29.10.2018 Persnieuwsbrief november 'Antwerpen Barok 2018'

Antwerpen Barok 2018 brengt in november maar liefst 14 activiteiten die Rubens’ culturele nalatenschap in de schijnwerpers zetten. Elk project onderzoekt hoe Rubens en de barok ook vandaag nog kunnen inspireren. In deze persnieuwsbrief brengen we een chronologisch overzicht van de voorstellingen.

Baroque Book Design op de Boekenbeurs & Special Days in het museum
30/10 – Antwerp Expo & 18/11 – Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is op dinsdag 30 oktober te gast op de Boekenbeurs met vier lezingen over het vormgeven van boeken. Aan hun stand kunnen bezoekers een eigen 'gelukzak' drukken. Op 18/11 biedt het museum tijdens Author’s Day en Kunstendag voor Kinderen extra activiteiten.

Meer info over Author’s Day en Kunstendag voor Kinderen
 

Le Grand Ballet
01/11 – deSingel

Zonzo Compagnie en Ictus Ensemble brengen een hedendaagse versie van een 17de-eeuwse partituur van Marin Marais. Deze Franse hofcomponist slaagde erin om de Zonnekoning en zijn volgelingen aan het dansen te krijgen. Zonzo Compagnie en Ictus Ensemble nodigen nu iedereen vanaf 6 jaar ten dans uit op hun pittig feestje met een duet van viola da gamba en elektrische gitaar.

Meer info over Le Grand Ballet
 

Lezing Rubens after work: 'De kindermoord' ontleed
09/11 – Rubenshuis

Naar aanleiding van de uitzonderlijke bruikleen Kindermoord in Bethlehem ​(nog tot 3 maart 2019) organiseert het Rubenshuis vanaf 9 november een lezingenreeks. Museumdirecteur Ben van Beneden vertelt in 30 minuten waarom dit schilderij beschouwd wordt als één van Rubens’ meesterwerken.

Meer info over deze lezing
 

Save the date persconferentie Samen-Weven
15/11 – Districtshuis Merksem (expo 16/11/2018 – 04/01/2019)

Textielkunstenaar Klaas Rommelaere begeleidt sinds juni wekelijks een handwerkatelier in Merksem met vrouwen van diverse afkomst. Samen werken ze aan een wandtapijt vol symbolen, kleuren en texturen eigen aan hun cultuur. Op 15 november wordt het resultaat voorgesteld aan pers en publiek. Een uitnodiging met het gedetailleerde programma volgt nog.

Meer info over Samen-Weven
 

Hemelse barok (Uitverkocht)
16/11 – Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Sint-Carolus Borromeuskerk

De gegidste rondleiding ‘Hemelse barok’ combineert een bezoek aan twee iconische barokgebouwen in Antwerpen: de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en de Sint-Carolus Borromeuskerk. Beide plekken zijn unieke getuigen van hoe barok en contrareformatie hand in hand gingen in de zeventiende eeuw.

Meer info over Hemelse barok
 

Johan Petit speelt ‘Lulletje’ (Uitverkocht)
16/11 – Gravenhof, Hoboken

‘Lulletje’ is een theatraal concert over liefde en angst in onzekere tijden. Johan Petit (MartHa!tentatief) en Pieter Theuns (B.O.X) proberen de knopen van onze tijd te ontwarren.

Meer informatie over Lulletje
 

G.F. Händel: Messiah (Uitverkocht)
17/11 – AMUZ te gast in de Sint-Pauluskerk

‘Messiah’ was in Händels tijd al een hit. Academy of Ancient Music onder de begeesterende leiding van Richard Egarr beheerst als geen ander ensemble alle aspecten van Messiah: van ontroerend ingetogen tot majestueus en groots. Het imposante interieur van de Sint-Pauluskerk met een van de mooiste verzamelingen barokke schilderijen is het gedroomde decor voor dit concert.

Meer info over G.F. Händel: Messiah
 

Urban Baroque Bowl
17/11– 06/12 – coStA

Geluidsarchitect Kris Strybos (Scale) en graffiti-artist Bram De Ceurt (Bird) zorgen met ‘Urban Baroque Bowl’ voor een subtiele clash tussen de oude Vlaamse Meesters en streetart. Een installatie die de zintuigen aanspreekt. Een totaalbeleving waar muziek en beeld één zijn.

Meer info over Urban Baroque Bowl
 

Gigue!
18/11 – Het Oude Badhuis

Fameus organiseert twee intensieve bootcamps voor maar liefst 75 dansers. Onder begeleiding van vijf professionele choreografen zoeken de deelnemers naar een hedendaagse invulling van het thema ‘barok’. Het resultaat tonen ze tijdens drie aansluitende toonmomenten in Het Oude Badhuis op 18 november.

Meer info over Gigue!
 

Lucifer
22/11 – AMUZ

De Bronstige Bazooka’s onder leiding van Thomas De Prins, Michaël Brijs en Andy Fierens (zie foto header) creëren een eigentijds oratorium over een opstandige engel. Het centrale thema is de vlucht, en de figuur van de banneling. Lucifer is geïnspireerd door het gelijknamige zeventiende-eeuwse treurspel van Joost van den Vondel, bevat ook biografische elementen uit het leven van barokauteurs Vondel en Richard Verstegen, en legt de link naar de actualiteit, naar de ontheemden die wereldwijd op zoek zijn naar een nieuwe thuis. De Bronstige Bazooka’s worden begeleid door een vierkoppig instrumentaal ensemble en twee vocale solisten. Participerend koor is Ladies Aloud.

Meer info over Lucifer
 

Baroque Is Not Dead!
24/11 – DE Studio

VONK & Zonen presenteert een barokfestival met ballen. Op zaterdag 24 november wordt Antwerpen voor één avond de hoofdstad van de PunkBarok. Met de P van Pracht en Praal, de B van baldadig en brutaal. Muziek, dans, performance en taal kronkelen door elkaar in dit flamboyante festival geïnspireerd op de barokke levenslust. Prijken op de affiche: Guy Van Nueten, Ernst Löw, Buscemi, Andrew Claes, Teun Verbruggen, Rudy Trouvé, Peter Holvoet-Hanssen, Fatena Al Ghorra en vele anderen. Mauro Pawlowski en Louis Van Der Waal verzorgen de presentatie van een deel van de avond.

Meer info over Baroque Is Not Dead!
 

Retteketet Muziekkabinet
24 – 25/11 – Museum Vleeshuis, Sint-Jacobskerk en Sint-Ignatiuskapel Universiteit Antwerpen

Retteketet Muziekkabinet is de welluidende naam van een tweedaags festival rond oude muziek en historische uitvoeringspraktijk met concerten, workshops en masterclasses door ensembles van eigen bodem, een beurs met bouwers, uitgevers, free podium en een optreden van DKO. Tijdens deze barokeditie kunnen geïnteresseerden, liefhebbers en muzikanten genieten van muziek en muziekinstrumenten uit Rubens’ tijd.

Meer info over Retteketet Muziekkabinet
 

Woensdagklanken
28/11 – Museum Vleeshuis

In Museum Vleeshuis staat nog een van de enige kindvirginalen ter wereld. Deze Antwerpse uitvinding uit de vroege 17de eeuw is – hoewel de naam anders doet vermoeden – géén kinderinstrument, maar een kleinere versie van een groter ‘moedervirginaal’, waarmee het wondermooi samenspeelt. Tijdens de Woensdagklanken van november bespeelt Korneel Bernolet een kopie van dit instrument. Samen met Dimos De Beun brengt hij 17de-eeuwse muziek.

Meer info over deze editie van Woensdagklanken
 

Save the date vernissage # BARUCCA//BAROCCO
30/11 – BarVIZart, Valkstraat 74, Wilrijk      

cc De Kern vroeg aan fotografen Debby Huysmans en Ellen Smeets om jongeren in de Antwerpse zuidrand via een verrassend kunsteducatieproject te laten kennismaken met de typische stijlkenmerken van de barok. Overdadig, heftig, veel, zwaar opgemaakte dramatiek, weelderige achtergronden, levensechte afbeeldingen – het passeert allemaal de revue en vormt de bron voor nieuwe inspiratie. Een uitnodiging met het gedetailleerde programma volgt nog.           

Meer info over # BARUCCA//BAROCCO

 

Praktische info en tickets ‘Antwerpen Barok 2018’ via www.antwerpenbarok2018.be

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen