29.06.2018 Persnieuwsbrief juli: Activiteiten in juli brengen hoog bezoek naar 'Antwerpen Barok 2018'.

29.06.2018 Persnieuwsbrief juli: Activiteiten in juli brengen hoog bezoek naar 'Antwerpen Barok 2018'.

Start ticketverkoop 'Sleep' - Bezoek van Hare Majesteit de Koningin

Het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ verwacht in juli tal van activiteiten: de start van de ticketverkoop voor 'Sleep' van Max Richter, het bezoek van Hare Majesteit de Koningin, Muzikale barok op de Antwerpse pleintjes, Barokke pracht in het Museum Mayer van den Bergh, Jan Fabre in Amuz, Paul Kooiker in FOMU en Graindelavoix in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Start ticketverkoop ‘Sleep’ van Max Richter in Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Max Richter komt naar de kathedraal van Antwerpen met zijn nachtelijk concert ‘Sleep’. Per land voert Richter dit werk slechts eenmalig uit. Nog nooit klonk het in een kerkgebouw, evenmin in de onmiddellijke nabijheid van de barokke meesterwerken van Peter Paul Rubens. Het concert vindt plaats in de nacht van 7 op 8 september 2018. Tickets kosten  90 euro of 120 euro inclusief ontbijt. De ticketverkoop start op dinsdag 3 juli om 10 uur.

Meer informatie en tickets te koop via  Sleep/Max Richter

Hare Majesteit de Koningin bezoekt ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’

Hare Majesteit de Koningin bezoekt het cultureel stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert. De Koningin verkent drie tentoonstellingen in het kader van het festival: de expo Sanguine | Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque in het M HKA, de expo De Meester leeft in het Rubenshuis en de expo Michaelina in het MAS.

Naar aanleiding van het bezoek van de koningin deelt elk museum onder de geïnteresseerde omstaanders 100 gratis dagtickets uit. Het festival nodigt het publiek uit onmiddellijk na het bezoek van de Koningin ook de tentoonstellingen ter plaatse te bezoeken.

De openingsuren van het M HKA, het Rubenshuis en het MAS zullen lichtjes wijzigen in functie van het bezoek van de Koningin. Het M HKA opent uitzonderlijk vroeger zijn deuren om 10.15 uur. Het Rubenshuis zal vanaf 10.45 uur voor het publiek toegankelijk zijn. Het MAS blijft de hele dag toegankelijk maar tijdens het koninklijk bezoek zal de expo ‘Michaelina’ tijdelijk worden gereserveerd voor Hare Majesteit de Koningin om 10.30 uur.

Lees zeker ook de praktische info voor de pers in de bijlage.

 

Barok&roll! Speel mee met de Plutomobiel – 3 – 11/7/2018

Plutomobiel is een kunsteducatief project voor Antwerpse kinderen. ‘Kunst met een kleine k’ is het motto. Een bakfiets rijdt pleintjes af waar kinderen buiten spelen. De Plutomobiel zet deze zomer Antwerpse pleintjes op stelten en bewijst dat barok allesbehalve saai en stoffig is. Tijdens gratis workshops kunnen kinderen tussen zes en twaalf jaar de barokke muzikant in zichzelf loslaten.  Een muzikaal belevingsbad van Bach tot Lady Gaga.

Meer informatie via Barok&roll

 

Barokke pracht in een huislijk kader

Tijdens 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' focust Museum Mayer van den Bergh op barokke topwerken in de eigen collectie. Zo wordt de schilderkunst van Cornelis de Vos, Jacob Jordaens en Jan Breughel in de schijnwerpers geplaatst. Maar ook barokke beeldhouwwerken en tekeningen worden getoond. Bezoekers ontdekken de rijkdom van de historische barok in al zijn veelzijdigheid op de plek zoals Fritz Mayer van den Bergh die gedroomd heeft. Aan de hand van een gratis wandelbrochure of via de Antwerp Museum App ontdekt de bezoeker alles over de barokke topstukken in het museum.

Meer informatie is te vinden via: Barokke pracht in een huiselijk kader

 

Altaartukken van Fabre bij AMUZ – vanaf 3/7/2018

Antwerps kunstenaar Jan Fabre maakt ter gelegenheid van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ drie indrukwekkende altaarstukken voor de Antwerpse Sint-Augustinuskerk. Hiermee treedt hij in de voetsporen van Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens en Anthony Van Dyck.  Het werk wordt blijvend geïntegreerd in de kerk, die vandaag gebruikt wordt als concertzaal van het muziekcentrum AMUZ. Speciaal voor de nieuwe kunstwerken is de kerk van 2 juli tot 9 augustus geopend op maandag van 14 tot 20 uur en van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17 uur.

Meer informatie is te vinden via Altaarstukken van Jan Fabre in Sint Augustinuskerk

Op geselecteerde data kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan de werken van Fabre in AMUZ met de stadswandeling ‘Baroque Shock’. Stadswandelingen te reserveren via Baroque Shock

 

Paul Kooiker in het Fotomuseum – vanaf 28/6/2018

Vanaf vandaag is ‘Untitled (Nude)’te zien in het Fotomuseum. Het is de eerste grote tentoonstelling van Paul Kooiker (NL, 1964) buiten Nederland. Deze alternatieve retrospectieve gaat over ‘kijken’, voyeurisme en afstand. Als toeschouwer kom je terecht in een creatief en obsessief vacuüm dat verwart en destabiliseert.

Meer informatie is te vinden via Untitled (Nude) - Paul Kooiker

 

Outlandish van Graindelavoix in Sint-Carolus Borremeuskerk – 6/7 en 7/7/2018

Speciaal voor het Barokfestival brengen Björn Schmelzer en zijn ensemble Graindelavoix een gedurfd filmconcert in een alternatief scenario van Thomas Mores ‘Utopia’.

Het resultaat is het meeslepend filmconcert Outlandish, gefilmd in Antwerpen en op de Atlantische oceaan. Een bizar avontuur met de nodige dramatiek en humor, in het prachtige decor van de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Meer informatie en tickets : OUTLANDISH - graindelavoix

Contacteer ons
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Nadia De Vree Perscoördinator Musea en Erfgoed Antwerpen, Stad Antwerpen
Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen