01.05.2018 Persnieuwsbrief mei: Antwerpen maakt zich op voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

01.05.2018 Persnieuwsbrief mei: Antwerpen maakt zich op voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

Vrijdag 7 september 2018 — Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ gaat van start op 1 juni. In afwachting van de officiële opening zijn verschillende projecten in volle voorbereiding.

Recetas Urbanas

Vanaf mei zal er heel wat activiteit zijn op het De Coninckplein. Het Middelheimmuseum nodigt het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas uit om er samen met de buurtbewoners een groensculptuur te realiseren. Dit kunstwerk, Montaña Verde, maakt deel uit van de tentoonstelling Experience Traps in het Middelheimmuseum. De pers is op zaterdag 12 mei welkom voor een preview op het De Coninckplein.

Meer informatie vindt u op Recetas Urbanas

Barok Burez

Fotograaf-kunstenaar Athos Burez krijgt vrij spel in de wandelboulevard van het MAS. Met 30 beelden en installaties zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de barok: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Athos in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen. De beelden zullen vanaf 19 mei in de wandelboulevard van het MAS verschijnen.

Meer informatie vindt u op Barok Burez

Baroque Murals

Vier kunstenaars. Vier stijlen. Vier barokmotieven. Vier muurschilderingen.

Yvon Tordoir, een Antwerpse graffitikunstenaar, nodigt drie andere streetartists uit om grote muurschilderingen te maken midden in de stad. Elk van de vier heeft een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. Astro (Parijs) maakt veel gebruik van de trompe-l’oeil-techniek. Bij Smug (Glasgow) komen barokke thema’s voor als ‘dood’, ‘vergankelijkheid’ en ‘overdaad’. Het werk van el Mac (L.A.) wordt gekenmerkt door een unieke rasterstructuur, een spel van licht en donker, zoals je ook bij Rembrandt ziet. Tordoir gebruikt graag kalligrafische en figuratieve motieven zoals je die ook in 17de eeuwse boeken vindt.

Vanaf deze week zullen de werken stilaan zichtbaar worden op wandelafstand van elkaar in het oude standscentrum.

Meer informatie vindt u op  Baroque Murals

Bacchusstoet Michaelina

Leading lady van de Barok Michaelina is vanaf 1 juni te gast in het MAS met haar eerste overzichtstentoonstelling. Op 9 mei verwacht het MAS het monumentale doek Bacchusstoet (ca. 1655, olieverf op doek, 295 x 378 cm, vanuit het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Met dit werk op groot formaat demonstreert Michaelina niet alleen zonder schroom haar kennis van de mannelijke anatomie. Vermomd als een halfnaakte bacchante loopt ze zelf ook mee in deze veelkleurige stoet van dronken trawanten en kijkt ze als enige van het gezelschap de toeschouwer trefzeker in de ogen.

Meer informatie vindt u op Michaelina

Kienholz installatie

Het sleutelwerk uit de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque’ in het MHKA is Five Car Stud, een meesterwerk van Edward en Nancy Kienholz dat het koppel maakte voor de legendarische documenta 5 van Harald Szeemann in 1972. Five Car Stud wordt in een unieke en eenmalige presentatie getoond: in een koepeltent op de Gedempte Zuiderdokken. Het wordt opgebouwd vanaf 15 mei.

Meer informatie vindt u op Sanguine| Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

Bruce Nauman

Het Middelheimmuseum breidt zijn collectie uit met een topwerk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman. Het werk wordt aan het publiek voorgesteld als sleutelwerk in de tentoonstelling Experience Traps en zal later permanent in de opstelling blijven. De pers wordt vriendelijk uitgenodigd op een preview van deze nieuwe aanwinst op 23 mei om 11.45 uur in het Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen.

Meer informatie vindt u op: Persuitnodiging Bruce Nauman

 

Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen at Stad Antwerpen