23.04.2018 Feestelijk openingsweekend barokfestival in aantocht en ticketverkoop van start

23.04.2018 Feestelijk openingsweekend barokfestival in aantocht en ticketverkoop van start

Na het zonovergoten feest in het Rubenshuis het voorbije weekend, waarbij de meester opnieuw werd verwelkomd in zijn stad door bijna 4000 bezoekers, kijkt Antwerpen uit naar het feestelijk openingsweekend van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Het belooft een stadsfestival te worden met een veelheid aan activiteiten voor jong en oud. Vandaag start bovendien de ticketverkoop voor de evenementen in het kader van het barokfestival.

Openingsweekend 1-3 juni

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni kan het publiek zich onderdompelen in de wereld van barok tijdens het grote openingsweekend van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Caroline Bastiaens, schepen voor cultuur van de stad Antwerpen, licht toe: “Tijdens het openingsweekend en ook de maanden erna is barok alomtegenwoordig in onze stad. Niet alleen het wereldvermaarde Rubenshuis of de barokke pracht en praal van de vijf Monumentale Kerken zullen in de spotlights staan. Ook in andere musea en op onverwachte plekken in onze stad zal barok opduiken. Verschillende feestjes, tentoonstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, performances en concerten geven tijdens het openingsweekend een spetterende indruk van wat men gedurende het feestjaar kan verwachten. Op vrijdag 1 juni gaan maar liefst vier internationaal gerenommeerde tentoonstellingen van start in onze stad.”

In het MAS komt de bezoeker alles te weten over ‘Michaelina’, de leading lady van de 17de-eeuwse schilderkunst. Men kan de tentoonstelling bezoeken in alle sereniteit of al dansend tijdens de ‘Silent Disco’. De MASboulevard baadt eveneens in barokke sfeer met nieuwe werken van Antwerps fotograaf Athos Burez en opzwepende dj-sets. En omdat barok nu eenmaal ‘overdaad’ betekent, opent ook de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Feest!’ en brengt de muziek van originele Decap-orgels de bezoekers in de juiste stemming.

In het M HKA overweldigt curator Luc Tuymans de bezoeker met internationale topwerken in de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’. Muzieksessies voor baby’s en peuters, familierondleidingen en ateliers staan eveneens op het feestprogramma. Met een concert van ‘viola da gamba meets electronica’-virtuoos Liam Byrne als de kers op de taart.

De zomertentoonstelling ‘Experience Traps’ van het Middelheimmuseum kunnen jong en oud letterlijk (!) komen inspringen op het kunstwerk ‘Sacrilege’, een opblaasbare replica van Stonehenge op ware grootte van kunstenaar Jeremy Deller. Een hedendaags barokfestijn staat de bezoekers daar te wachten met verrassende kunstwerken, acties en performances, rondleidingen, foodtrucks en dj’s. 

In de Antwerpse binnenstad kan het publiek de barokke schatten in het Rubenshuis of de vijf Monumentale Kerken (her)ontdekken. Een meer hedendaagse schwung geven de graffitikunstenaars Yvon Tordoir (Antwerpen), Astro (Parijs), Smug (Glasgow) en El Mac (Los Angeles). Onder de noemer ‘Baroque Murals’ starten zij vanaf 8 mei met het aanbrengen van grootse muurschilderingen op geheime locaties.

Het openingsweekend van het barokfestival wordt op zondagavond 3 juni in stijl afgesloten op het Hendrik Conscienceplein. Aan de voet van de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn er gratis concerten van onder meer de Deense indie rockgoden van Efterklang, in samenwerking met het Antwerpse muzikantencollectief Baroque Orchestration X (B.O.X), Dez Mona en het koor van Tutti Fratelli.

 

Ticketverkoop evenementen ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

FC Bergman, graindelavoix, Muziektheater Transparant, tg STAN, AMUZ, Antwerp Symphony Orchestra, Sound in Motion, de Bronstige Bazooka’s, Theater FroeFroe, Vonk en Zonen. Het is een greep uit het omvangrijke muziek- en theaterprogramma van het culturele stadsfestival. Geleide wandelingen, lezingen en meerdaagse festivals maken het aanbod compleet. Voor families met kinderen zijn er boeiende barokactiviteiten op maat. Tickets voor het evenementiele luik zijn te koop vanaf vandaag. Individuele tickets en rondleidingen voor de tentoonstellingen van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ kunnen ook nog steeds online gereserveerd worden.

 

Praktisch

  • Openingsweekend ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

    1 tot 3 juni 2018

  • Alle activiteiten zijn gratis. Toegang tot de tentoonstellingen is betalend met uitzondering van het vrij toegankelijke Middelheimmuseum. Alle musea en kerken hanteren aangepaste prijzen voor verschillende doelgroepen.

  • Bezoekers kunnen het aanbod van 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' op een voordelige en makkelijke manier ontdekken met de Baroque Festival Card! De kaart is 48 uur geldig (vanaf het moment van het eerste gebruik) en geeft gratis toegang tot alle tentoonstellingen en Monumentale Kerken die deel uitmaken van het culturele stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert'. Bovendien krijgen de bezoekers er een handige gids en een stadsplan met nuttige informatie bij over alle deelnemende locaties. Gratis openbaar vervoer is niet inbegrepen in de kaart. De kaart kost 25 euro en wordt te koop worden aangeboden in de bezoekerscentra aan de Grote Markt, het centraal station en in het Rubenshuis.

  • Meer informatie: zie Openingsweekend Barokfestival

 

 

Contacteer ons
Karen Vandenberghe Projectcoördinator Antwerpen Barok 2018, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Karen Vandenberghe Projectcoördinator Antwerpen Barok 2018, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen