04.10.2018 Persnieuwsbrief oktober ‘Antwerpen Barok 2018’

In oktober zet de stad Antwerpen met heel wat muziek en theater Rubens’ culturele nalatenschap in de schijnwerpers. Zowel in de binnenstad, als in de Antwerpse districten of daarbuiten. Elke voorstelling onderzoekt hoe Rubens en de barok ook vandaag nog kunnen inspireren. 

De voorstellingen Lulletje (Johan Petit en B.O.X), Het land Nod (FC Bergman) en het concert van I Capricciosi in het Museum Vleeshuis zijn allen uitverkocht. Voor de andere voorstellingen zijn nog tickets te verkrijgen.

Tentoonstelling ‘Barok vandaag!’
5 – 18/10 – Hof De Bist (Ekeren)

Van 5 tot 18 oktober loopt in Hof De Bist in Ekeren de tentoonstelling ‘Barok vandaag!’. Deze expo presenteert zowel de installatie The Grid, een modulair kunstwerk dat Denie Put samen met anderen maakte, als het werk van lokale kunstenaars die zich door de barok en de barokke atelierwerking lieten inspireren. Openingsfeest met concert van The Valerie Solanas vindt plaats op donderdag 4 oktober vanaf 20 uur.

Meer info over Barok vandaag!

(From) Bach To The Future: Concert Aisha Orazbayeva en Tim Etchells
6/10 – Museum Vleeshuis

Violiste Aisha Orazbayeva (zie foto header) sluit de avontuurlijke concertreeks ‘(From) Bach To The Future’ in Museum Vleeshuis af. Ze speelt Parmegiani, Bach en Telemann solo, en geeft met schrijver en performer Tim Etchells het begrip ‘gesproken woord’ een nieuwe invulling.

Meer info over het concert van Aisha Orazbayeva en Tim Etchells

De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken – deel 2
7 – 23/10 – Cruise Terminal

Kunstenaar en theatermaker Thomas Verstraeten presenteert zijn monumentaal gemonteerd drieluik ‘De parade van mannen, vrouwen en diegenen die vanuit de verte op vliegen lijken’ in de Cruise Terminal. Gerenommeerd geluidskunstenaar Senjan Jansen maakt een bezwerend klankdecor voor deze video-installatie. Voor de feestelijke opening op 6 oktober vanaf 19 uur werden de 1.000 Antwerpenaren die op 20 mei 2017 deelnamen aan deze bonte optocht alvast uitgenodigd.

Meer info over De parade

Earth Diver
10 – 13/10 – Interescaut (Schelle)

Van 10 tot 13 oktober brengt Muziektheater Transparant ‘Earth Diver’, een krachtig multimediaal portret van een samenleving in crisis. In de voormalige elektriciteitscentrale delen het Duitse kamerkoor ChorWerk Ruhr, performer zanger Phil Minton en een imposant videodecor de scène. Deze muziektheatervoorstelling werd in 2016 geselecteerd voor het internationaal gerenommeerde festival RuhrTriennale.

Meer info over Earth Diver

Dumesny, le haute-contre de Lully & grand orchestre
12/10 – AMUZ

Op 12 oktober brengen tenor Reinoud Van Mechelen en zijn veertigkoppig barokorkest a nocte temporis in AMUZ de mooiste aria’s en instrumentale muziek uit de opera’s van Lully en tijdgenoten. Rode draad is de haute-contre (niet te verwarren met contratenor), een zeldzaam type hoge tenorstem. In het Frankrijk van de 17de en 18de eeuw kregen deze stemmen de hoofdrollen in de opera.

Meer info over Dumesny, le haute-contre de Lully

RedHerring Begijnhofconcerten
13 & 14/10  – Begijnhofkerk

RedHerring baroque ensemble o.l.v. Patrick Denecker programmeert in de Begijnhofkerk internationaal gerenommeerde barokspecialisten. Op 13 en 14 oktober neemt tenor Jan Van Elsacker met ‘Canzoni Italiani: geliefd ten tijde van Rubens’ het publiek mee op een hoogstaande muzikale tijdreis naar de 17de eeuw. Prachtige barokmuziek gebracht in een al even prachtige hidden gem van de stad.

Meer info over RedHerring Begijnhofconcerten

Kamermuziekconcerten Antwerp Symphony Orchestra
14/10 – AMUZ

Op 14 oktober is het Antwerp Sympony Orchestra te gast in AMUZ. Twee houtblazers van het Antwerp Symphony Orchestra brengen muziek van Händel en Telemanns Tafelmusik.

Meer info over dit kamermuziekconcert

Atelier van tg STAN, Cie de KOE en Maatschappij Discordia
18 – 21/10 en 24 – 27/10 – KASKA

Rasacteurs Damiaan De Schrijver (tg STAN), Peter Van den Eede (Cie de KOE) en Matthias de Koning (Maatschappij Discordia) palmen voor ‘Atelier’ de Tempel van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen in. In de voorstelling gaan ze – geïnspireerd door de gekende atelierwerking van Rubens – op zoek naar het atelier van de theatermaker. Zonder woorden wordt het publiek meegetroond op een onvergetelijke esthetische expeditie, een wervelwind aan emoties en beweging.

Meer info over Atelier

Inspeelmoment barokorgel Sint-Norbertuskerk
21/10 – Sint-Norbertuskerk (Zurenborg)

Op 21 oktober wordt in de Sint-Norbertuskerk op de Dageraadplaats een fonkelnieuw barokorgel gepresenteerd. Het ziet eruit alsof het gebouwd is in de baroktijd, maar zit vol hedendaagse snufjes. De inauguratiedag omvat een breed en toegankelijk programma met een orgelsoloconcert, concerto’s voor orgel en orkest, een Bachcantate, een kinderworkshop, technische presentaties en een verrassende uitvoering van dansmuziek op orgel.

Meer info over het inspeelmoment van het barokorgel

Lezing ‘Op zoek naar Theodoor Van Loon’
21/10 – Rubenianum

Dr. Sabine van Sprang (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Brussel) laat in deze lezing een nieuw licht schijnen op Theodoor Van Loons (1581/2 – 1649) leven en werk. Hij was één van de eerste Vlaamse caravaggisten. En hoewel zijn krachtige stijl sterk verschilt van die van zijn tijdgenoot Rubens, werd ook Van Loon gewaardeerd door de lokale elite en het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella.

Meer info over de lezing ‘Op zoek naar Theodoor Van Loon’

ARTICULATE 2018. Research Days & wereldpremière
25 & 26/10 – deSingel

Het jaarlijkse festival voor onderzoek en kunst ARTICULATE focust voor deze derde editie op projecten met een barokthema waaronder composities van Leonardo Leo en Fenaroli gebracht door het Ensemble van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen; een lecture performance door Lucas Vandervorst over hoe Antwerpse barokschilders zich lieten inspireren door de Metamorfosen van Ovidius en de wereldpremière van een nieuwe Stabat Mater-compositie van de Italiaanse componist Paolo Galli door het HERMESensemble ism. De Compagnie.

Meer info over ARTICULATE 2018

Woensdagklanken (Uitverkocht)
24/10 – Museum Vleeshuis

Het ensemble ‘I Capricciosi’ brengt een selectie van muziekstukken ten gehore die de Antwerpse elite en muziekliefhebbers hadden kunnen spelen en beluisteren in de eerste helft van de 17de eeuw.

Meer info over deze editie van Woensdagklanken

Het land Nod (Uitverkocht)
25 – 28/10 – Interescaut (Schelle)

Voor deze woordeloze voorstelling maakte FC Bergman een perfecte kopie van de Rubenszaal van het KMSKA.

Meer info over Het land Nod

Johan Petit speelt ‘Lulletje’ (Uitverkocht)
Diverse data – schouwburgen in alle districten

‘Lulletje’ is een theatraal concert over liefde en angst in onzekere tijden. Johan Petit (MartHa!tentatief) en Pieter Theuns (B.O.X) proberen de knopen van onze tijd te ontwarren.

Meer informatie over Lulletje

 

Praktische info en tickets 'Antwerpen Barok 2018' via www.antwerpenbarok2018.be

Nadia De Vree

Perscoördinator Musea en Erfgoed, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert

Het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatenschap. Tijdens het festival staan de schijnwerpers op Peter Paul Rubens, een van de meest invloedrijke kunstenaars ooit én de beroemdste inwoner van de stad Antwerpen. Hij verpersoonlijkt de barok en is een belangrijke bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars en de atypische levensstijl van de stad Antwerpen en haar inwoners. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert vertelt een verhaal over barok, vroeger en nu en brengt de historische barok in dialoog met hedendaagse kunst. Met de stad en de wereld als het decorum. Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert is een sleutelevenement in het kader van het Vlaamse Meesters-programma van Toerisme Vlaanderen en belooft uitgesproken extravert te zijn en artistieke eigenzinnigheid met authentieke gastvrijheid te combineren. Van juni 2018 tot januari 2019 in Antwerpen.

 

Met de steun van:

Met de steun van Toerisme Vlaanderen