19.05.2018 Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert ook alle kinderen

19.05.2018 Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert ook alle kinderen

Vanaf 1 juni pakt het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ uit met een overladen programma. Barok niets voor kinderen? Lees dan even gretig in het overdonderende programma voor de allerkleinsten. Ze zullen niet weten wat eerst te beleven.

Familiefeesten en festivals
Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ barst los met een meerdaags openingsfeest. Het programma? Een heleboel feestjes, performances, concerten en tentoonstellingen op maat van alle smaken en leeftijden. Op het einde van de zomer trakteert Permeke met het Festival Royal: een uitbundig artistiek feest met beeld, woord en muziek, geur en kleur, smaak en vermaak voor het hele gezin.

Met de kroost op stap in de stad
Ook wie liever met de kinderen op wandel gaat, komt tijdens het barokfestival ruimschoots aan zijn trekken. Yvon Tordoir, een jonge Antwerpse streetartist, nodigde speciaal voor ‘Antwerpen Barok 2018’ drie internationale kunstenaars uit om hun streetart te verenigen met de barokke kunst van weleer. Deze vier reusachtige muurschilderingen zijn vanaf juni te bewonderen middenin de stad. Het festival biedt ook heel wat wandelingen met een gids of een plan. De mogelijkheden en thema’s zijn bijna oneindig en elke wandeling leidt nieuwsgierigen langs onontdekte plekken en verrassende verhalen. Ook de kinderen zullen ervan smullen. Kinderen tussen 9 en 11 jaar kunnen tijdens de zomer ook een hele week mee op een creatieve en inspirerende museumtocht tijdens een speciale themaweek van Gekkoo. En zelfs een kerkbezoek wordt een boeiende belevenis met gratis doe-blaadjes voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

Theater, dans en muziek in overvloed
‘Antwerpen Barok 2018’ inspireert ook heel wat theatermakers, dansers en muzikanten om kinderen onder te dompelen in uiteenlopende barokke thema’s. Zo houdt de Plutomobiel halt op verschillende locaties in de stad om de boel op stelten te zetten. Denk aan lekkere hapjes, mooie muziek, maar vooral heel veel zelf doen. Poppentheater FroeFroe zal kinderen vanaf 12 jaar betoveren met hun vaak gelauwerde poppenspel ‘TROPOI XXL’ over Castiglio, een charlatan aan het Italiaanse hof. De Spiegel brengt met Curiosa de wondere wereld van de barok tot bij heel jonge kinderen en hun ouders met een zintuigelijk rariteitenkabinet vol mysterieuze voorwerpen, beelden en muziek om samen in te snuisteren, ontdekken en experimenteren. Zonzo Compagnie en het Ictus Ensemble blazen speciaal voor het barokjaar het stof van een partituur uit 1715 van Marin Marais, hofcomponist van de Zonnekoning. Resultaat: ‘Le Grand Ballet’, een nieuwe interactieve muziekvoorstelling voor kinderen waarin het barokke meesterwerk een moderne twist krijgt. Shake those hoepelrokken! Fameus zoekt onder leiding van professionele choreografen naar een hedendaagse invulling van barok, met een toonmoment als apotheose. Daarvoor doet Fameus een oproep aan alle amateurdansers vanaf 15 jaar om dit avontuur aan te gaan.

En wie de muziek van Rubens wil aanraken en voelen zinderen, moet beslist passeren bij  Retteketet Muziekkabinet.

Een overdonderend kinderaanbod in Antwerpse musea : zie lees meer

En natuurlijk zijn alle kinderen heel welkom om ‘Antwerpen Barok 2018’ te beleven in het ruime kinderaanbod van de Antwerpse musea. Het Middelheimpark trakteert tijdens het openingsweekend met een springkasteel, een kunstwerk van Jeremy Deller in de vorm van Stone Henge en ook de tentoonstelling Experience Traps is ideaal voor gezinnen. In het Middelheimmuseum bouwen kinderen zelf prachtige palazzo’s, gaan ze aan de slag met luchtkastelen en toveren ze met folly’s tijdens de vakantieateliers. In het MAS kunnen kinderen volop aan de slag met de barok van leading lady Michaelina in de ateliers ‘Mysterieuze Michaelina’ of ‘Toveren met kleuren’. In het FOMU zorgt de smARTbox voor een kidsproof ontdekking van de tentoonstelling. En in het Snijders&Rockoxhuis kunnen kinderen tijdens de vakanties alle zintuigen prikkelen in de keuken van het museum en vooral de smaakzin een eigen twist geven. Tijdens de tentoonstelling Baroque Book Design in Museum Plantin-Moretus leren de allerkleinsten zelf tekst en beeld drukken met verschillende soorten drukpersen. En in het M HKA kunnen kinderen iedere week op zondag creatief aan de slag in het Salon op de eerste verdieping of zelf kunst ontdekken tijdens de zomerateliers.

 

Meer informatie over ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’:

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok  in dialoog met hedendaagse kunst. Met het stad en de wereld als het decorum. ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

Meer informatie op http://www.antwerpenbarok2018.be

 

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen