28.11.17 Kunstensector zet schouders onder 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'

Ook de Antwerpse kunstensector zet zijn schouders onder het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Tijdens dit festival herontdekt de stad haar barokke roots. Naast een kernprogramma van tentoonstellingen in de musea en de kerken brengt ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ een gevarieerd programma in de stad vol muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, dans, performances, wandelingen, ontwikkeld door en in samenwerking met heel wat klinkende namen uit de Antwerpse kunstensector.

Bovenop het programma van tentoonstellingen in het Rubenshuis, het M HKA, het Middelheimmuseum, het Fotomuseum, het MAS, het Museum Plantin-Moretus, het Snijders&Rockoxhuis en de Monumentale Kerken van Antwerpen wordt door de stad Antwerpen in samenwerking met heel wat culturele partners een activiteitenprogramma op touw gezet dat de historische barok van Rubens in dialoog brengt met de hedendaagse Antwerpse kunstensector. Barok wordt daarbij in de brede betekenis van het woord geïnterpreteerd, dus niet louter als kunsthistorisch begrip, de barok, maar ook als bredere culturele uiting, het barokke. Het eindresultaat voert het publiek steeds terug tot de verbeeldingrijke wereld van Rubens, inspirerend genie van innovatie en creativiteit. Met dit uitgebreid evenementieel programma wil de stad Antwerpen het barokfestival nog dichter bij de Antwerpenaar brengen.  

Kunstenorganisaties konden een financiële bijdrage aanvragen voor artistieke projecten die een hedendaagse invulling geven aan barok in de brede betekenis van het woord. Er werd massaal gereageerd. Dankzij dit enthousiasme wordt het programma van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ uitgebreid met meer dan dertig projecten en een honderdtal voorstellingen voor een breed en divers publiek. Van streetart tot opera, van muziek- en theaterprojecten tot kunstintegraties, workshops voor kinderen tot lezingen voor gevorderden.

Het culturele stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' laat op een verrassende manier Antwerpen zien. Chic en ongepolijst tegelijk, historisch en eigentijds, de kunsten en het goede leven. Het artistieke programma is uitgesproken extravert en combineert Rubens’ culturele erfenis met artistieke eigenzinnigheid.

Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens: “Barok gaat niet alleen over kunst, maar ook over de kunst van het leven. Het is niet alleen aanwezig in onze gebouwen en kerken, in de schilderijen van Rubens, het zit ook in het DNA van de Antwerpenaar die gul is en vrijgevig, uitbundig en ondernemend en allesbehalve bescheiden. Dat aspect zetten we in de verf tijdens Barok in de stad met een reeks evenementen die de barok nog dichter bij de Antwerpenaar zal brengen.”

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, één van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok  in dialoog met hedendaagse kunst.

Beeldende kunst

Jan Fabre in Sint-Augustinuskerk

In het kader van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' realiseert Jan Fabre drie nieuwe kunstwerken die geïntegreerd zullen worden in de voormalige Sint-Augustinuskerk/Muziekcentrum AMUZ.

Fabre is voor deze prestigieuze opdracht aangetrokken omdat hij bij uitstek een Antwerps kunstenaar is met wereldfaam en met rijkelijke ervaring met gelijkaardige kunstintegratie-projecten: men denke o.a. aan de permanente plafond-sculptuur Heaven of Delight (2002) in de Spiegelzaal van het Paleis te Brussel. Bij de creatie van nieuw werk gaat Jan Fabre regelmatig de dialoog aan met de beeldtaal van de Vlaamse meesters uit de noordelijke Renaissance en de Barok. Jan Fabre is zonder twijfel dé totaalkunstenaar in Antwerpen die net als zijn barokke voorgangers actief is binnen verschillende artistieke disciplines. Zijn vormentaal verwijst naar het exuberante en extatische, thema’s die kenmerkend zijn voor de barok.

De nieuwe kunstwerken komen op de plaats van de altaarstukken die Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck en Jacob Jordaens in 1628 schilderden voor de Sint-Augustinuskerk, waarvan de originele werken sinds 1974 behoren tot de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Yvon Tordoir – Baroque Murals

Yvon Tordoir, een jonge Antwerpse graffitikunstenaar, nodigt 3 andere kunstenaars uit om grote muurschilderingen te maken midden in de stad. Elke kunstenaar heeft een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. Elke kunstenaar zal die link het komende jaar op zijn manier verder uitdiepen om de stad te verrassen met 4 reusachtige muurschilderingen waarin barok en streetart elkaar ontmoeten. In het verlengde van deze kunstintegratie krijgen jongeren onder impuls van Bibliotheek Permeke de kans om in de wijk 2060 een aantal muren te beschilderen in barokstijl.

Athos Burez – Barok Burez

In het MAS brengt fotograaf-kunstenaar, Athos Burez, een fotoreeks over barok. Met 30 beelden en installaties die getoond worden in de wandelboulevard zorgt hij voor een eigenzinnige en hedendaagse kijk op verschillende genres uit de stijlperiode: stillevens, portretten, landschappen en interieurs. Het zal de eerste keer zijn dat het werk van Burez in een solotentoonstelling te bewonderen is in Antwerpen.

Baroque Next Generation

Verspreid over verschillende districten gaan cultuurcentra, culturele ontmoetingscentra en bibliotheken in uiteenlopende projecten aan de slag met de barokke beeldende erfenis van Peter Paul Rubens. Diverse, hedendaagse, niet zelden Antwerpse kunstenaars onderzoeken samen met buurtbewoners wat de term en kunststroming barok vandaag voor hen betekent.

Met het project ‘Samenweven’ brengt kunstenaar Klaas Rommelaere in Merksem buurtbewoners en het Babylon crea-atelier (voornamelijk vrouwen uit Berber-gebieden) samen en laat hen deel uitmaken van een groter geheel. Als groep werken ze aan een monumentaal wandtapijt geïnspireerd op barok en hun eigen cultuur.

Onder de noemer ‘Hofleverancier’ nodigt 252 cc in Ekeren tweejaarlijks een kunstenaar of kunstenaarscollectief uit die vanuit het kasteel een werking opzet. Naast werk- en presentatiesessies wordt er steeds toegewerkt naar een zomertentoonstelling. In 2018 zal deze hofleverancier zich inleven in de barokkunst en/of Rubens als reizend hofschilder.

Met het verrassende kunsteducatieproject ‘Barucca’ laten cc De Kern en haar Wilrijkse partners jongeren kennismaken met barok als kunststroming. Typische stijlkenmerken uit de barok passeren daarbij de revue en vormen de bron voor véél inspiratie en creativiteit.

Voor het eerst tijdens de barok bestelden niet enkel hoven en kerken kunstwerken, maar werden ook de burgers actieve opdrachtgevers. In het wijkproject ‘EXPO 2018’, opgestart begin 2017 in district Antwerpen, nodigen bewoners zelf hedendaagse kunstenaars uit om een nieuw werk te maken voor hun wijk. Vijf Antwerpse buurten met postcode 2018 krijgen zo een uniek kunstwerk van Nick Hullegie, Bram Van Meervelde, Gerard Herman en Mark Pozlep.

Naughty Kids – Punk als Barok

Met het project ‘Naughty Kids’ benadert de Koninklijke Maatschappij ter aanmoediging der Schone Kunsten de historische fenomenen beeldenstorm en barok vanuit een eigentijds en tegendraads perspectief. Uitgangspunt is dat de Punkbeweging van eind jaren ‘70 geïnterpreteerd kan worden als een laat 20ste-eeuwse beeldenstorm, terwijl de postmoderne figuratie van die periode nauw aanleunt bij aspecten van de barok. Het resultaat is een spannende en confronterende tentoonstelling in de prachtige Lange Zaal van het KASK waar muziek, mode, grafische vormgeving en beeldende kunst in dialoog en debat zullen treden. In de context vinden gesprekken, performances en muziekoptredens plaats. Daarnaast zal er extra muros een site specifiek werk in de barokke Sint-Pauluskerk getoond worden.

 

Muziek

B.O.X, Efterklang en Kórus

Voor het Antwerpse B.O.X, dat met barokke klanken nieuwe muziek maakt, is het barokjaar dé uitgelezen kans om op grotere schaal én in eigen stad te doen wat het al jaren met verve doet: muzikale barrières slopen. Speciaal voor 'Antwerpen Barok 2018' gaat B.O.X een nieuwe samenwerking aan met het Deense Efterklang en het Ijslandse Kórus. Ze maken een volledig nieuwe set met nieuwe songs en barokke soundscapes. 

graindelavoix - Outlandish

Volgens graindelavoix en Björn Schmelzer begon de barok in Antwerpen al veel vroeger dan gedacht, namelijk met de publicatie van het boek ‘Utopia’ van Thomas More in 1516 dat zich grotendeels in Antwerpen afspeelt. Barok en utopie gaan hand in hand: het gaat om het tonen van een onmogelijke wereld, de integratie in de werkelijkheid van wat nog niet bestond. In die zin is Antwerpen altijd barok geweest, van de gotische kathedraal tot de utopische romans van Georges Eekhoud over Antwerpse libertijnen. Of is de realiteit toch anders? Graindelavoix voorziet de Utopia van More van een alternatief scenario in dit bizarre ciné-concert, grotendeels gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische Oceaan … Antwerpse première in de Sint-Carolus Borromeuskerk!

AMUZ – 1618 | Before & Beyond

AMUZ richt in 2018 zijn pijlen op de barokmuziek in het kader van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. De spil voor de muzikale activiteiten is 1618, het jaar waarin de Augustinuskerk in de Kammenstraat werd geopend. In de muziek van die tijd bestonden diverse stijlen naast elkaar: de oude polyfonie en de nieuwe barokke monodie. Het zomerse muziekfestival Laus Polyphoniae presenteert de muziek van vóór 1618: van bovenaardse gregoriaanse gezangen tot somptueuze meerstemmigheid. De nieuwe muziekstijlen en -genres van de barok komen dan weer rijkelijk aan bod in het najaar: wereldlijke opera, religieuze cantaten, instrumentale muziek ... Blikvangers zijn La Pellegrina door Scherzi Musicali o.l.v. Nicolas Achten; L’Orfeo van Monteverdi door I Fagiolini, Dumesny, le haute-contre de Lully door Reinoud Van Mechelen en A nocte temporis; de Messiah van Händel door Academy of Ancient Music en het Weihnachtsoratorium van Bach door Il Gardellino o.l.v. Peter Van Heyghen.

Plutomobiel Barokt

‘Plutomobiel Barokt’ is een laagdrempelig interactief project, waarbij de Plutomobiel in gezelschap van drie barokmuzikanten tijdens de zomermaanden langs Antwerpse pleintjes rijdt om kinderen al spelenderwijs te laten kennismaken met barokmuziek.

Game of Tones

5 voor 12 vzw brengt met Game of Tones een meerdaags muziekfestival van klankspelen in de Sint-Willibrorduskerk in de Kerkstraat. Bezoekers kunnen er aan de voet van Rubens’ schilderij ‘Sint-Willibrordus in aanbidding voor de Heilige Familie’ in een unieke omgeving genieten van een dynamisch spel van ingetogen klanken.Starfish

Starfish

In Starfish presenteren Johan Petit (MartHa!tentatief) en Pieter Theuns (Baroque Orchestration X) een theatraal barokconcert over liefde en angst in onzekere tijden.

Baroque Meets Urban

Taktic vzw ontwikkelt met Baroque Meets Urban (werktitel) een klankinstallatie waar de Vlaamse Meesters de Urban Culture ontmoeten.

Antwerp Symphony Orchestra

Antwerp Symphony Orchestra brengt een kerstconcert in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Lucifer door De Bronstige Bazooka’s

De Bronstige Bazooka’s onder leiding van Michaël Brijs, Thomas De Prins en Andy Fierens presenteren 'Lucifer, een hedendaags oratorium'. Ze brengen een eigentijds oratorium van Joost van den Vondels Lucifer, het treurspel dat in 1654 in Amsterdam in première ging, gezongen door een modern koor in samenwerking met enkele Antwerpse muziekacademies en met nieuwkomers. De vlucht van de opstandige aartsengel die uit de hemel wordt verjaagd, wordt geactualiseerd door te verwijzen naar ontheemden die vandaag wereldwijd op zoek zijn naar een nieuwe thuis.

Nieuwe creatie HERMESensemble

HERMESensemble brengt een nieuwe wereldcreatie tijdens ARTICULATE, een driedaags festival over onderzoek en kunst dat zich in 2018 focust op barok.

Illustri Colleghi Da San Marco

Sopraan Sophie Thoen, tenor Vincent Lesage en de muzikanten van Oltremontano voeren met Illustri Colleghi Da San Marco het publiek terug naar de muziek en klanken uit Venetië – bakermat van de barokmuziek in de 16de eeuw.

Johannes-Passion

deCHORALE, het grootste oratoriumkoor van Vlaanderen, zingt Bach’s Johannes-Passion in de  Antwerpse Carolus Borromeuskerk. Het honderdjarig koor verrast met een nieuwe interpretatie van deze iconische compositie. Bach, Borromeus, Barok!

Barokorgel

Het nieuwe barokorgel in de Sint-Norbertuskerk op de Dageraadplaats in Antwerpen wordt ingespeeld tijdens het barokfestival.

Retteketet-muziek-kabinet

Belgian Early Music Community vzw brengt met Retteketet-muziek-kabinet een tweedaagse cultuurmarkt rond oude muziek en historische uitvoeringspraktijk met concerten, workshops en masterclasses, geïnspireerd op muziek rond Rubens’ tijd en samenleving.

Iedereen Zingt!

Zuidgeluid vzw brengt Iedereen Zingt! als prelude op het Barokfestival. Iedereen Zingt! is een  muzikaal traject voor kinderen uit zes verschillende Antwerpse wijken met barok als leitmotiv.

RedHerring Baroque Ensemble

In het Antwerpse Begijnhof brengt RedHerring Baroque Ensemble een reeks van barokconcerten, muziek die Rubens zelf nog gekend en gehoord heeft, in de onmiddellijke nabijheid van schilderijen van Jacob Jordaens en de School van Rubens.

Basso continuo en hedendaagse jazz

Met ‘Kijk, Rubens luistert’ versmelten Natashia Kelly en Brice Soniano de basso continuo en Ostinato met de hedendaagse jazz.

Barok in Motion

‘Barok in Motion’ is een concertreeks door Sound In Motion vzw in het Vleeshuis die het publiek op een ongedwongen manier laat zien en horen hoe barok in verschillende gedaantes verder leeft in de hedendaagse muziek. Niet alleen in de voor de hand liggende context van de klassieke muziek, maar ook in de wereld van de vrije improvisatie, hedendaagse compositie, wereldmuziek en de avant-garde.

Vleeshuis

Vanaf februari 2018 is het Museum Vleeshuis | Klank van de Stad minstens vier jaar lang te gast in het Snijders&Rockoxhuis om er een muziekkamer in te richten. Die muziekkamer staat – hoe kan het ook anders tijdens het barokfestival – in het teken van de 17de eeuw en de barok. Een bijzondere, muzikale Antwerpse familie staat er centraal: de familie Duarte.

Muziek in Permeke

In 2018 presenteert Permeke een concertreeks waarbij korte klassieke stukken uit de barokperiode gespeeld worden. Daarnaast brengt Permeke een aantal herwerkte jazz stukken die nauw aanleunen bij de muzikale traditie van barok en gaan de collectieven vanuit de Urbanbib aan de slag met poetry slam en hiphop in barokstijl.

 

Theater & Muziektheater

Earth Diver – Muziektheater Transparant

‘Earth Diver’ is een initiatief van regisseur Wouter Van Looy. Een multimediaal portret met adembenemende kracht over een samenleving in crisis, die zijn ondergang in de ogen kijkt en vertwijfeld zoekt naar antwoorden. Van Looy laat daarbij de kracht en eigenheid van verschillende media tegen elkaar schuren in een installatie‐achtige setting. Een koor zingt er werk van Heinrich Schütz (1585‐1672), videokunstenaar Wim Catrysse brengt beelden van het ondergrondse bestaan in de mijnen van Barentsburg, schrijver Paul Verrept weeft een tekst tussen Schütz en Barentsburg. Met muziek van Nikolaus Brass en vocale improvisaties van Phil Minton.

Het land Nod – Toneelhuis/FC Bergman

Toneelhuis/FC Bergman laat zich voor ‘Het land Nod’ inspireren door de majestueuze Rubenszaal van het Antwerpse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. De Rubenszaal is het pronkstuk van het museum en omvat vijftien van de meest indrukwekkende schilderijen die Peter Paul Rubens ooit geschilderd heeft. In confrontatie met deze werken komt de museumbezoeker in een soort vacuüm terecht, in een plek waarop de tijd geen vat schijnt te hebben. Toneelhuis/FC Bergman besloot een woordeloze voorstelling te maken die gaat over de geschiedenis van de Rubenszaal, Rubens’ werken, en bovenal de mens die troost en beschutting zoekt in het museum. Voor deze voorstelling op locatie bouwt Toneelhuis/FC Bergman de Rubenszaal op ware grootte na. De keuze voor een dergelijke monumentale setting past perfect binnen de eigen theatertaal die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is.

Stadsparadijzen – kunstZ

Samen met een spelersgroep met diverse etnische achtergronden creëert het publiek mee de voorstelling ‘Stadsparadijzen’ van kunstZ. Uitgangspunt is het dierenrijk, metafoor voor de Urban Jungle, en hoe die over de eeuwen heen anders is ingevuld. Geïnspireerd op de dieren uit Rubens’ werk ‘Het aards paradijs met de zondeval van Adam en Eva; de fabels van Rubens’ tijdgenoot Jean De La Fontaine en de fotoreeks ‘I love the world’ van Marie-Jo Lafontaine wordt een nieuwe biotoop gecreëerd en nodigt het publiek uit om via dieren allerhande uiting te geven over hun verwondering rond de ontmoetingen in de stad tussen mensen van diverse pluimage.

De Parade 2 – Thomas Verstraeten

Met ‘De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’ bracht Thomas Verstraeten een grote optocht waarin hij de stad representeerde in een menselijke sculptuur van 1.000 Antwerpenaren. Hiermee plaatste hij zich in de rijke Antwerpse traditie van ommegangen en reuzenstoeten, waarbij de inwoners van Antwerpen zichzelf en hun wereldbeeld tonen aan de wereld. ‘De Parade 2’ is een monumentale video-installatie waarbij de beeldregistratie van deze optocht aan de basis ligt, maar volledig gedeconstrueerd wordt om opnieuw te worden gemonteerd, scherp op de wisselwerking tussen deelnemers en toeschouwers, tussen kijkers en bekekenen.

Atelier – tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia

‘Atelier’ van tg STAN, De Koe en Maatschappij Discordia in een onstuimige, visuele trip doorheen de kunstgeschiedenis onderzoeken drie acteurs de betekenis van de werkplaats van de kunstenaar.

Net als de schilderkunst van de barok maken de spelers gebruik van dramatische effecten, clair-obscur en een wervelwind aan emoties en beweging. Zonder woorden wordt het publiek meegetroond op een onvergetelijke esthetische expeditie.

WONDERKAMER/KUNSTKABINETTEN (werktitel) – Theater De Spiegel

Theater De Spiegel brengt met WONDERKAMER/KUNSTKABINETTEN (werktitel) een barokke installatie-voorstelling voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Kinderen kunnen er zelf observeren, spelen en experimenteren met de aanwezige elementen. Maar ook de muzikanten en beeldende kunstenaars gaan er – elk vanuit hun eigen artistieke taal – in interactie met de objecten, de muziek en met wat de kinderen zelf aangeven.

Tropoi – Theater Froe Froe

Theater Froe Froe herneemt ‘Tropoi’, de mix van acteurs, figurenspel, zang, klassieke en hedendaagse muziek met referenties aan laatmiddeleeuwse en barokmuziek op locatie in Antwerpen. Vuurkorven, openluchtsfeer en uitgebreide muzikale ondersteuning zorgen voor de extra barokke toets.

Le Grand Ballet – Zonzo Compagnie

Zonzo Compagnie brengt Le Grand Ballet rond de muziek van Marin Marais (1656-1728), een Franse barokcomponist. In navolging van zijn interactieve muzikale succesvoorstellingen voor kinderen, creëert het een nieuwe voorstelling waarin het barokke meesterwerk het uitgangspunt vormt voor een hedendaagse voorstelling waarin muziek en beweging hand in hand de dans inzetten. In de privévertrekken van de Zonnekoning luistert de koning en zijn gezelschap ingetogen naar een nieuw werk voor gamba en continuo van hofcomponist Marin Marais. De koning luistert aanvankelijk ingetogen, maar gaat tot verrassing van het trouwe publiek langzaam bewegen. De hofhouding heeft geen andere keuze dan te volgen en de koning nauwgezet te imiteren. Geleidelijk ontstaat een vreemde choreografie op de muziek. De koning en zijn adellijke gevolg gaan hier uiteindelijk zo in op dat de muziek niet langer lijkt te passen. De muzikanten besluiten op hun beurt de choreografie te volgen en in klank om te zetten.

 

Dans

Gigue! – Fameus

Fameus waagt zich met ‘Gigue!’ samen met een grote groep dansers van alle leeftijden en dansstijlen aan het thema ‘barok’. Vanuit verschillende dansstijlen wordt samen met professionele choreografen en heel veel dansers gezocht naar een hedendaagse invulling. Na inschrijving via een open call, doorworstelen de dansers onder deskundige begeleiding twee intensieve bootcamps.

 

Lezingen

Rubenianum

Met het wereldwijd unieke Rubenianum beschikt Antwerpen over excellente brain power op het vlak van barok. Dit onderzoeksinstituut voor de Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw, gevestigd in het barokke Kolveniershof achter de Rubenstuin, is een goed bewaard geheim. Het stelt een uitmuntende kunstbibliotheek en -archieven open voor geïnteresseerden en onderzoekers uit binnen- en buitenland.

Met publiekslezingen en conferenties voegt het Rubenianum verdieping en reflectie toe aan het programma van tentoonstellingen en evenementen. Data en thema’s van deze lezingen en studiedagen worden begin 2018 bekendgemaakt.

 

Feest

Baroque Is Not Dead! – Vonk en Zonen

‘Baroque Is Not Dead!’ van Vonk en Zonen daagt hedendaagse artiesten uit om met een barokke bril naar vandaag te kijken. Barokke thema’s en stijlen worden geremixt:  sarabande en urban dance, beats op klavecimbel, verzen van Vondel uit eigentijdse monden. ‘Baroque Is Not Dead!’ brengt het publiek naar de hoogdagen van de barok en vertelt tegelijk veel over vandaag. De drang naar iets groters, iets hogers, blijven hunkeren en blijven hopen. Met o.a.: Fatena Al Ghorra, Peter Holvoet-Hanssen, Delphine Lecompte, Dimitri Verhulst, Jeroen Olyslaeghers, Pjeroo Roobjee (literatuur); Gavin Friday, Dez Mona, Mauro Pawlowski, Psallentes (muziek); Rubens Vrouwen, Baroque Polyphonic Dance, Urban Baroque Dance (dans)

Leave Us At Dawn

Leave Us At Dawn is een uniek cultureel festivalconcept dat op geheel eigen wijze kunst en cultuur naar een groot publiek brengt. Met opgeklede gasten, theatrale performances, cutting-edge concerten en een uitgelaten dansfeest wordt een sprookjesachtig barokbal gecreëerd.

Festival Royal

Van 31/08 tot 02/09 presenteert Permeke zowel in de bibliotheek als op het De Coninckplein een uitbundig artistiek feest. Een feest met beeld, woord en muziek, geur en kleur, smaak en vermaak. In samenwerking met Tony Le Duc, Behoud de Begeerte, het Middelheimmuseum en Food for Foodies.

 

Baroque Festival Card

De Baroque Festival Card is de beste manier om het aanbod van ‘Antwerpen Barok 2018’ te ontdekken. De kaart is 48 uur geldig (vanaf het moment dat je hem voor de eerste keer gebruikt) en geeft gratis toegang tot alle tentoonstellingen en Monumentale Kerken die deel uitmaken van het culturele stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'. De kaart geeft ook 10% korting op een selectie van de voorstellingen. Bovendien krijg je een handige gids en een stadsplan met nuttige informatie over alle deelnemende locaties. Gratis openbaar vervoer is niet inbegrepen in de kaart. De kaart kost 25 euro en is vanaf midden december te koop via www.antwerpenbarok2018.be.

 

Meer informatie en beeldmateriaal:

www.antwerpenbarok2018.be

https://stadantwerpen.prezly.com/

https://stadantwerpen.prezly.com/media#

 

Kunstensector zet schouders onder 'Antwerpen Barok 2018'

DOCX - 146 Kb

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen