20.03.2018 Antwerpen viert in 2018 Peter Paul Rubens en zijn culturele nalatenschap met cultureel stadsfestival (tentoonstellingsprogramma)

Het cultureel stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen slaan de handen in elkaar om de internationale en artistieke reputatie van Peter Paul Rubens extra in de kijker te zetten. In een ambitieus tentoonstellingsprogramma en een uitbundig festivalluik gaat de historische barok in dialoog met hedendaagse grootmeesters.

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het cultureel stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap.

Rubens is de verpersoonlijking van de barok en een icoon voor Antwerpen. Hij was het die een nieuwe vormentaal naar de Lage Landen bracht. Tot vandaag is hij nog altijd deel van de stad. Meer dan 50 van zijn werken zijn permanent te zien in Antwerpen en hij liet, onder meer met de architectuur van de Sint-Carolus Borromeuskerk en het Rubenshuis, ook letterlijk een spoor na in de stad.

Ook vandaag is Peter Paul Rubens een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad en haar inwoners. In zijn kielzog zijn de Antwerpse kunstenaars altijd blijven innoveren en vernieuwen. Het barokfestival brengt de historische barok van Rubens in contact met hedendaagse beeldende kunstenaars, waaronder Jan Fabre, Luc Tuymans en Tony Le Duc. Deze ontmoeting moet leiden tot veelbelovende expo’s, performances en evenementen met nieuwe artistieke creaties, waarvan sommige permanent geïntegreerd zullen worden in de stad.

Het culturele programma vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu. Maar de stad en de wereld, in al hun diversiteit, waren en zijn het decorum. Bezoekers ontdekken niet alleen de barokke nalatenschap van Rubens in de kunsten, maar ook in de Antwerpse joie de vivre. Het barokfestival belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren.  

Schepen voor cultuur Antwerpen Caroline Bastiaens: "Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019 en streeft naar internationale topkwaliteit, verrassing en innovatie. Het Barokjaar 2018 wil bewoners en bezoekers laten zien, laten proeven en laten voelen dat je nergens dichter bij het fenomeen Rubens en de Barok kan komen dan in Antwerpen. En hoezeer die artistieke duizendpoot Rubens sporen heeft nagelaten in de stad, in de nieuwe creaties door kunstenaars en in het DNA van de Antwerpenaar."

Programma cultureel stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

De ruggengraat van het stadsfestival is een reeks tentoonstellingen waarbij Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Maar liefst zeven musea: het Rubenshuis, het MAS, het Middelheimmuseum, het Museum Plantin-Moretus, het FOMU, het Snijders&Rockoxhuis en het M HKA in samenwerking met het KMSKA bieden internationaal gerenommeerde tentoonstellingen aan. Daarnaast wordt een festivalprogramma aangeboden met meer dan 100 culturele activiteiten. Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019.

Meer informatie over het volledige festivalprogramma en tickets voor de expo’s zijn verkrijgbaar  via www.antwerpenbarok2018.be

Tentoonstellingen

De meester leeft

Rubenshuis

1/6/2018 – 15/3/2019

Curator: Ben van Beneden

Met het oog op ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ wordt de collectie van het Rubenshuis verder verrijkt. Het Rubenshuis voert al langer een succesvol bruikleenbeleid. Denk maar aan Bowie’s Tintoretto of het Zelfportret van Anthony van Dyck. De komende maanden krijgen die gezelschap van nog een aantal meesterwerken. In de aanloop naar het festival worden de nieuwe aanwinsten bekendgemaakt. Toerisme Vlaanderen investeert mee in een duurzame toeristische ontsluiting van de nieuwe aanwinsten tijdens het festival in 2018.

Voor meer informatie zie bijlage 3a

 

Michaelina

MAS i.s.m. Rubenshuis

1/6/2018 – 2/9/2018

Curator: Dr. Katlijne Van der Stighelen

Het Rubenshuis brengt de eerste overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Michaelina Wautier (1604–1689) en demonstreert het uitzonderlijke talent van een kunstenares die groot werd in een periode waarin vrouwelijke artiesten zeer zeldzaam waren. Haar werk is zonder meer grensverleggend te noemen. Het Rubenshuis is met deze tentoonstelling te gast in het MAS.

Voor meer informatie zie bijlage 3b

 

Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

M HKA i.s.m. KMSKA

1/6/2018 – 16/9/2018

Curator: Luc Tuymans

Het M HKA plaatst de geest van de barokmeesters tegenover de visie van hedendaagse kunstenaars. Curator Luc Tuymans brengt dramatische barokwerken binnen in de experimentele ruimte van hedendaagse kunst en overweldigt de bezoeker door sleutelwerken uit de barok in dialoog te plaatsen met hedendaagse kunstenaars. De expo brengt via unieke bruiklenen nationale, waaronder een spraakmakende selectie van het KMSKA, en internationale topstukken samen. Een van de blikvangers in deze tentoonstelling is Five Car Stud van Edward Kienholz.

Voor meer informatie zie bijlage 3c

 

Experience Traps

Middelheimmuseum

1/6/2018 – 23/9/2018

Curator: Pieter Boons en Sara Weyns

Met ‘Experience Traps’ belicht het Middelheimmuseum de hedendaagse nalatenschap van de barok, met een belangrijke focus op het spanningsveld tussen de natuur en het artificiële. Internationale hedendaagse kunstenaars waaronder William Forsythe, Bertrand Lavier en Bruce Nauman, worden uitgenodigd om, specifiek voor het museum en de openbare ruimte in de stad, nieuwe werken te maken. Die zullen zich bevinden op het kruispunt tussen architectuur, sculptuur en installatie, en respectievelijk zoomen ze in op verschillende stijlelementen kenmerkend voor het barokke cultuurgewricht: de grotto, het doolhof, het tableau vivant, de folly, de fontein, de trompe-l’oeil ...

Voor meer informatie zie bijlage 3d

 

Paul Kooiker – Untitled (Nude)

FOMU – Fotomuseum Antwerpen

28/6/2018 – 7/10/2018

Curator: Joachim Naudts

Al jaren maakt Kooiker beelden vertrekkende van het naakt in de kunst. Zo komt hij tot een eigen, aberrante kunstgeschiedenis. Zijn referentiekader richt zich vooral op de 20ste en 21ste eeuw, met kunstenaars zoals Hans Bellmer of Hans-Peter Feldmann. Voor dit project maakt hij een bijzondere, eenmalige uitstap naar de barok van de 17de en 18de eeuw, de barok van zowel Rubens als Rembrandt.

Voor meer informatie zie bijlage 3e

 

Baroque Book Design

Een verhaal over vriendschap en samenwerking

Museum Plantin-Moretus

28/9/2018 – 6/1/2019

Curator: dr. Dirk Imhof, dr. Goran Proot en dr. Geoffrey Brusatto

Het Museum Plantin-Moretus zet tijdens het barokfestival boekontwerpers en Peter Paul Rubens in het bijzonder op de voorgrond. Hoe evolueerde het boek in de barok? Waarom werkte een uitgever als Balthasar Moretus samen met vooraanstaande kunstenaars? En welke visie dragen hedendaagse vernieuwers in het boekenvak uit? De tentoonstelling in het Museum Plantin-Moretus ‘Baroque Book Design, Een verhaal over vriendschap en samenwerking’ toont de liefde voor het vak van de uitgever. Hoe hij kunstenaar, drukker en vormgever in het verleden en het heden motiveert tot de creatie van een topproduct.

Voor meer informatie zie bijlage 3f

 

Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc / Frans Snijders

Snijders&Rockoxhuis

28/9/2018 – 13/1/2019

Curator: Tony Le Duc

De barokke schilder Frans Snijders (Antwerpen, 1579 – 1657) is beroemd om zijn jachttaferelen, imposante markttaferelen en stillevens. Culinair fotograaf Tony Le Duc heeft met Frans Snijders een scherp oog voor aantrekkelijke composities gemeen. Hij tovert met kleur en verheft basisvoedsel tot kunst. Voor de expo ‘Cokeryen – Photo Film Food’ brengt hij werken van Snijders en zijn tijdgenoten samen en confronteert deze selectie met eigen werk. Bijzonder in de beleving is ook de plek, het woonhuis en atelier van Frans Snijders zelf, dat in 2018 zijn deuren opent voor het publiek.

Voor meer informatie zie bijlage 3g

 

Monumentale Kerken Antwerpen

1/6/2018 – 31/10/2018

Antwerpen telt vijf monumentale kerken waar barok en de leefwereld van Rubens ‘in situ’ tot leven komen. De majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Pauluskerk, Sint-Andrieskerk, Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk. Deze kerken behoorden tot de meest gedreven opdrachtgevers van nieuw werk aan Rubens en zijn tijdgenoten. In 2018 wordt dit permanente aanbod nog beter ontsloten voor de bezoeker. In een nieuw parcours langsheen de vijf kerken kan de bezoeker het levensverhaal van Rubens ontdekken.

Voor meer informatie zie bijlage 3h

 

Barok Burez

MAS

1/6/2018 – 21/4/2019

Curator: Marieke Van Bommel

In 2018 verwelkomt het MAS fotograaf-kunstenaar, Athos Burez, met een fotoreeks over barok. Met 30 beelden en installaties die getoond worden in de wandelboulevard zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Athos in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen.

Voor meer informatie zie bijlage 3i

 

Meer informatie en beeldmateriaal:

 

www.antwerpenbarok2018.be

https://stadantwerpen.prezly.com/

https://stadantwerpen.prezly.com/media#

 

Bijlage 3c - M HKA: Sanguine | Bloedrood

DOCX - 634 Kb

Bijlage persbericht evenementenprogramma Antwerpen Barok 2018

DOCX - 146 Kb

Persbericht evenementenprogramma Antwerpen Barok 2018

DOCX - 58 Kb

Bijlage 3a - Rubenshuis: De Meester Leeft!

PDF - 439 Kb

Bijlage 3b - MAS: Michaelina

PDF - 477 Kb

Bijlage 3d - Middelheimmuseum: Experience Traps

PDF - 456 Kb

Bijlage 3e - Fotomuseum: Paul Kooiker

PDF - 432 Kb

Bijlage 3f - Museum Plantin Moretus: Baroque Book Design

PDF - 457 Kb

Bijlage 3g - Snijders&Rockoxhuis: Cokeryen - Hoto Film Food

PDF - 452 Kb

Bijlage 3h - Monumentale Kerken Antwerpen: Vlaamse Meesters in situ

PDF - 450 Kb

Bijlage 3i - MAS: Barok Burez

PDF - 431 Kb

Karen Vandenberghe

Projectcoördinator Antwerpen Barok 2018, Stad Antwerpen

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen