Openingsweekend ‘Antwerpen Barok 2018’ sluit af met 30 000 bezoekers

Openingsweekend ‘Antwerpen Barok 2018’ sluit af met 30 000 bezoekers

Het openingsweekend van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ loopt ten einde. De tentoonstellingen in het M HKA, Rubenshuis, MAS en Middelheimmuseum, de stadswandelingen en het streetart feestje lokten bijna 30 000 bezoekers. Vanavond sluit het feestweekend af met een concert van B.O.X, Dez Mona en Efterklang op het H. Conscienceplein.

Tijdens het weekend van 1 tot 3 juni opende in Antwerpen het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Alle ogen waren gericht op de expo’s ‘De meester leeft!’ in het Rubenshuis, ‘Michaelina’ in het MAS, ‘Sanguine | Bloedrood’ in het M HKA en ‘Experience Traps’ in het Middelheimmuseum, waar doorlopend muziek en rondleidingen plaatsvonden. Maar ook buiten de museummuren vierde de stad Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap met o.a. performances in het Centraal Station, een inhuldiging van de groensculptuur van Recetas Urbanas op het De Coninckplein, theater- en stadswandelingen en een feestje aan de barokke streetart van el Mac.

Blikvanger tijdens het openingsweekend was het kunstwerk ‘Sacrilege’ van Jeremy Deller, een springkasteel op ware grootte in de vorm van Stonehenge. Vrijdag bracht de hevige regenval nog even de feestvreugde in het gedrang. Maar zodra de regenbuien over waren, zakte het publiek massaal af voor een rondje springen. Tot nu verwelkomde het springkasteel 5037 enthousiastelingen. Het kunstwerk blijft geopend tot zondagavond 21 uur. Vanavond om 20 uur wordt het feestweekend afgesloten met een concert van B.O.X, Dez Mona en Efterklang in het meest barokke decor van de stad, het Hendrik Conscienceplein.

Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens blikt tevreden terug op het eerste weekend: “De voorbije dagen hebben heel wat Antwerpenaren en bezoekers van onze stad genoten van het openingsweekend van het barokfestival. Ze kwamen in het totaal met ongeveer 30 000 genieten van beeldende kunst, muziek, feest ... Hiermee zijn we alvast geslaagd in het opzet van ons stadsfestival: de mensen goesting geven in cultuur en in de stad. De komende maanden vullen we het programma verder aan met nog meer historische en hedendaagse barok.”

Foto: Sigrid Spinnox

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen