Graindelavoix – OUTLANDISH

Ciné-concert, gebaseerd op Thomas More’s Utopia

Kunstenaarscollectief graindelavoix is ervan overtuigd dat de barok in Antwerpen vroeger begon dan gedacht, namelijk met de publicatie van ‘Utopia’ van Thomas More in 1516. Graindelavoix presenteert in première een ciné-concert in dé Antwerpse barokkerk bij uitstek: de Sint-Carolus Borromeuskerk.  Ze brengen de Utopia van More maar dan met een bizar alternatief scenario, grotendeels gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische Oceaan.

De protagonisten worden opgevoerd als allegorische figuren, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy. Het wordt een soort ‘vrolijke, zotte cinema’ uit de tijd van toen. De livesoundtrack bij de film is de prachtige polyfonie van Thomas More’s tijdgenoten Ashewell en Browne. “Het eerste deel filmden we op de Atlantische Oceaan, in stormachtig weer. Het scheelde niet veel of de volledige cast was verzopen”, zegt Björn Schmelzer van graindelavoix daarover. “Het was haast onmogelijk de boot aan wal te krijgen door de hoge golven.” Een waanzinnig avontuur, met een onvergetelijk ciné-concert als resultaat.


Björn Schmelzer over OUTLANDISH:

"Het is ondertussen twee jaar geleden dat Frédéric Mariage (van het Doornikse festival ‘Les Inattendues’) me vroeg een adaptatie te maken van het boek Utopia van Thomas More, nadat hij CESENA, graindelavoix’ samenwerking met Rosas had gezien, en fragmenten van de film OSSUAIRES (in postproductie). Ik stemde toe, vooral omdat het een onmogelijke, utopische opdracht leek die me in staat zou stellen cinema tot zijn essentie terug te brengen, het onmogelijke mogelijk te maken. Het budget was heel krap en de tijd nog meer: we hadden exact negen dagen om de klus te klaren. Zo moest het zijn: een pure utopie, me dwingend iets uitgepuurd cinematografisch te maken. De soundtrack was er al: de ‘cinematografische polyfonie’ van Thomas More’s Engelse tijdgenoten Ashewell en Browne en een motet van de Portugese humanist Damiao de Gois, in More’s tijd voorzitter van de Antwerpse Feitoria.”


“In plaats van een letterlijke adaptatie te maken, begonnen Margarida Garcia en ik het boek te fileren en te strippen van al zijn retoriek, zijn valse representaties en probeerden we te werken met het rauwe materiaal, een soort paradoxale kern van elke utopisch project. We ontdekten een boek vol absurditeit, leugens en humor, vol slow-motion slapstick, maar ook een boek dat onderhuids de limieten, gevaren en paradoxen van elke utopie genadeloos deconstrueerde. Het werd geleidelijk aan duidelijk dat onze protagonisten allegorische figuren zouden worden, maar dan in de stijl van Laurel en Hardy, in een filmische stijl die amper nog bestaat, waarin een huwelijk tussen extreem naturalisme en allegorisch maniërisme nog mogelijk is: een soort vrolijke, zotte cinema zoals in de tijd van toen, ver van psychologisering, emo-cultuur en sociaal drama.”
 

“In onze versie ontdekt de Portugese zeeman Hythloday niks, waarom zou hij? - maar is hij een verstekeling, een nobody, die gastvrijheid, vriendschap en eigendom op de proef stelt. En Thomas More schrijft bij ons geen boek.”


“Iedereen die een film maakt, kent het belangrijkste taboe: film niet op zee. We zagen het als onze lotsbestemming. We vroegen Koen Broos, met wie we al eerder samen projecten maakten om het camerawerk te doen en filmden het eerste deel op de Atlantische Oceaan, onder barre omstandigheden en in stormachtig weer, het scheelde niet veel of we waren allemaal verzopen… zelfs de twee bejaarde vissers die de kleine boot bestuurden, kregen schrik. We wilden filmen op een verlaten eiland voor de Portugese kust, maar het was haast onmogelijk de boot aan wal te krijgen door de hoge golven en de wind, de boot liep bijna te pletter tegen de kaai. Niemand kon zich nog staande houden. Wat eerst totale wanhoop leek, werd echter de conditie van utopia en de film. Misschien is wanhoop een toestand met onverhoopte mogelijkheden ..."


Praktische informatie

  • 6 - 8 juli 2018, telkens om 22.30 uur
     
  • Sint-Carolus Borromeuskerk Antwerpen
    Hendrik Conscienceplein 6 - 2000 Antwerpen
     
  • € 15
     
  • Organisatie: graindelavoix ism. Les rencontres Inattendues Doornik, Stad Doornik, Hospital of Undersized Gestures Lisbon en met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Antwerpen
     
  • Een film van Björn Schmelzer, Margarida Garcia, Koen Broos, Nuno Henriques, Alex Fostier, Bram Leys, Willem Van Vooren en Katrijn Degans
     
  • Met Manuel Mota, Marius Peterson, Timothy Foubert, Bert Timmermans, Bregje Vivier
     
  • Live performance door Anne-Kathryn Olsen, Carine Tinney, Razek François Bitar, Tomàs Maxé, Albert Riera, Andrés Miravete, Marius Peterson, Arnout Malfliet, Björn Schmelzer (dir.)
     
  • Live geluid, licht en beeld techniek: Alexandre Fostier, Koen Broos en Peter Quasters
     
  • Muziek van Damião de Góis, Thomas Ashewell en John Browne

 

Mia Prce

Communicatie Antwerpen Kunstenstad

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen