Graindelavoix - OUTLANDISH

Graindelavoix - OUTLANDISH

Dat de vijf Monumentale Kerken van Antwerpen het bezoeken meer dan waard zijn, staat als een paal boven water. Dat de Sint-Carolus Borromeuskerk de kers op deze barokke taart is, is ook de leden van GRAINDELAVOIX niet ontgaan.

Speciaal voor het Barokfestival, brengen ze een gedurfd filmconcert in deze barokke parel. Björn Schmelzer en zijn ensemble GRAINDELAVOIX schreven een alternatief scenario voor Thomas Mores ‘Utopia’.

Het resultaat is OUTLANDISH, een meeslepend filmconcert, gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische oceaan. Een bizar avontuur met de nodige dramatiek en humor, in het prachtige decor van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

“Een onmogelijke, utopische opdracht”

Het idee voor ‘OUTLANDISH’ ontstond toen Björn Schmelzer de vraag kreeg om ‘Utopia’ in film te vertalen. “Ik stemde toe”, herinnert Schmelzer zich. “Vooral omdat ik met die opdracht het onmogelijke mogelijk moest maken. Het budget was heel krap en de tijd nog meer. We hadden exact negen dagen om de klus te klaren. Een pure utopie die me dwong om te graven naar de essentie van cinema. De soundtrack was er al. We hebben gewerkt met muziek van tijdgenoten van More: de Engelse componisten Ashewell en Browne, en de Portugese humanist Damiano de Gois.”

 

“De voorstelling is geen letterlijke interpretatie. We hebben alle valse franjes uit het boek gefilterd en gewerkt met het rauwe materiaal. We ontdekten een boek vol absurditeit, leugens en humor, vol slapstick in slow-motion. Maar onderhuids gaat het boek verder. Het raakt aan de grenzen, gevaren en tegenstellingen van elke utopie. Dat wilden we vertolken met allegorische personages, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy. Die filmstijl zie je vandaag bijna nooit meer, maar ze leent zich goed tot een combinatie van zorgeloosheid en metafoor. Niet dramatisch, maar puur.”

 

 

Een film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Alex Fostier, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans.

Met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier.

Live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.)

Live geluid, licht- en beeldtechniek: Alexanre Fostier, Koen Broos en Pieter Quasters.

Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne.

 

Praktisch

Sint-Carolus Borromeuskerk | van 06.07 tot 08.07.2018 om 22u30

Info & tickets op https://www.visitantwerpen.be/nl/barok/outlandish

Prijs per persoon: €15

Contacteer ons
Mia Prce Antwerpen Kunstenstad | culturele stadsprojecten
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Mia Prce Antwerpen Kunstenstad | culturele stadsprojecten
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen