01.04.2018 Persnieuwsbrief april: Antwerpen maakt zich op voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

01.04.2018 Persnieuwsbrief april: Antwerpen maakt zich op voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

Het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. Tijdens dit festival herontdekt de stad haar barokke roots. Het festival gaat op 1 juni van start. Ondertussen maakt de stad zich behoedzaam op voor een uitbundig jaar.

Nieuwe stadswandelingen

Nieuwe stadswandelingen maken deel uit van het culturele stadsfestival en zijn een uitstekende manier om barok en Antwerpen ten volle te ontdekken. De nieuwe stadswandeling ‘Rubens achterna’ leest als de biografie van Rubens aan de hand van een bezoek aan de vijf monumentale kerken in Antwerpen. De themawandeling ‘Barok beroert’ is de ideale inleiding op de Antwerpse barokkunst en de wat aparte a-typische levensstijl van de Antwerpenaar. Meer informatie over deze wandelingen vindt u op www.antwerpenbarok2018.be

Journalisten die in de aanloop van het festival een wandeling willen bijwonen met het oog op publicatie kunnen contact opnemen met nadia.devree@stad.antwerpen.be

Terugkeer Zelfportret Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens is in 2018 de gastheer voor het culturele stadsfestival. Een dikke maand voor de start van het festival is het Zelfportret van de meester na meer dan een jaar restauratie terug thuis. Op 16 april 2018 wordt het gerestaureerde Zelfportret voorgesteld aan de pers. De terugkeer van het Zelfportret wordt gevierd met een gratis volksfeest op 21 april 2018. Rubens wordt in zijn thuisstad verwelkomt met straattheater, workshops en lezingen. Dit feest is de perfecte opwarmer voor het stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Voor de feestelijke gelegenheid is het Rubenshuis geopend tot 20 uur. Deelname is gratis.

Meer informatie over het gerestaureerde Zelfportret en het feest vindt u op  Rubens terug thuis, feest mee

Poetsbeurt Peter Paul Rubens

Ook Peter Paul Rubens op de Groenplaats maakt zich mooi voor zijn feestjaar. Het standbeeld wordt opgepoetst ter gelegenheid van het culturele stadsfestival. Van 16 april 2018 tot 8 mei 2018 staat het beeld in de steigers. In opdracht van het Middelheimmuseum, dat verantwoordelijk is voor het behoud en beheer van beeldend erfgoed in de publieke ruimte in Antwerpen, is de poetsploeg van Levanto aan de slag.

Meer informatie over de poetsbeurt van het standbeeld vindt u op Reiniging Rubensstandbeeld Groenplaats

Journalisten of fotografen die het poetsen van het standbeeld van dichtbij willen meemaken, kunnen contact opnemen met nadia.devree@stad.antwerpen.be.

 

Save the date voor de pers

Nationale persvoorstellingen ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

29/5/2018     9 – 15 uur      Persvoorstelling festival en historische barok

  • Programma ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ en het openingsweekend

  • Persvoorstelling project ‘De meester leeft!’ (Rubenshuis)

  • Persvoorstelling expo ‘Michaelina’ (MAS)

31/5/2018          9 – 15 uur          Persvoorstelling hedendaagse barok

  • Persvoorstelling expo ‘Experience Traps’ (Middelheimmuseum)

  • Persvoorstelling expo ‘Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque’ (MHKA)

 

Activiteiten voor het publiek

21/4/2018          10 – 20 uur          Feest          Locatie: Rubenshuis

Feestelijk terugkeer van het Zelfportret van Peter Paul Rubens in het Rubenshuis       

21/4/2018          14 – 17 uur         Wandeling          Organisatie: Amarant vzw

Wandelen door het marmeren Antwerpen.

24/4/2018          10 – 16.30 uur          Studiedag          Organisatie: Amarant vzw

Het wereldbeeld van de 17de eeuw. De waterscheiding.

25/4/2018          14.30 – 16 uur          Concert          Locatie: Museum Vleeshuis

De concertreeks ‘Woensdagklanken’ staat tijdens het feestjaar in het teken van de kosmopolitische muzieksmaak van de koopmansfamilie Duarte, die sinds het einde van de 16de eeuw in Antwerpen woonde.

Tubis sacris. 17de eeuwse Lutherse kerkmuziek met 5 trombones

 

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen