Fondazione Prada herneemt 'Sanguine. Luc Tuymans on Baroque'

Antwerpse expo reist door naar Milaan van 18 oktober 2018 tot 25 februari 2019

De prestigieuze Fondazione Prada te Milaan herneemt de tentoonstelling Sanguine. Luc Tuymans on Baroque. Het M KHA (Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) en de stad Antwerpen brachten deze tentoonstelling eerder in het M HKA als onderdeel van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2019. Rubens inspireert’. De tentoonstelling in Milaan wordt uitgebreid met 25 werken, zodat nu meer dan 80 werken door 62 internationale kunstenaars worden getoond in de Fondazione Prada, een site die door toparchitect Rem Koolhaas tot een architecturale parel werd uitgebouwd.

Sanguine is een persoonlijke interpretatie van barok door curator Luc Tuymans, waarbij hij innovatieve confrontaties en onverwachte verbanden legt tussen hedendaagse en oude meesters. Hij vertrekt niet van een strikte chronologie of een kunsthistorische benadering, en gaat zo de klassieke benadering van barok uit de weg. De toeschouwer wordt uitgenodigd om authenticiteit te ontdekken, en te ervaren hoe barok zich als een startpunt ontwikkelde voor de moderne en hedendaagse kunst.

De titel van de tentoonstelling verwijst ook in Milaan naar de rode kleur van bloed, maar is tegelijkertijd een referentie aan geweld, dramatiek en wreedheid.

In de Fondazione Prada wordt David met het hoofd van Goliath (Rome, Galleria Borghese) van Caravaggio toegevoegd, een iconisch werk dat een psychologisch realisme reflecteert geschilderd in een magistrale picturale stijl, geheel in de traditie van de allerbeste barok. Het is een werk dat intensief de dialoog opzoekt met de toeschouwer omwille van de rauwheid en de directheid. In Milaan wordt de Five Car Stud van Edward Kienholz vervangen door een minstens even sterk visueel als emotioneel meesterwerk uit de hedendaagse kunst: Fucking Hell (2008) (François Pinault Collection) door Jake en Dinos Chapman. Het kunstwerk neemt een imposante plaats in binnen de expo in de Fondazione Prada.

De tentoonstelling neemt drie ruimten in van de site in Milaan, en er is ook film aanwezig in de Fondazione Prada. Er is verder werk te zien van Nick Andrews, Carla Arocha en Stéphane Schraenen, Fred Bervoets, Adriaen Brouwer, Pavel Büchler, Vaast Colson, Thierry De Cordier, Willem de Rooij, Cornelis de Vos, Zhang Enli, Marcel Gautherot, Isa Genzken, Joris Ghekiere, David Gheron Tretiakoff, Franciscus Gijsbrechts, Pierre Huyghe, Jonathan Johnson, Zlatko Kopljar, Dominik Lejman, Ives Maes, De Meester van de aanbidding van de herders, Bruce Nauman, Nadia Naveau, Vanja Radauš, Tobias Rehberger, Alex Salinas, Yutaka Sone, Henri Storck, Pascale Marthine Tayou, Piotr Tolmachov, Luc Tuymans, Dennis Tyfus, Jan Van Imschoot, Jan Vercruysse, Michaelina Wautier en Jack Whitten.

De tentoonstelling is ook voorzien van een publicatie met tal van illustraties en een voorwoord van Miuccia Prada en Patrizio Bertelli, voorzitter van de Fondazione Prada, een voorbeschouwing door Luc Tuymans, een conversatie tussen Luc Tuymans en co-curator Mario Mainetti en essays door Ken Pratt, Lucia Simonato en Éric Suchère.

Foto credits: Fondazione Prada, Milan, Architectuurproject door OMA, Foto: Bas Princen, 2018, Courtesy Fondazione Prada

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Gerrie Soetaert

Press & Communication, Studio Luc Tuymans

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen