Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert (Internationaal)

Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert (Internationaal)

Het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt in 2018 hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke culturele nalatenschap. In een ambitieus tentoonstellingsprogramma gaat de historische barok in dialoog met hedendaagse grootmeesters. Aanvullend op het tentoonstellingsprogramma pakt het culturele stadsfestival uit met een gevarieerd programma in de stad vol muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, performances, wandelingen, ontwikkeld door en in samenwerking met heel wat klinkende namen uit de Antwerpse kunstensector. Het barokfestival vormt de officiële aftrap van het 3 jaar durende Vlaamse Meesters programma rond Rubens, Bruegel en van Eyck waarmee Toerisme Vlaanderen en zijn partners culturele meerwaardezoekers van over heel de wereld naar Vlaanderen willen brengen. Toerisme Vlaanderen en de stad Antwerpen investeren in 2018 8,8 miljoen euro om de internationale reputatie van Peter Paul Rubens te versterken.

Peter Paul Rubens inspireert

Rubens is de verpersoonlijking van de barok en een icoon voor Antwerpen. Hij was het die de nieuwe barokke vormentaal naar de Lage Landen bracht. Tot vandaag is hij nog altijd deel van de stad. Meer dan 50 van zijn werken zijn permanent te zien in Antwerpen en hij liet, onder meer met de architectuur van de Sint-Carolus Borromeuskerk en het Rubenshuis, ook letterlijk een spoor na in de stad.

Ook vandaag is Peter Paul Rubens een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad en haar inwoners. In zijn kielzog zijn de Antwerpse kunstenaars altijd blijven innoveren en vernieuwen. Het barokfestival  brengt de historische barok van Rubens in contact met hedendaagse beeldende kunstenaars, waaronder Jan Fabre, Luc Tuymans en Tony Le Duc. Deze ontmoeting moet leiden tot veelbelovende expo’s, performances en evenementen met nieuwe artistieke creaties, waarvan sommige permanent geïntegreerd zullen worden in de stad.

Het culturele programma vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu. Maar de stad en de wereld, in al hun diversiteit, waren en zijn het decorum. Bezoekers ontdekken niet alleen de barokke nalatenschap van Rubens in de kunsten, maar ook in de Antwerpse joie de vivre. Het barokfestival belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. 
 

Tentoonstellingsprogramma

De ruggengraat van het stadsfestival is een reeks van acht tentoonstellingen waarin Rubens en de barok geconfronteerd worden met hedendaagse kunst(enaars). Samen presenteren deze tentoonstellingen bijna 300 kunstwerken. Van historische én hedendaagse meesters. Van schilderijen en foto’s tot boekillustraties en performances. Van Rubens en Caravaggio tot William Forsythe en Edward Kienholz. Het is een unieke kans voor Antwerpen en het publiek om - net zoals Rubens - kunst te ervaren als een way of life.

De tentoonstellingen vinden plaats in het Rubenshuis, het MAS, het M HKA (i.s.m. KMSKA), het Middelheimmuseum, het FOMU – Fotomuseum, het Museum Plantin-Moretus en het Snijders&Rockoxhuis.

Voor een gedetailleerd overzicht van de expo’s zie Tentoonstellingsprogramma.

Tickets voor de expo’s zijn verkrijgbaar via www.antwerpenbarok2018.be.


Barok in de Stad

Barok is in Antwerpen niet enkel een zaak van musea. Het is ook aanwezig in de kerken, het straatbeeld en in de Antwerpse joie de vivre. Een gevarieerd programma in de stad vol muziek, theater, literatuur, streetart, fotografie, installatiekunst, dans, performances, wandelingen … ontwikkeld door en in samenwerking met de Antwerpse kunstensector. Jan Fabre, Koen Theys, Yvon Tordoir, AMUZ, FC Bergman, graindelavoix, Muziektheater Transparant, Johan Petit …  Het zijn maar enkele namen die bezoekers willen laten kennismaken met het barokke karakter van de stad.

Met 10 projecten rond beeldende kunst, 22 muzikale projecten, 12 theater- en muziektheaterproducties, 3 nieuwe stadswandelingen, meerdere lezingenreeksen, 4 festivals in het festival, een reeks barokke Antwerpse streekproducten en één kanjer van een feestelijk openingsweekend gaat de Antwerpse kunstensector de dialoog aan tussen de historische en hedendaagse barok.

Het festival loopt van juni 2018 tot januari 2019 en streeft naar internationale topkwaliteit, verrassing en innovatie. Het Barokjaar 2018 wil bewoners en bezoekers laten zien, laten proeven en laten voelen dat je nergens dichter bij het fenomeen Rubens en de Barok kan komen dan in Antwerpen.

Voor een overzicht van alle activiteiten met meer toelichting zie Barok in de stad.

Tickets voor voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.antwerpenbarok2018.be


Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Quote Caroline Bastiaens, schepen voor Cultuur van de stad Antwerpen: “Onze stad wordt de komende maanden ondergedompeld in de barok, niet alleen uit de tijd van Rubens maar ook van vandaag. Peter Paul Rubens is de gids en inspiratiebron. Het wordt een festival qui vaut le voyage met een uitgebreid en veelzijdig programma van toptentoonstellingen en culturele evenementen verspreid over de hele stad. Op deze manier tonen we de vele gezichten van de barokke cultuur en levensstijl vroeger en vandaag aan Antwerpenaren en bezoekers van onze stad.”

Quote minister Ben Weyts:

“Rubens is een tijdloos icoon van het Vlaamse vakmanschap. Met een uithangbord als Rubens willen we kunstliefhebbers uit de hele wereld verleiden om de bakermat van de Vlaamse Meesters te komen ontdekken. Ik investeer de komende jaren 6 miljoen euro in de projecten rond Rubens. Dat geld verdienen we dubbel en dik terug dankzij al de extra bezoekers die we verwachten”.

Quote Koen Kennis, Antwerps schepen voor toerisme en middenstand: “Speciaal voor het barokfestival ontwikkelde Visit Antwerpen de Baroque Festival Card, waarmee de bezoeker gedurende 48 uur toegang krijgt tot alle deelnemende expo’s en kerken én aan de hand van een wandelgids de stad van Rubens kan ontdekken. Het belooft een opwindend toeristisch jaar te worden waar we de bezoekers aan Antwerpen een onvergetelijke Barok-ervaring bezorgen!”


Antwerpen Barok 2018 in cijfers 

  • Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ is een initiatief van de stad Antwerpen met de steun van Toerisme Vlaanderen en komt tot stand in samenwerking met een 50-tal culturele en artistieke partners in de stad.
  • De stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen investeren samen 8,8 miljoen euro in het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ om de internationale reputatie van Peter Paul Rubens te versterken.
  • Er worden minstens 625.000 bezoekers verwacht, waarvan de helft uit het buitenland.
  • Bijna 300 kunstwerken, verspreid over de acht tentoonstellingen, maken er een uniek festival van. Vele daarvan zijn bruiklenen die voor het eerst en eenmalig samen in Antwerpen te bewonderen zijn.
  • Het festival biedt heel wat once in a lifetime experiences, maar wil ook blijvend een stempel drukken op de stad met onder andere de kunstintegratie van nieuw werk van Jan Fabre in de voormalige Sint-Augustinuskerk.
  • Speciaal voor het barokfestival ontwikkelde Visit Antwerpen de Baroque Festival Card, waarmee de bezoeker gedurende 48 uur toegang krijgt tot alle deelnemende expo’s en kerken én aan de hand van een wandelgids de stad van Rubens kan ontdekken. 
  • De Antwerp Museum App is het instrument bij uitstek om het barokke karakter van de stad te ontdekken en meer te halen uit een tentoonstellingsbezoek, een wandeling langs de monumentale kerken of het streetart-parcours. Speciaal voor ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ werd de Antwerp Museum App uitgebreid tot zes talen. Na Nederlands, Frans, Engels en Duits worden nu ook tours en wandelingen in Spaans en Italiaans aangeboden.

 

Contacteer ons
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen