Persuitnodiging 'Antwerpen Barok 2018': Kindermoord van Rubens en Apostelkop van Anthony van Dyck in het Rubenshuis

Persvoorstelling op 25 september in het Rubenshuis

Het culturele stadsfestival  ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ kondigt een tweede reeks tentoonstellingen aan in het najaar in het Rubenshuis, het Museum Plantin-Moretus en het Snijders|Rockoxhuis. De eerste persvoorstelling vindt plaats op dinsdag 25 september in het Rubenshuis.

Het Rubenshuis pakt dit najaar uit met twee unieke bruiklenen. Rubens schilderde omstreeks 1610 ‘De Kindermoord te Bethlehem’. De gewaagde compositie is één van Rubens vroege meesterwerken en keert na 400 jaar tijdelijk terug naar Antwerpen. Het bijbelse tafereel zit boordevol dramatiek en geweld. The Art Gallery of Ontario leent het heel uitzonderlijk uit.

Ook van Anthony van Dyck, Rubens’ meest getalenteerde leerling, toont het Rubenshuis een vroeg topwerk. Onder invloed van Rubens schilderde Van Dyck een apostelserie, beter bekend als de Böhlerreeks (vervaardigd tussen 1618 en 1620), die vandaag wereldwijd verspreid is. Onlangs verwierf de Koning Boudewijnstichting dankzij een legaat de heilige Mattheüs uit deze serie. De Stichting bekostigde de restauratie en geeft het schilderij nu in permanent bruikleen aan het Rubenshuis. Het is de enige compositie van de bekende Böhlerreeks die in een Belgische publieke collectie te zien is.   

 

De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op de persvoorstelling van de Kindermoord van Rubens en de Apostelkop Mattheüs van Anthony van Dyck op dinsdag 25 september 2018 om 11 uur in het Rubenshuis, Wapper 9-11, 2000 Antwerpen. 

 

Programma:

10u45:                  Ontvangst in het groot atelier van het Rubenshuis

11u                        Verwelkoming door Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis

Toelichting door Ben Weyts, Vlaams minister van toerisme

Toelichting door Caroline Bastiaens, schepen van cultuur

Toelichting door Dominique Allard, directeur Koning Boudewijnstichting

Slotwoord door Ben van Beneden

 

Receptie en mogelijkheid tot vragen en interviews

12.30 uur             Gepland einde

 

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via [email protected]

 

‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ stelt op 27 september 2018 ook de tentoonstellingen ‘Baroque Book Design’ in Museum Plantin-Moretus en ‘Cokeryen - Photo Film Food. Tony Le Duc/Frans Snijders’ in het Snijders&Rockoxhuis voor. Een uitnodiging volgt.

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen