Feestelijk openingsweekend

Feestelijk openingsweekend

Vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni

Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 juni kan het publiek zich onderdompelen in de wereld van barok tijdens het grote openingsweekend van ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’. Een driedaags festival in het festival met een overvloed aan feestjes, performances, concerten en tentoonstellingen.

Een logische start voor het openingsweekend is een bezoek aan het huis van de gastheer van dit stadsfestival. In het Rubenshuis kan men ontdekken wie Rubens écht was en en waarom hij ook nu nog voor inspiratie zorgt. Men leert er ook Rubens als architect kennen. Op het programma staan concerten, speedrondleidingen, kinderateliers en beklimmingen van de portiek.

In het MAS komt de bezoeker alles te weten over ‘Michaelina’, de leading lady van de 17de-eeuwse schilderkunst. Men kan de tentoonstelling bezoeken in alle sereniteit of al dansend tijdens de ‘Silent Disco’. De MASboulevard baadt eveneens in barokke sfeer met nieuwe werken van Antwerps fotograaf Athos Burez en opzwepende dj-sets. En omdat barok nu eenmaal ‘overdaad’ betekent, opent ook de nieuwe vaste tentoonstelling ‘Feest!’ en brengt de muziek van originele Decap-orgels de bezoekers in de juiste stemming.

In het M HKA overweldigt curator Luc Tuymans de bezoeker met internationale topwerken in de tentoonstelling ‘Sanguine | Bloedrood’. Muzieksessies voor baby’s en peuters, familierondleidingen en ateliers staan eveneens op het feestprogramma. Met een concert van ‘viola da gamba meets electronica’-virtuoos Liam Byrne als de kers op de taart.

De zomertentoonstelling ‘Experience Traps’ van het Middelheimmuseum kunnen jong en oud letterlijk (!) komen inspringen op het kunstwerk ‘Sacrilege’, een opblaasbare replica van Stonehenge op ware grootte van kunstenaar Jeremy Deller. Een hedendaags barokfestijn staat de bezoekers daar te wachten met verrassende kunstwerken, acties en performances, rondleidingen, foodtrucks en dj’s.

In de Antwerpse binnenstad kan het publiek de barokke schatten in het Rubenshuis of de vijf Monumentale Kerken (her)ontdekken. Een meer hedendaagse schwung geven de graffitikunstenaars Yvon Tordoir (Antwerpen), Astro (Parijs), Smug (Glasgow) en El Mac (Los Angeles). Onder de noemer ‘Baroque Murals’ starten zij vanaf 8 mei met het aanbrengen van grootse muurschilderingen op geheime locaties.

Het openingsweekend van het barokfestival wordt op zondagavond 3 juni in stijl afgesloten op het Hendrik Conscienceplein. Aan de voet van de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn er gratis concerten van onder meer de Deense indie rockgoden van Efterklang, in samenwerking met het Antwerpse muzikantencollectief Baroque Orchestration X (B.O.X), Dez Mona en het koor van Tutti Fratelli.
 

Praktische informatie

  • 1 - 3 juni 2018
  • Rubenshuis, MAS, M HKA, Middelheimmuseum, de monumentale kerken van Antwerpen en de historische binnenstad

 

Contacteer ons
Mia Prce Communicatieverantwoordelijke
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen
Mia Prce Communicatieverantwoordelijke
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed , Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen