Baroque Murals

Baroque Murals

Vier kunstenaars. Vier stijlen. Vier barokmotieven. Vier muurschilderingen.

Dinsdag 29 mei 2018 — Yvon Tordoir, een Antwerpse graffitikunstenaar, nodigt in het kader van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ drie andere streetartists uit om grote muurschilderingen te maken midden in de stad. Elk van de vier heeft een stijl die Tordoir kan linken aan een thema, meester of techniek uit de barok. De werken worden vanaf nu duidelijk zichtbaar op wandelafstand van elkaar in het oude standscentrum.

Astro

Greg Astro uit Parijs creëert in zijn werken een eigen wereld met de subtiliteit van schaduw en licht, de kracht van kleuren en dieptes. Hierdoor ontstaat een optische illusie van een ruimte die er niet is. Zijn werk lijkt heel erg op de clair-obscur techniek die systematisch werd toegepast in de barok. Zijn stijl maakt van Astro één van de grote internationale straatartiesten van deze tijd. Voor het Barokfestival neemt hij drie muren in de Prekersstraat onder handen en voegt in zijn bekende trompe-l’oeil techniek een nieuwe dimensie toe aan het Sint-Andrieskwartier.

Smug

Sam Bates, beter bekend als Smug, is een Australische graffitikunstenaar die in Glasgow woont. Hij maakt gigantische, hyperrealistische muurschilderingen in grote kleurcontrasten. Zijn werken hebben steeds terugkerende thema’s zoals de dood, vergankelijkheid, overdadige vormen en heftige gevoelsuitdrukkingen. Op-en-top barok dus. In de Kolverniersstraat maakt hij een hyperrealistisch portret van een man die mijmerend de shoppende mensenmassa op de Meir aanschouwt.

el Mac

Miles MacGregor uit Los Angeles gaat op het eerste gezicht heel realistisch te werk, maar als je dichterbij gaat kijken, zie je dat zijn portretten opgebouwd zijn uit dikke spuitbuslijnen. Door de overlapping van de lijnen creëert hij volume en diepte. Zijn werk wordt gekenmerkt door een strijd tussen licht en donker en lijkt op die manier heel erg op etsen van Rembrandt. Hij is net geland en neemt vanaf deze week een muur in de Gramayestraat onder handen.

Yvon Tordoir

Yvon Tordoir uit Antwerpen is al 20 jaar gepassioneerd door het schilderen van letters. Hij is opgeleid in de schilderkunst en grafisch ontwerp, maar graffiti en streetart blijven zijn grootste passies. Hij maakt vooral kalligrafische en figuratieve motieven. Een combinatie zoals die ook terug te vinden is in de hoofdletters van oude barokke teksten. Zijn monumentaal meesterwerk aan de Eiermarkt verrijkt de stad met het woord ‘Antwerpen’ in grote gouden letters, versierd met opzichtige barokke krullen; een knipoog naar de klok van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Feestelijke Opening

Op zondag 3 juni worden de Baroque Murals feestelijk geopend. Iedereen is welkom in de Gramayestraat van 15 tot 18 uur, waar DJ Droppa de perfecte beats laat samenvloeien met de gratis graffitiworkshops.

Meer informatie is te vinden op www.antwerpenbarok2018/murals

 

Praktische informatie

Teaser Baroque Murals 2018

Mia Prce Communicatie Antwerpen Kunstenstad at Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed at Stad Antwerpen