

Bakkerij Goossens, een instituut in Antwerpen, zocht inspiratie in receptenboeken uit de 17de eeuw en lanceert een barokbrood met bijhorende broodzak. Het Toontje, de succesvolle voorganger van het barokbrood, dat Bakkerij Goossens naar aanleiding van het Van Dyckjaar in 1999 samenstelde, is trouwens nog elke vrijdag te koop.

De Antwerpse stadsbrouwerij bij uitstek, De Koninck, ontwikkelt voor hun Tripel d’Anvers een pakket met vier flesjes, gelabeld in de kleuren en de stijl van het Barokfestival.

Studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten lieten zich inspireren door het thema Barok. Het resultaat zijn zes unieke ontwerpen, van T-shirts tot een turnzak, geproduceerd door PAS Print.

Het vakmanschap van kaasmaker Van Tricht uit zich onder meer in zijn bierkazen. Voor Tripel d’Anvers maakte Van Tricht een lekker kaasbolletje.

Rozenknopjes en bloementhee, twee variëteiten uit het assortiment van Lulin Teas, worden speciaal voor het Anterpen Barok 2018 in een nieuw kleedje gestoken. Zoals alle Lulin theeën zijn ze artisanaal geproduceerd: met de hand geplukt én verwerkt.

Voor de Rubensreep kiest chocolatier Jitsk voor de volle smaken van specerijen en gedroogd fruit. Het resultaat is 100% smaak, met een luxueuze toets.

De Antwerpse handjes, de meest bekende koekjes van ’t stad, krijgen een barok limited edition , verpakt in een gepersonaliseerde doos.

Wie Rombouts zegt, denkt meteen aan kwalitatief hoogwaardige koffie. Met de Rubens blend koffie levert het Antwerpse bedrijf speciaal voor Antwerpen Barok 2018 een uniek product af.

HAVN brengt een speciale editie met vier proevertjes van verschillende gins geïnspireerd door vier wereldhavens: Marseille, Bangkok, Kopenhagen en … Antwerpen.

The Butcher’s Store vond een oud-Vlaams recept voor een bierworstje met de smaak van een snuifje zout, peper en nootmuskaat. Het wordt gemaakt van Zeeuws- Vlaams Duroc-varkensvlees en op authentieke wijze bereid, gerookt op eiken- en beukenhout en gedroogd.

Elixir d’Anvers wordt nog steeds volgens de oude traditie bereid op basis van talrijke planten en kruiden van over de hele wereld, wat aan de drank zijn unieke smaak geeft. De barok limited edition werd gerijpt op speciale vaten.

Antwerp’s Most Brilliant: Nico Taeymans, Rudiam en Gerhild Kirchner, drie juweliers van Antwerp’s Most Brilliant, ontwierpen speciaal voor het Barokfestival een juweel met barokke signatuur: elegant en flamboyant. Gerhild Kichner liet zich inspireren door de weelderige lijsten van barokschilderijen en creëerde een broche in de vorm van een kader. Voor Mike Rombout van Rudiam incarneert Rubens de geest van barok. Hij maakte een ontwerp geïnspireerd door de engeltjes uit Rubens’ Annunciatie. Nico Taeymans ontwierp naast een reeks oorbellen, een opmerkelijke halsketting. Dit bijzondere sieraad is verguld met wit en rood koraal, parel, stras, rookkwarts en carneool.

Ook Standaard Uitgeverij voelde barokke kriebels en haalde het album ‘De Raap van Rubens’ van Suske en Wiske - oorspronkelijk uitgebracht ter ere van het Rubensjaar in 1977 - van onder het stof voor een gloednieuwe heruitgave. 

Vanaf juni zijn deze barokke Antwerpse streekproducten verkrijgbaar in de Antwerpse stadswinkel, museumshops en de pop-up Bar Barok (Nationalestraat 45). De strip is ook te koop in de boekhandel.

Overzicht verkooppunten:

 • Bar Barok/Antwerp City Brewery, Nationalestraat 45, open tot 13 januari 2019, van dinsdag tot zondag, telkens van 10.30 tot 18.30 uur. Hier kan men de producten niet alleen kopen, maar ook proeven.
 • Visit Antwerpen, Grote Markt 13
 • Rubenshuis, Wapper 9-11
 • MASshop, Hanzestedenplaats 1
 • Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61
 • Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22
 • Museum Mayer van den Bergh,  Lange Gasthuisstraat 19
 • Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291
 • Antwerp FLYshop, Luchthavenlei
 • Flandersshop, Grasmarkt 61, Brussel
 • M HKA, Leuvenstraat 32
 • FOMU, Waalsekaai 47
 • Snijders&Rockoxhuis, Keizerstraat 10-12

 

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen